TIJANA JE NAJHRABRIJA DEVOJKA U SRBIJI: Zanemećete kad pročitate priču o njenom životu, a sad joj je POTREBNA VAŠA POMOĆ! (VIDEO)

Priča Tijane Simić iz Beograda pokazaće vam šta znači borba i naučiće vas da u životu uvek možete uspeti. Pomozite joj da prvi put ugleda svet svojim očima

  • 8

Mi koji vidimo, čujemo  i bez problema opažamo svet oko sebe nismo ni svesni kako izgleda život u mraku. Ne znamo kako je to kada od rođenja ne možemo da vidim svoje najmilije, cveće, prirodu, rodni grad, svoju kuću. Isto tako nismo svesni koliko smo zapravo srećni.

Ova dvadesettrogodišnja devojka od svog rođenja zamišlja obrise lica svoje porodice, drugova i ljudi koje svakodnevno sreće. Zamišlja ih, jer ona, nažalost, ne vidi.

Priča Tijane Simić iz Beograda pokazaće vam šta znači borba kroz život i naučiće vas da u životu uvek možete uspeti.

Njena borba traje od kada je rođena. Sa dva meseca, majka ove devojke je primetila da ona ne vidi već da reaguje jedino na zvuk. Na prvom pregledu kod lekara, a bilo je ih je mnogo, ustanovljeno je da ona ima dijagnozu "Retinpatia pigmentoza"  ili kako se jo u medicini zove "retinitis".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tijana zapravo nema fotoreceptore koji raspoznaju svetlost i bukvalno može samo da nazire jače boje. Na suncu ništa ne vidi jer je jaka svetlost zaslepljuje, a noću je situacija još gora.

Odgovara joj jedino kada je oblačno vreme.

Što je najgore, njena situacija se vremenom pogoršava i ide ka potpunom slepilu.

Lečenja u Rusiji nisu dala rezultat i njoj je sada potrebna terapija u Istanbulu. Terapija u Turskoj daje nadu i šansu ovoj mladoj devojci da ugleda svet oko sebe i da vodi normalan život.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za 45 tretmana, smeštaj i troškove puta, potrebno je 10.500 dolara ili 1.136.545 dinara. Međutim, Tijani i njenim roditeljima je hitno potreban novac, koji mora biti skupljen do kraja septembra, jer nju već 8. oktobra očekuje početak lečenja.

Nadu u ovu terapiju ulivaju rezultati koji pokazuju da u 95 odsto slučajeva ima pomaka nakon podvrgavanja ovom tipu lečenja.

Kako kažu njeni roditelji, nakon 15 tretmana znaće se ishod terapije kao i to da li se uočava pomak.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tijana je inače veliki borac i nijednog trenutka nije dopustila da zbog svog problema posustane. Završila je osnovnu i srednju školu sa velikim uspehom i upisala Visoku medicinsku školu - smer fizioterepeut, ali je došla do druge godine jer je morala da pauzira zbog posla.

Deset meseci je radila kao fizioterapeut u Domu zdravlja Vračar, gde je ostavila jako dobar utisak. Studije je zapostavila zbog posla kako bi obezbedila novac za svoje lečenje. Ova hrabra, mlada devojka je čitavu osnovnu i srednju školu završila zahvaljući pomoći majke koja joj je neumorno čitala i pomagala.

Nastavnici su joj uvek govrili da su njene ocene zaslužene i mnogo veće u poređenju sa drugom decu koja mogu nesmetano da vide.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Želja joj je, kako kaže, da završi psihologiju, ali o tome će razmišljati nakon povratka iz Istanbula.

Tijana aktivno vodi svoj život, voli da izlazi, trudi se da bude samostalna, koliko god je to moguće, a u slobodno vreme prevodi poeziju sa španskog jezika.

Ona svira violinu, igrala je salsu i trbušni ples, a mnogo voli da čita.

Pronašla je govorni program i zahvaljujući tome može da čita knjige.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tijani možete pomoći uplatom na dinarski i devizni račun:

Dinarski: 160-429494-45

Devizni: 00-540-0001239.7

IBAN: RS35160005400001239757

Njoj takođe možete pomoći i slanjem SMS poruka.

Pošaljite SMS sa brojem 108 na 3030. Takođe jpoj možete pomoći platnom karticom preko linka e-doniraj.

Pomozimo ovoj mladoj devojci da vidi. Dajmo doprinos da progleda i da po prvi put vidi svoje najmilije. Ne uskraćujmo joj šansu!

Pogledajte njen prevod pesama:

Pratite Telegraf i na Vajberu!

(J. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA