HRVATI VREĐALI REDITELJA KOJI JE ORGANIZOVAO KONTRA-OLUJU: Nacistički simboli i povici "Ubij Srbina" (FOTO) (VIDEO)

Oko 300 učesnika protesta, medju kojima su bili i članovi Armade, prošlo je centrom grada pevajući nacionalističke pesme i pogrdne pesme na račun Frljića i gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, dok su pred zgradom gradske uprave održani protestni govori

  • 6

Sinoć je u riječkom pozorištu HNK "Ivana pl. Zajca" priređena neka vrsta performansa gde su žene žrtve prošlog rata govorile o svojim iskustvima. Manifestacija je izazvala proteste ratnih veterana i navijača Armade u centru Rijeke i ispred zgrade pozorišta, zbog čega je intervenisala policija.

Hrvatski reditelj u Rijeci organizuje kontra-Oluju!

Svoja sećanja na ratne dane, na godišnjicu "Oluje", u organizaciji Srpskog narodnog veća, a u saradnji s Dokumentom i intendantom riječkog HNK, rediteljem Oliverom Frljićem, je tokom performansa "Drugi rat" ispričalo pet žena različitih nacionalnosti, prenosi Hina.

Prema ideji organizatora, cilj događaja je da se otvori javna debata o položaju žena u ratu.

Pre početka dogadjaja, deo riječkih udruženja proizašlih iz rata u Hrvatskoj održao je protest na Mostu hrvatskih branitelja, izražavajući nezadovoljstvo zbog performansa, uz ocenu da je reč o provokaciji zbog namere da se održi na dan obeležavanja 20. godišnjice akcije hrvatske vojske i policije "Oluje".

Foto: Tanjug/FaH/Miljenko KLEPAC Foto: Tanjug/FaH/Miljenko KLEPAC

Oko 300 učesnika protesta, medju kojima su bili i članovi Armade, prošlo je centrom grada pevajući nacionalističke pesme i pogrdne pesme na račun Frljića i gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela, dok su pred zgradom gradske uprave održani protestni govori.

Foto: Tanjug/FaH/Miljenko KLEPAC Foto: Tanjug/FaH/Miljenko KLEPAC

Portal Indeks.hr prenosi da su učesnici protesta mahali zastavama sa ustaškim grbom i Frljiću dobacivali, između ostalog, "Frljiću, svinjo srpska", "Frljiću, Frljiću, govno jedno smrdljivo, pičko četnička mi te mrzimo, majmune, pederčino", "Zovi, samo zovi..." i "Ubij, Srbina!"

Frljić je ranije saopštio da je "Slobodna Dalmacija" pokrenula medijski linč protiv organizatora i učesnika skupa koji je najavljen za 5. avgust i da je netačan naslov iz tog lista da on u Rijeci organizuje skup "kontra-Oluja".

Foto: Tanjug/FaH/Miljenko KLEPAC Foto: Tanjug/FaH/Miljenko KLEPAC

- Petog avgusta će u riječkom HNK pet žena različitih nacionalnosti ispričati svoje ratne priče. Reč je o pokušaju da se o ratu govori, ne iz pozicije nacionalne pripadnosti, već iz pozicije žene. Ceo skup je zamišljen kao afirmacija kulture mira. Kroz njega bi trebalo dati prostor onim iskustvima koja inače nisu prisutna u javnom prostoru - istakao je reditelj.

(Telegraf.rs / Izvor: index.hr, Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cash®

    6. avgust 2015 | 13:40

    Ako je ovo 'demokratija' koju Evropska unija podržava i toleriše, i EU? Ne hvala!

  • Sir Oliver

    6. avgust 2015 | 12:50

    Ovi neuzimaju pušku to su smradovi kukavički koji se busaju galamom.

  • Nikolas

    6. avgust 2015 | 11:26

    NEONACIZAM U EU JE IN A USTASTVO U HRVATSKOJ JE PODRZAN IZ BRISELA .U AMERICI BELI RASISTI I KJU KLUKS KLAN SLOBODNO PARADIRAJU A CLANOVI SU I LJUDI IZ POLICIJE I VOJSKE !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA