Evo zbog čega stranci u Srbiji putarinu plaćaju 2 EVRA UMESTO 190 DINARA!

U konkretnom slučaju, putarina od 190 dinara obračunata u evrima iznosi 1,57 evra, što nakon zaokruživanja iznosi 2 evra

  • 26

Malo kome je poznato zbog čega je putarina na srpskim putevima skuplja kada se plaća u evrima nego u domaćoj valuti.

OTVOREN HORGOŠ: Ako ste krenuli prema Mađarskoj, pomno pratite šta se dešava na GRANIČNOM PRELAZU!

Naime, čitalac Telegrafa poslao nam je na fotografiju sa jedne naplatne rampe na auto-putu na kojoj je uslikao natpis na kome je pisalo "dva evra", a ispod "190 dinara", što ga je zbunilo.

Međutim, kako su nam iz Javnog preduzeća "Putevi Srbije" rekli, nema nikakve zabune i sve je po zakonu.

Mogućnost plaćanja putarine u evrima uvedena je 2007. godine, kako bi se izašlo u susret inostranim korisnicima autoputa u Republici Srbiji.

Putarinu u efektivnom stranom novcu - evrima, mogu da plate samo korisnici autoputa koji upravljaju vozilom sa inostranim registarskim oznakama. Kao potvrdu plaćanja korisnicima se izdaje račun u evrima, na kojem je prikazana i vrednost PDV-a, takođe u evrima.

Bubanj potok, Naplatna rampa, Kolona, Saobraćaj, Gužva, Putevi, Auto-put Foto: Tanjug

- U tom slučaju, dužnost inkasanta je da kusur vrati u evrima. Napominjemo da svaki korisnik sa inostranim registarskim oznakama ima izbor da li će putarinu platiti u evrima ili dinarima, dok se putarina za vozila sa domaćim registarskim oznakama plaća isključivo u dinarima - rekli su nam iz Javnog preduzeća Putevi Srbije.

Kako su nam iz Puteva Srbije objasnili cene koje su izražene u evrima uvek su veće od dinarskih cena, a to je zbog usklađivanja cena prilikom promene srednjeg kursa NBS.

- Kod zaokruživanja vodilo se računa o intenzitetu saobraćaja i dostupnosti sitnih apoena te su cene u evrima zaokruživane na 0.5 evra, uvek na više. U cilju usklađivanja cena, prilikom promene srednjeg kursa NBS od + 3%, vrši se novi obračun cene u evrima - kažu iz Puteva Srbije.

Foto: Tanjug/Danilo Peternek Foto: Tanjug/Danilo Peternek

Trenutno je na snazi cenovnik koji je izrađen 13.11.2014. godine (kursna lista NBS broj 218). Po tom cenovniku kurs evra iznosi 120,3918 dinara.

U konkretnom slučaju, putarina od 190 dinara obračunata u evrima iznosi 1,57 evra, što nakon zaokruživanja iznosi 2 evra.

U slučaju najduže relacije Beograd-Niš cena putarine od 730,00 dinara u evrima iznosi 6.063.536 evra, što nakon zaokruživanja iznosi 6,5 evra.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Domaćinac

    4. septembar 2015 | 19:59

    malo mi to zaokruživanje ne ide u glavu...zamisli da ti majstor pravi plakar za spavaću sobu,pa 1,57m zaokruži na 2m...ili,da kupiš lepog šarana u ribarnici koji vaga 1,57kg a trgovac ti naplati 2kg... ajd,šarana ćeš i da pojedeš,al gde da uglaviš plakar 43cm duži?

  • TT

    4. septembar 2015 | 19:55

    E eto trebalo bi strancima dati možda neki popust, bar upola cene? Da im ne opteretimo standard i primanja na zapadu?

  • Milan

    4. septembar 2015 | 20:21

    Јел неко можда путовао у Македонију? Нисте нешто слично приметили?Ми се убисмо фер услове у свему да дамо странцима а нисам сигуран да је тако и обрнуто

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA