Ispovest BEOGRAĐANKE koja je SEKLA ŽICU između Srbije i Mađarske!

- Ograda od žice je simbol straha, nepoverenja i represije i ona bi, po mom mišljenju, trebalo što pre da se ukloni - kaže za Telegraf fotograf Snežana Nikolić, koja pravi knjigu fotografija o Srbiji

  • 17

Ona nije ilegalni migrant. Nije ni imala potrebu da preskače mađarsku žičanu ogradu, ali je sa zadovoljstvom pristala da preseče, skrati i oskrnavi ono što je Mađarska postavila na granici sa Srbijom. Zajedno sa mađarskim i drugim kolegama iz Srbije, Snežana Nikolić, rođena Beograđanka, koja godinama živi u Češkoj, 1. septembra je na ovaj način uputila protest mađarskoj vlasti.

- Sigurna sam da niko od nas, a ni od građana evropskih država, ne želi da živi u žicom opasanom kavezu, što je opcija koju nam nude političari poput mađarskog premijera Viktora Orbana. Cilj akcije je bio da se na simboličan način preseče žica koja Evropu razdvaja od Srbije i da se na taj način pošalje snažna poruka o besmislenosti ograda i zidova u današnjem modernom svetu.

VEROVALI ILI NE, migranti u Beogradu najviše kupuju jedan proizvod - KLEŠTA!

Ovim rečima počinje svoju ispovest za Telegraf Snežana Nikolić, rođena Beograđanka koja više od 16 godina živi u Pragu a koja je 1. septembra, sa grupom mađarskih i srpskih novinara simbolično sekla žičanu ogradu koja razdvaju Srbiju i Mađarsku.

Na samom početku pitamo je kako je reagovala kada se pojavila prva vest o tome da će se ova ograda postaviti.

- Moja reakcija je bila spontani protest, što sam, mislim, i pokazala. Bilo mi je muka od ideje da nas zatvaraju u kaveze zato što nisu dovoljno sposobni da reše problem - priča Snežana i nastavlja:

- Ova velika migracija ljudi, pre svega je izazov za sve humaniste ali i obične ljude da, svako za sebe, sad i na ovom primeru pokaže koliko dobar čovek može da bude. Ograda od žice je simbol straha, nepoverenja i represije i ona bi, po mom mišljenju, trebalo što pre da se ukloni. Sigurna sam da u Evropi, čak i među političarima, postoje ljudi koji mogu da ponude i humanija rešenja za ovu krizu od država - kaveza.

Evo dokaza da je MAĐARSKI ZID prema Srbiji simbol poražene EVROPSKE IDEJE!

Foto-montaža: Tanjug/AP, pixabay.com Foto-montaža: Tanjug/AP, pixabay.com

Snežana je, inače, fotograf. Dok je živela u Srbiji, međutim, radila je kao novinar za nekoliko redakcija i izveštavala sa raznih događaja.

- Po odlasku iz Srbije, prestajem da se bavim novinarstvom, ali veza sa tom profesijom nikad zaista nije prekinuta. Upravo zahvaljujući novinarstvu, kod mene se, spontano, razvio interes za dokumentarnu fotografiju. I dok u Češkoj živim od IT marketinga, paralelno sa tim pravim svoju zbirku dokumentarnih fotografija, slikam portrete, gradove, sve što mi se učini vizuelno i sadržajno zanimljivo - priča Snežana za naš portal.

MAĐARSKA POSTAVLJA POLICIJU DUŽ GRANICE SA SRBIJOM: A onda će je zameniti - VOJSKA!

Objektiv ju je i vratio ponovu u rodnu Srbiju:

- Početkom leta ove godine, delimično se vraćam u Srbiju sa idejom da napravim knjigu fotografija o svojoj zemlji. Već polovinom jula u Beogradu upoznajem novinarku Milicu Mančić sa kojom sam i prvi put otišla u park pored autobuske stanice, da odnesemo pomoć izbeglicama. Bili smo zaista jedni od prvih, i pošto nismo ništa znali o tim ljudima, malo smo se bojali kako će to sve da izgleda. Došli smo u park sa ledenim čajem, cipelama i keksićima i počeli da ih delimo. Sačekali su nas osmesi i iznenađenje. Shvatili smo da su neki od njih zaista divni ljudi, da tamo ima dosta mile dece i da su, bar Sirijci, poprilično otvoren svet. Sve se promenilo od te večeri. U svoj dokumentarni rad uvrstila sam i temu izbeglica, čiji boravak u parku, od tad redovno pratim i dokumentujem.

UNIŠTEN ZID KOJI DELI MAĐARSKU I SRBIJU: Migranti isekli žičanu ogradu!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Snežana objašnjava da je inicajtor akcije koja je 1. septembra viđena na granici Mađarske i Srbije bio mađarski novinar i publicista Gyorgy Kakuk.

- On je ove godine prešao put sa izbeglicama od grčke do mađarske granice, i svoja iskustva na tom putu objavljivao u kolumni "El camino del Balkan". Svojoj prijateljici, Milici Mančić predložio je da simbolično preseku žičanu ogradu na granici a ja sam oduševljeno prihvatila njen poziv da u tome učestvujem i da ceo događaj slikam. Pozvani su novinari na "konferenciju za štampu", na pruzi, u blizini granice, ali nisu svi znali šta će da se dogodi - napominje ona.

Na pitanje kakve su reakcije bile na ovaj čin kaže da se uglavnom susrela sa pozitivnim:

- Sutradan sam sa ogradom otputovala u Prag. Malo sam brinula kakve će biti reakcije mojih poznanika i prijatelja u Češkoj. Svi do jednog su, međutim, pozdravili akciju. Niko od njih, bilo da su Česi ili Srbi, ne želi da živi u ograđenom kavezu. I svi misle da bi trebalo da se nađe bolje rešenje za ove ljude koji su prevalili težak put da bi došli da žive sa nama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Mišljenja je da Srbija odlično prihvata izbeglice.

- Solidarnost građana Srbije je zaista na visokom nivou, imam osećaj da nas je sve preplavio talas ljudskosti i brige za te nesrećne ljude. Zvanična politika tome nimalo ne smeta, političari prate volju naroda da pomogne i to je dobro. Valjda su ljudi, i sami prolazeći kroz pakao izbeglištva i bežanja od ratova, konačno shvatili da ni današnje izbeglice nisu daleko od njihove situacije onomad, te im, s tim u skladu, i pomažu. Srećna sam zbog toga, zaista. Ostaje da se vidi šta će se dešavati u  narednim mesecima - zaključuje naša sagovornica.

(Lj. Račić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • тхеиксфајлс

    14. septembar 2015 | 22:14

    Срећом па се Мађари не обазиру ни на много утицајније критичаре од ове особе жељне своје личне промоције, већ штите своју земљу.

  • Duki

    14. septembar 2015 | 22:15

    Madjarski premijer radi po nalogu Evrope,nemislim da bi on to smeo raditi na svoju ruku(dobio bi packe)

  • Алекса

    14. septembar 2015 | 23:41

    Уништава имовину државе Мађарске и о њој се пише афирмативно? Хоће ли сутра да се неко диви пљачкашима, неком коме падне напамет да дигне мост у ваздух некоме ко крене да уништава државне аутомобиле, зграде... Да је правде ова би већ вукла букагије!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA