VITOMIR MIHAJLOVIĆ: Sednica u Leskovcu nelegitimna, ja sam predsednik Nacionalnog saveta Roma!

"Nekome ne odgovara da Strategija o unapređenju položaja Roma bude usvojena", kaže Mihajlović

  • 0

U Leskovcu je juče održan skup članova Nacionalnog saveta Roma na kojem je za navodnog novog predsednika Saveta izabran Srđan Šain, umesto već postojećeg Vitomira Mihajlovića. Trenutno se i jedan i drugi deklarišu kao predsednici tog Saveta, a Vitomir Mihajlović tvrdi da je ova sednica bila nelegalna.

ODRŽANA SEDNICA NACIONALNOG SAVETA: Na dnevnom redu bio nacrt strategije za unapređenje položaja Roma

U izjavi za Telegraf predsednik Nacionalnog saveta Roma, Vitomir Mihajlović, razjasnio je ovu, po njegovim rečima, nelegalnu proceduru:

- Nacionalni savet Roma nije neka nevladina organizacija, već institucija, poziva se na statut i pravne akte Saveta i sednice mimo znanja samog predsednika Saveta su nelegitimne. Očigledno da grupa pripadnika Nacionalnog saveta hoće da sprovede svoju politiku i ugroze sam Nacionalni savet - ističe predsednik Vitomir Mihajlović.

Nacionalni savet Roma u saradnji sa Vladom Republike Srbije trenutno radi na formiranju Strategije za unapređenje položaja Roma. Ova strategija je trebalo da bude stavljena u razmatranje u skupštinskoj proceduri.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Nekome ne odgovara da ova Strategija bude usvojena, tj, ne odgovara toj određenoj grupaciji koja je i pokrenula nelegitimnu sednicu Saveta - priča Mihajlović i dodaje da je određena frakcija unutar Nacionalnog saveta htela da iskoristi Strategiju da bi smenila predsednika Saveta.

Vitomir Mihjalović poslednjih dana intenzivno radi na usvajanju Strategije, i smatra da nije demokratski u državi kakva je Srbija, da neko bez znanja saziva sednice usmerene protiv predsednika. I to van sedišta Nacionalnog saveta.

Ono što je ta Strategija trebalo da usvoji jeste integracija romskog stanovništva i zapošljavanje što većeg broja Roma. Usvojenom Strategijom trebalo je u dogovoru sa Nacionalnom službom za zapošljavanje da se otvori 110 radnih mesta za Rome, kao i 40 nastavnika romske nacionalnosti.

- Nekome nije u interesu ovo, ne želi da se romski narod zaposli. To bi bio direktni šamar Vladi Srbije, da ispadne kako ona ne poštuje prava nacionalnih manjina. Mi nikada nećemo biti opozicionari i protivnici Vlade, a to je upravo ono što neki žele da postignu - zaključuje priču Mihajlović.

Regularna sednica biće održana 12.septembra u sali opštine Zvezdara u Beogradu.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu! 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA