Nemačka daje tri milijarde evra za izbeglice!

Pored tri milijarde evra za nemačke savezne države i opštine, zvanični Berlin planira da izdvoji još tri milijarde evra za finansiranje svojih troškova, kao što su plaćanje naknada za azilante

  • 4

Nemačka vlada odlučila je da izdvoji tri milijarde evra za 16 nemačkih saveznih država i opštine kao pomoć u nošenju sa talasom od 18.000 izbeglica i ekonomskih migranata koji su stigli tokom prošlog vikenda, navodi se u današnjoj zajedničkoj izjavi vladajuće koalicije u Berlinu.

NEMAČKI OBAVEŠTAJCI UPOZORAVAJU EVROPU: Preko Srbije u EU stiže MILION I PO MIGRANATA!

Tokom petočasovnog sastanka, lideri iz vladajuće koalicije nemačke kancelarka Angele Merkel postigli su dogovor i o nizu drugih mera, kao što je ubrzavanje procedura za dobijanje azila i olakša za izgradnju skloništa za azilante.

Pored tri milijarde evra za nemačke savezne države i opštine, zvanični Berlin planira da izdvoji još tri milijarde evra za finansiranje svojih troškova, kao što su plaćanje naknada za azilante, navodi se u istoj izjavi, prenela je agencija Rojters.

MIGRANTI U ŠOKU I NEVERICI: Ovako su dočekani u Minhenu! (FOTO) (VIDEO)

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sporazum uključuje proširenje spiska zemalja koje se smatraju bezbednim što se odnosi na one koji, uglavnom, nemaju pravo na dobijanje azila - sa Kosova, iz Albanije i Crne Gore.

Među onima koji su već u toj kategoriji su državljani Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Cilj je da se ubrzaju procedute za dobijanje azila odnosno izručenja za (ekonomske) migrante iz jugoistočne Evrope, kako bi se fokusirali na izbeglice iz ratom zahvaćenih zemljama kao što su Sirija, Irak i Avganistan.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sastanak nemačke vladajuće koalicije došao na kraju vikenda kada je oko 18.000 izbeglica ušlo u zemlju pošto su Nemačka i Austrija postigle dogovor sa Mađarskom da se odustane od pravila kojim se predviđalo da izbeglice podnose zahtev za azil u prvoj zemlji Evropske unije u koju su stigli.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA