APEL NACIONALNOG SAVETA ROMA: Uzdržite se od raseljavanja građana!

Nacionalni savet romske nacionalne manjine predlaže da se lokalne samouprave uzdrže od raseljavanja dok se ne obezbedi zaštita ljudskih prava onih koji se raseljavaju

  • 7

Članovi Stručne grupe zadužene za pripremu "Strategije inkluzije Roma u Srbiji do 2025." i Nacionalni savet romske nacionalne manjine, predlažu Vladi Republike Srbije da preporuči lokalnim samoupravama da se uzdrže od prinudnih raseljavanja građana sve dok Vlada ne uredi postupak kojim se obezbeđuje zaštita ljudskih prava građana koji se raseljavaju.

Opštim komentarom broj 4. Komiteta Ujedinjenih nacija za ekonomska, socijalna i kulturna prava izričito je naglašeno da u skladu sa čl. 11 st. 1 Pakta o ekonomskim, socijalnim i kulturnim pravima države ugovornice "priznaju samo pravo svakog lica na životni standard dovoljan za njega i njegovu porodicu, podrazumevajući tu i odgovarajuću ishranu, odevanje i stanovanje, kao i stalno poboljšanje životnih uslova".

Opšti komentar broj 7. istog Komiteta se detaljno bavi pitanjem prinudnih iseljenja i ukazuje na to da prinudna iseljenja predstavljaju teško kršenje ljudskih prava i definiše neophodnu zaštitu ljudskih prava u procesu iseljenja odna kada je isto apsolutno neophodno.

Članovi Stručne grupe i NSRNM smatraju da Vlada Republike Srbije i drugi nadležni državni organi treba da obezbede direktnu primenu međunarodnih standarda zaštite ljudskih prava prilikom prinudnih iseljavanja i da po hitnom postupku, u skladu sa pomenutim standardima, urede postupak i način raseljavanja, posebno iz neformalnih naselja pretežno nastanjenih građanima romske nacionalnosti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DH

    20. jul 2015 | 14:04

    Ma zasticeni ste ko beli medvedi od vas ne moze da se zivi,a jedina prava koja su ugrozena,su prava neRoma...

  • da dodam komentar

    20. jul 2015 | 14:53

    oduzmite im pasose da se ne raseljavaju vise,pomozite im

  • stan

    20. jul 2015 | 14:00

    O cemu lupas pa to nema cca3\4stanovnistva cele Srbije,ma ionako cca nema nista od nista.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA