DA LI JE SRBIJA U OPASNOSTI OD MALARIJE? Evo šta kažu epidemiolozi posle smrti DOKTORKE NA VMA

- Znate kako, postoji mogućnost da se malarija prenese na nekog drugog čoveka u Srbiji samo ako je neki komarac koji je ujeo doktorku Jovanović, posle toga ujeo nekog drugog, ali, to je samo u teoriji - kaže epidemiolog dr Radmilo Petrović

  • 4

Lekar Vojnomedicinske akademije Olivera Jovanović, koja je bila angažovana u prvoj rotaciji mirovne misije Ujedinjenih Nacija u Centralnoafričkoj Republici (CAR), preminula je od posledica teškog oblika malarije, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane.

JEZIVO: Doktorka UMRLA OD MALARIJE u Beogradu!

Kako bismo proverili da li je moguće da se ova bolest preko komaraca, posle ovako izolovanog incidenta, prenese i na druge građane Srbije, pozvali smo epidemiologa i vakcionologa u penziji, dr Radmila Petrovića.

OVO JE NAJOPASNIJA ŽIVOTINJA NA SVETU: Godišnje ubije oko 725.000 ljudi! Da li se plašite? (VIDEO)

- Znate kako, postoji mogućnost da se malarija prenese na nekog drugog čoveka u Srbiji samo ako je neki komarac koji je ujeo doktorku Jovanović, posle toga ujeo nekog drugog. Ali, to je samo u teoriji. U Srbiji do sada nikada nije potvrđen slučaj osobe obolele od malarije koja se zarazila na teritoriji naše zemlje, tako da nema mesta panici - rekao je dr Petrović, koji je 35 godina radio u institutu Torlak.

Foto: YouTube ookkonaaoulusta Foto: YouTube ookkonaaoulusta

Doktor Radmilo kaže i da naučnici širom sveta pokušavaju godinama unazad da pronađu vakcinu protiv malarije, ali bezuspešno.

- Već pedeset godina unazad naučnici iz celog sveta pokušavaju da pronađu vakcinu protiv malarije, ali za sada je to bezuspešno - dodao da se na teritoriji našeg područja mnogo uradilo na suzbijanju malaričnih komaraca, naročito posle Drugog svetskog rata.

Pitali smo za mišljenje i lekara epidemiologa i nekadašnjeg direktora Infektivne klinike u Beogradu dr Dragana Delića.

- Ne postoji nikakva mogućnost da se bilo ko u Srbiji zarazi malarijom. Osobe koje u našu zemlju iz tropskih krajeva dođu zaražene odmah se izoluju i leče, tako da ne postoji nakakav bojazan od bilo kakve epidemije. Posebno zbog toga što u Srbiji malarije nema već decenijama unazad - rekao je dr Delić.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/SweetCrisis Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/SweetCrisis

Podsetimo, dr Jovanović je primljena u Kliniku za infektivne i tropske bolesti Vojnomedicinske akademije 6. jula u veoma teškom opštem stanju sa simtpomima i znacima otkazivanja više organa, a tokom hospitalizacije preduzete su sve neophodne dijagnostičke i terapijske procedure u cilju lečenja najtežeg oblika malarije i njenih komplikacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    28. jul 2015 | 17:34

    Ajde bre sta lupetate vise sa vasim bolesnim mozgovima.najverovatnije su dva komarca ujela doktorku jedan je u beogradu siri zarazu a za drugim se traga.kako javlja tanjug najverovatnije se nalazi u nekom mracnom podrumu i pokusava da zarazi jos nekog komarca kako bi napravili bataljon posto do sada srbiju niste mogli ni bombama,ni genocidom,ni sarsom,mersom,pticjim,svinskim i sa jos kojekakvi zarazama da unistite pa ajde da vam verujemo da ce najverovatnije ovaaj malaricni komarac napraviti krvoprolice u srbiji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA