DRUG NIJE META: Ali u našim školama jeste! (VIDEO)

Ispovesti žrtava sa kojima smo razgovarali, imaju za cilj da pokažu da šamari i udarci nisu jedino što boli – tu su i verbalno nasilje, uništavanje i otimanje imovine, širenje laži, spletkarenje, pretnje, zastrašivanje i sve češće digitalo nasilje, koje je vrhunac doživelo ekspanzijom društvenih mreža, a o kome roditelji malo ili nimalo znaju

  • 7

"Maloletnici silovali devojčicu", "Jeziva tuča devojaka u blizini škole umalo nije imala tragičan ishod", "Učenik se ubio nakon osmomesečnog zlostavljanja", "Silovao drugara iz klupe"... samo su neki od naslova u medijima prethodnih meseci.

OTKRIVENO KO NAM ZLOSTAVLJA DECU: Šokiraćete se kada čujete!

Poražavajući podatak je da je u svakom školskom odeljenju svako drugo dete izloženo seksualnom nasilju, njih 93 odsto verbalnim napadima, dok 63 odsto učenika trpi fizičko nasilje.

Kroz razgovore sa stručnjacima, roditeljima i žrtvama, došli smo do poražavajućeg saznanja da veliki broj ljudi kao vršnjačko nasilje tretira isključivo fizički obračun.

Pretnje i ucena su problematični za 87 odsto njih, izolovanim od grupe oseća se čak 57 odsto, dok je četvrtina učenika bila pokradena.

Ispovesti žrtava sa kojima smo razgovarali, imaju za cilj da pokažu da šamari i udarci nisu jedino što boli – tu su i verbalno nasilje, uništavanje i otimanje imovine, širenje laži, spletkarenje, pretnje, zastrašivanje i sve češće digitalo nasilje, koje je vrhunac doživelo ekspanzijom društvenih mreža, a o kome roditelji malo ili nimalo znaju.

Najčešći oblici digitalnog nasilja su slanje sms-ova uvredljivog sadržaja, uznemiravanje telefonom, snimanje mobilnim telefonom, a potom širenje uvredljivih snimaka po društvenim mrežama, ogovaranje i širenje laži (71 odsto đaka).

Motivisani sve češćim slučajevima vršnjačkog nasilja, redakcija portala SrbijaDanas.com upustila se u višemesečno istraživanje o temi koja je izuzetno bitna, iako joj  društvo ne pridaje dovoljno pažnje.

Foto: Promo Foto: Promo

Sa ciljem da podignemo svest o problemu vršnjačkog nasilja i sprečimo nove slučajeve koji ostavljaju ožiljke za ceo život, pokrenuli smo akciju "Drug nije meta".

Želimo da delujemo preventivno i pokrenemo nadležne institucije da problem rešavaju pre nego što se nađe u novinskim stupcima; pre nego što zgroženi masovno ''šerujemo'' tragične slučajeve iz srpskih škola, probaćemo da informišemo javnost o stvarnim događajima i da učenicima, nastavnicima i roditeljima ukažemo na posledice svakog vida nasilja sa kojim se deca danas suočavaju.

Kampanja #DRUGNIJEMETA trajaće mesec dana, od 15. septembra. Borbu protiv vršnjačkog nasilja podržale su i televizijske stanice, Centar za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Target, Artimedia škola, javne ličnosti, sportski klubovi, muzičke zvezde, glumci.

Ovoj akciji su se priključili i prvotimci FK Partizan kapiten Saša Ilić, Stefan Babović i Ivan Šaponjić kako bi svojim primerima ukazali na ovaj društveni problem, a ujedno propagirali sport, zdrav život i fer plej igru u svim društvenim sferama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorana

    16. septembar 2015 | 13:09

    Mene su od zabavista deca zadirkivala,govorili su mi da sam ruzna,glupa i debela kao krmaca pa kad sam presla u drugu skolu (kad smo se preselili, naslo se isto njih mnogo koji su me vredjali i fizicki me povredjivali i to je strasno. Zezali su me da sam kao daska jer nemam sise velike i to u 4 razredu osnovne znaci uzas.

  • Dj.dju

    16. septembar 2015 | 06:14

    Kad bi socijalni radnici radili svoj posao, ovoga bi bilo daleko manje. Sledeca akcija mora biti: Nastavnici nisu meta...

  • Kale

    16. septembar 2015 | 00:18

    Svaka cast za akciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA