PRAVIĆEMO IH OD BLATA KAD ODU: Nećete verovati KOLIKO NOVCA MIGRANTI OSTAVE u Srbiji svakog dana!

Nije tačno da Srbija na migrante troši milione evra i da će se graditi prihvatni centar na jugu zemlje

  • 75

Smetaju vam migranti? Razmislite još jednom. "Prosečno jedan migrant u Srbiji dnevno potroši od 25 do 50 evra, što sveukupno iznosi oko šest miliona evra dnevno", kaže za RTS direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.

On je rekao i da se odnos prema migrantima nije mnogo promenio od prvog talasa koji je pogodio našu zemlju i dodaje kako će Srbiji uskoro biti neophodne donacije EU.

- Nije se mnogo promenio odnos prema migrantima, iako je država podigla prihvatni centar u Preševu. Ipak, mi se svodimo na evidentiranje, jer pomoć i kontrola izostaju u urbanim centrima i blizu granice. Takođe, nemamo registraciju kao i što nemamo lične karte za tražioce azila, i tu stojimo u mestu - navodi Đurović.

On ističe i da ne vidi problem u tome da se migranti registruju i da se izdaju lične karte, jer kako kaže, to je prvi uslov da se upravlja procesom migracije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Đurović ukazuje da se naša država za sada dobo drži, ali da su joj što pre potrebne donacije EU.

Podseća da prosečno migrant u našoj zemlji dnevno ostavi između 25 i 50 evra, a da podaci pokazuju da čak šest miliona evra dnevno ostane od ljudi koji bežeći iz svojih domova pokušavaju da se domognu Zapadne Evrope.

Naglašava da novac od migranata ostaje van sistema i najčešće u nečijim džepovima, odnosno u oblasti sive ekonomije, jer kako kaže, svako ko pomisli da može na azilantima da zaradi uglavnom ostaje nekažnjen.

Đurović podvlači kako je važno ne dizati tenziju i ne širiti neproverene informacije, jer, kako dodaje, nisu tačni podaci koji su se pojavili pre nekoliko dana da naša država na migrante troši 150 miliona evra i da će se graditi prihvatni centar na jugu zemlje.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Mi o izgradnji prihvatnog centra na jugu Srbije ništa nismo čuli. Iole ozbiljna zemlja ne bi razmišljala o tome na takav način i mi smo zatečeni takvom informacijom - kaže Đurović.

Zaključuje da je našoj državi za sada najpotrebnija solidarnost i dodaje kako građani na terenu, ipak, pokazuju određenu vrstu empatije sa migrantima.

(Telegraf.rs / RTS.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Taxi boy

    11. avgust 2015 | 17:24

    Da realnost je da moje kolege kupuju kola od 400-500 eur. bez TX tablica i prevoze od Beograda do Subotice za 150-200 eur po osobi. Tacno je da i policija kada ih zaustavi ponudi im dve opcije, jedna da daju po 200 eur ili ih vracaju u Beograd a taxisti oduzimaju kola (obicno se odlucuju da daju lovu) koja se nigde ne evidentira a i da oduzmu kola taxista vec sutra kupuje drugi krs za 400 eur. i idemo dalje. Takav novac mi ne treba jer sam od onih koji radi u Pink taxiju po 12-13h. da bi prehranio posteno svoju porodicu! Poplava a ja pomazem a neko zaradjuje na tudjoj nesreci, izbeglice, ja pomognem koliko mogu a neko opet zaradjuje, bombardovanje a ja mobilisan a neko zaradjuje, dokle tako? Ja ili nisam za ovaj svet ili ovaj svet nije za mene! Sta god i kako god sa verom u Boga i dignute glave idem napred i posteno! Pozdrav od Beogradskog taxiste

  • buba

    11. avgust 2015 | 21:44

    kada ih za koji mesec, bude milion i jos koliko njih bude proterano iz eu pa sve to ostane u srbistanu,i jos ne daj Boze da pocnu da prave haos. da li cemo ih i onda da pravimo od blata.sto nisu otisli u emirate i kuvajt nego u eu?

  • kk

    11. avgust 2015 | 16:51

    Pitanje je krajnje jednostavno, o gospodin koji je dao ovakvo objasnjenje, krajnje ograničen: koliko dugo ce moci da trose 30-50€ dnevno, i sta ce trositi kada sve sto su poneli potroše, hoće li im on obezbediti posao da zarade za život...?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA