NOVI SPAS IZ AUSTRALIJE: Primiće 12 hiljada izbeglica i donirati 32 miliona dolara

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predložiće u sredu plan za izbegličku krizu koji bi mogao da izazove nove napetosti između evropskih država, kao i između nacionalnih čelnika i izvršnog tela EU

  • 1

Australija će prihvatiti 12 hiljada izbeglica i osigurati 32 miliona američkih dolara za humanitarnu pomoć, te će se pridružiti međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv ciljeva Islamske države unutar Sirije, objavio je australijski premijer Toni Abot.

NEŠTO JE TRULO U DRŽAVI DANSKOJ: Migrantima poručili da je zaobiđu!

Abot je naglasio da će Australija primiti imigrante koji beže od rata u Siriji i Iraku i nalaze se u izbegličkim logorima koje vodi UNCHR u Turskoj, Jordanu, Iraku i Libanu. Dvanaest hiljada sirijskih izbeglica biće prihvaćeno u Australiji i pored 13.759 hiljada izbeglica, koliko je već prihvaćeno prethodne godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ovo je znatno povećanje australijskog humanitarnog priliva i velikodušan odgovor na trenutnu situaciju - rekao je Abot, dodajući da će se vlada fokusirati na "potlačene manjine".

PRETI NAM HUMANITARNA KATASTROFA: Migranti u opasnosti od ZIME, GRIPA i ZARAZA!

Australija sa svojih šest aviona F/A - 18 Horneta učestvuje u međunarodnoj koaliciji protiv ID-a u Iraku, a sada će se pridružiti vazdušnim napadima na Islamsku državu i u Siriji. Abot smatra da ID treba biti "uništen". Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker predložiće u sredu plan za izbegličku krizu koji bi mogao da izazove nove napetosti između evropskih država, kao i između nacionalnih čelnika i izvršnog tela EU.

Ipak, čini se da je rastuća humanitarna kriza na granicama Unije povećala političku volju za kompromisima. Junker će u svom prvom govoru o stanju u EU pred Evropskim parlamentom u Strazburu preložiti članicama da prihvate obavezujuće kvote za pomoć 160 hiljada azilanata, četiri puta više nego na predlog u maju.

ZGROZIĆE VAS BRITANSKI TURISTI: Ostavljaju užasne komentare da su im migranti POKVARILI LETOVANJE! (VIDEO)

Balansiranje između humanitarne pomoći i odbrane kontinenta koji je u strahu od miliona ljudi koji pate zbog ratova i siromaštva izvan Unijinih granica ublažilo je oštru raspravu među evropskim čelnicima koji su odbacili originalne Junkerove kvote kao "diktat" Brisela.

- Čini se da komisija ovaj put ima sveobuhvatniji pristup koji uključuje i bolju kontrolnu spoljnih granica - rekao je diplomata iz jedne istočne članice koja tvrdi da njeno društvo, nenaviklo na imigrante, ne može da prihvati veliki broj ljudi.

- Ima još puno stvari oko kojih je potrebno pregovarati, puno toga što ne možemo da prihvatimo. Ali rasprava je sada daleko manje emotivna - dodao je diplomata.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs/dnevnik.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA