Zbog ovih deset poruka Angele Merkel, migranti će je obožavati!

Tema izbeglica dominiraće ostatkom njenog legislativnog perioda i to bi mogla da bude i proba za njenu kancelarsku funkciju, ocenjuju mediji i ističu da je ona, juče pred novinarima, najoštrije osudila i verbalnu i svaku drugu mržnju prema strancima

  • 3

Nemačka kancelarka Angela Merkel, kojoj su ovih dana mediji i javnost prebacivali odugovlačenje u izjavama povodom antiazilantskih demonstracija, poslala je u svom obraćanju javnosti najmanje deset poruka i jasno se stavila protiv podstrekača mržnje, analiziraju danas nemački mediji.

VOLIMO TE: Ovu poruku su Angeli Merkel poslale izbeglice iz Sirije! Evo i zbog čega (FOTO)

Tema izbeglica dominiraće ostatkom njenog legislativnog perioda i to bi mogla da bude i proba za njenu kancelarsku funkciju, ocenjuju mediji i ističu da je ona, juče pred novinarima, najoštrije osudila i verbalnu i svaku drugu mržnju prema strancima.

- Nema tolerancije protiv onih koji zastrašuju ljude - poručila je Merkelova, što je njena prva poruka, i pohvalila sliku, koju Nemačka šalje svetu, ukazujući da "svet vidi Nemačku, kao zemlju nade i šansi, što nije uvek bilo tako".

Druga poruka odnosi se na pitanje šta se u politici prema izbeglicama mora konkretno desiti i tu je Merkelova govorila o "velikom nacionalnom izazovu za duže vreme" i najavila za 24. septembar paket mera kojima bi se rešavalo izbegličko pitanje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U tom paketu bi trebalo da budu mere za brže efikasnije rešavanje izbegličkog pitanja, kao i one koje određuju brži povratak odbijenih azilanata u njihove zemlje, a to se, pre svega, tumače mediji, odnosi na ljude sa Balkana, koji -zato što u tim zemljama nema ni rata ni političkog progona, skoro da ni nemaju nikakvu šansu da dobiju azilantski status.

- Nemačka temeljnost je super, sada se traži i nemačka fleksibilnost - rekla je Merkel i troškove najavljenog programa označila u milijardama.

Treća poruka, prema "Špiglu", odnosi se na Evropu i raspodelu izbeglica.

Foto: Facebook/Hanada Alrefai Foto: Facebook/Hanada Alrefai

Merkelova, želi, pre svega, da se promeni to što istočnoevropske zemlje izbegavaju da prime sirijske izbeglice.

Izbeglice donose zarazu, bolest i terorizam! Predsednik Češke šokirao svet ovom izjavom!

- Evropa, kao celina, mora se pokrenuti - zahtevala je Merkel i upozorila da neuspeh Evrope u pitanju izbeglilca preti daljim neuspehom u ukupnim vrednostima građanskih prava.

Ona, zajedno sa Francuskom, želi da izvrši pritisak da se u Italiji i Grčkoj grade prihvatni centri i da se sa Turskom vode "prijateljski i razgovori od poverenja" po pitanju izbeglilca.

Foto: AP /Darko Vojinović Foto: AP /Darko Vojinović

Četvrta poruka Merkelove je istočno-zapadni problem u samoj Nemačkoj, gde su se poslednjih dana istočno-nemački političari branili pred utiskom da je mržnja prema izbeglicama istočni problem.

- Tako nikako ne možemo ići dalje - rekla je Merkelov, inače poreklom iz Istočne Nemačke .

Njena peta poruka se odnosi na Evropu slobodnih granica.

- Sporazum "Dablin III" više ne funkcioniše  - rekla je Merkelova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema takozvanom "Dablinskom principu" EU za pitanje prava za azil odgovorna je ona zemllja EU u koju je podnosilac prvo ušao prilikom uslaksa u EU, sada, međutim, mnogi putuju dalje, ka Nemačkoj, podsećaju mediji.

Merkel je najavila da će, u slučaju da se tu ništa ne promeni, princip o slobodnom kretanju unutar EU moći da dođe na pregovarački sto.

- Mi to, međutim, ne želimo - rekla je Merkelova.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Merkel je na svojoj letnjoj konferenciji za štampu, spomenula i Grčku-pohvalila njihovu spremnost za reforme i izrazila optimizam, što mediji nazivaju njenom šestom porukom.

Sedma se odnosi na Ukrajinu i Merkelova, kako je tumače, želi da mirovni proces ponovo oživi.

Kada je reč o mogućem susretu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinim-i to je moguće, ali Merkelova želi prvo telefonske razgovore u četvoro-Nemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina, tumače mediji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Njena osma poruka odnosi se na Ameriku, gde je ona bila jasna.

- Nama je potrebna kooperacija sa američkim obaveštajnim službama - rekla je Merkel.

Deveta poruka Merkelove odnosi se na Nemačku i svet i tu je ona-na novinarsko pitanje da li vidi svoju zemlju kao svetsku silu, naglasila da ona ne razmišlja u tim kategorijama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Rekla je, takođe, da ako Nemačka razmišlja o intervencijama "onda uvek samo zajedno sa našim saveznicima".

Poslednja, deseta poruka Merkelove, koja se nalazi na polovini svog mandata, odnosi se na sledeće izbore 2017. godine i njenu novu kandidaturu za kancelara i tu je ona u svom tipičnom maniru odgovorila tako što je to ostavila otovrenim.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koja

    1. septembar 2015 | 16:31

    Prva poruka Vučiću da gradi prihvatne centre. Druga poruka Orbanu da postavi bodljikavu žicu. Treca poruka da Austrija pojača kontrolu na granici da bih mogli i Nemci da to isto rade. Najnovija poruka opet Orbanu da neprima izbeglice u vozove. Toliko o njenom jasnom stavu!

  • N.N.

    1. septembar 2015 | 16:21

    Koji će kriterijum da bude da Nemačka odbije bilo kog azilanta iz Sirije, a drugog da primi? To će biti kvalifikacije-struka i materijalni status. Drugim rečima, probraće ono što vredi, a nama i nazad u Siriju poslaće one što procene da im ne trebaju. Angela treba da prihvati sve Sirijce, ili ni jednog, kada je već tako meka srca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA