NOVE OPTUŽBE ASANŽA: Svi su hteli da rasparčaju Siriju!

- Plan je bio da se koristi veliki broj različitih faktora za stvaranje paranoje unutar sirijske vlade, putem preterivanja i straha od državnog udara - kaže Asnaž

  • 4

Osnivač Vikiliksa Džulijen Asanž u svojoj novoj knjizi "Fajlovi Vikiliksa" navodi da su SAD planirale da svrgnu vladu Sirije mnogo pre početka pobune 2011. godine.

KO OVO SHVATI - SVAKA ČAST: Na Bliskom istoku je potpuni haos, evo ko protiv koga ratuje! (FOTO)

U intervjuu za "Raša tudej" Asanž je predstavio poglavlje o Siriji, koje se bavi događajima iz 2006. godine i telegramom koji je poslao američki ambasador u Damasku Vilijam Robak, a odnosi se na plan za svrgavanje režima predsednika Bašara al Asada u Siriji.

- Plan je bio da se koristi veliki broj različitih faktora za stvaranje paranoje unutar sirijske vlade, putem preterivanja i straha od državnog udara - kaže Asnaž.

Asanž je dodao da je naozbiljniji deo plana bio da se podstaknu tenzije između šiita i sunita.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Konkretno, to je značilo da se šire lažne glasine da Iran pokušava da preobrati sunite, kao i da se radi sa Saudiskom Arabijom i Egiptom kako bi se stvorila perceprcija koja će otežati uticaj Irana, kao i uticaj sirijske vlade na stanovništvo.

Asanž je naglasio da je telegram američkog ambasadora Robaka zabrinjavajući i da se takvi telegrami često moraju čitati između redova.

- Da bi shvatili šta se događa u Siriji, moramo sagledati regionalne saveze. Deo problema u Siriji je što ima veliki broj američkih saveznika koji je okružuju, prvenstveno Saudijsku Arabiju i Katar, koji uzimaju novac i oružje, a Turska je, takođe ozbiljan igrač - kaže osnivač Vikiliksa.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima, svako od njih ima svoje hegemonističke ambicije u regionu.

Kako dodaje, nema sumnje da je u toj grupi i Izrael, i ako bi se Sirija destabilizovala, on bi bio u poziciji da zauvek zadrži Golansku visoravan i čak da pridoda još teritorije.

- Tako dakle imate brojne igrače oko Sirije, koji traže način da odgrizu neki komad... - predočio je Asanž.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duki

    10. septembar 2015 | 18:53

    Zavaditi siite i sunite nije problem kao sto nije bio problem zavabiti Srbe,Hrvate i Muslimane.Americka taktika zavadi pa vladaj.

  • Miki

    10. septembar 2015 | 07:39

    Ovo me za ameriku bas zacudilo ja to nikad sam ne bi pomislio.... Svi ti demonkratski ratovi i svgnjavanja vlasti su delo amerike i nista novo tako oni to rade umesaju prste, poptlate i mora da dodje do demonkratske pobune i rusenja vlasti mili novog rata.

  • Vera

    10. septembar 2015 | 08:02

    Начин на који шире страх и параноју је врло дискутабилан. То највише личи на секташке методе.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA