BORBA ZA GOLI ŽIVOT: Izbeglice probile ogradu prihvatnog centra u Mađarskoj, policija ih juri po auto-putu! (FOTO) (VIDEO)

Incident se dogodio danas nešto pre podneva. Izbeglice su u dva navrata probile ogradu i uputile se ka auto-putu, nakon čega je policija preduzela mere usmrene na "hvatanje" izbeglica

  • 10

Oko 300 izbeglica probilo je danas ogradu prihvatnog centra kod Reske u Mađarskoj i zaputilo se ka auto-putu M5, saopštila je mađarska policija.

PRELAZAK UŽIVO: Ubacio se među IZBEGLICE i sa njima ilegalno prešao srpsko-mađarsku granicu!

U saopštenju se precizira da se incident dogodio danas nešto pre podneva i da su izbeglice u dva navrata probile ogradu i uputile se ka auto-putu, nakon čega je policija preduzela mere usmerene na "hvatanje" izbeglica.

Policija ne navodi više detalja o tom incidentu, osim da je deo auto-puta koji vodi od granice sa Srbijom ka Budimpešti privremeno zatvoren, a saobraćaj se preusmerava na lokalni stari put.

Izbeglice koje su ovih dana stigle u Mađarsku, jutros su, posle mirne noći, počele protest na železničkoj stanici u mestu Bičke, gde je juče zaustavljen voz u koji su se ukrcali u Budimpešti, pri čemu traže da im se omogući da nastave put ka Nemačkoj, a ne da ih zadržavaju u neuslovnom kampu.

Stotine iznerviranih izbeglica danima blokiranih kod železničke stanice Keleti u Budimpešti počeli su danas da skupljaju svoje stvari i najavili da će krenuti peške ka Beču. Mađarska policija je stajala po strani i gledala kako se okupljaju izbeglice, uglavnom mladići, i zvižde i uzvikuju slogane.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Oni kažu da im je dosta neizvesnosti i čekanja ispred stanice i da su spremni da krenu peške 240 kilometara do Beča. Grupa izbeglica se sve više povećava a atmosfera je napeta, navodi agencija AP.

Izbeglice su se juče ujutru ukrcale u voz na železničkoj stanici Keleti u Budimpešti, ali je policija zaustavila voz i prisilila putnike da siđu u mestu Bičke, 36 kilometara zapadno od Budimpešte, kod podignutog izbegličkog kampa.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Policija je grupu izbeglica autobusom prebacila u lokalni prihvatni centar u Bičkeu, ali mnogi su odbili da idu tamo. Izbeglice na železničkoj stanici u mestu Bičke, zapadno od Budimpešte, pružaju "pasivan otpor" i odbijaju da budu transportovane u prihvatni centar, rekao je danas policijski zvaničnik Laslo Balaž.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Balaž, koji je šef Odeljenja za kontrolu granice nacionalne policije, rekao je na konferenciji za štampu da je pokrenuta istraga o videu koji kruži na internetu. Na videu je prikazana upotreba suzavca protiv dece tokom noći u blizini mađarsko-srpske granice. Policija je saopštila izbeglicama da ne mogu da putuju dalje bez validnih dokumenata koje bi uz registraciju trebalo da dobiju u Mađarskoj.

Policija je sinoć saopštila da je u vozu koji je zaustavljen bilo 500 izbeglica. Šef granične policije, pukovnik Laslo Balaš, rekao je da se 16 osoba juče dobrovoljno prijavilo u centar za azilante, dok je oko 500 to odbilo, preneo je AP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U Ženevi, šef agencije UN za izbeglice Antonio Gutereš pozvao je EU da preduzme "urgentne i hrabre mere" u rešavanju ove krize. Gutereš je rekao da izbjeglice treba uključiti u program masovne relokacije i pozvao vlasti da preduzmu akciju protiv krijumčara ljudi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da veliki talas izbeglica problem Nemačke, a nemačkia kancelarka Angela Merkel rekla je da sve zemlje EU imaju obavezu da zaštite izbeglice, a ne samo Nemačka.

Ove godine u Mađarsku je stiglo 160.000 migranata, a 90.000 ušlo je u zemlju u poslednja dva meseca.

Pogledajte video:

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Florense

    4. septembar 2015 | 18:24

    Da su tako protestovali u Siriji ne bi morali bezati

  • Dr. za rock and roll

    4. septembar 2015 | 15:03

    Beze od rata ali samo gde ima 700 eu pomoc-- gospoda navikla na lukauzan zivot tamo dole kod njih. Jos ubedjeni da im je to neko duzan pa lome prete i pljuju po svim ostalim zemljama koje nemaju taj standard i jos usuput ponizavaju kao vi nemate nista..A sta imate vi??? Jos hoce gospoda 700 eu po clanu i glume neku kulturu i obrazovanje. Evo bas pojazujete u pravom svetlu. Svaka cast izuzecima tu. Pa mi bar neodsecamo glave jedni drugima bacamo ljude sa zgrada i zive spaljujemo na lomaci.Jao zemljo otvori se!!!! Pa cekajte ko je ovde lud??? Ja nisam pa me vi dobri i solidarni sad ispljujte i obrazlozite zasto nisam u pravu

  • Obrazovan

    4. septembar 2015 | 14:33

    Da su tako hrabri u borbi sa Isis teroristima ne bi ni bilo potrebe da dolaze u Evropu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA