KOLINDA PRITISLA EU: Mađari i Slovenci puštaju migrante nakon intervencije Hrvatske

Zbog velikog broja izbeglica, Hrvatska je u četvrtak uveče zatvorila sedam od osam graničnih prelaza sa Srbijom, ali ne i celu granicu, pa izbeglice i dalje ilegalno ulaze iz Srbije u Hrvatsku

  • 10

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je pritisak Hrvatske na EU doveo do toga da su Mađarska i Slovenija počele da propuštaju izbeglice.

PREDSEDNICA HRVATSKE SAZVALA HITNU SEDNICU: Izbeglice nekontrolisano ulaze u zemlju!

- Ovaj problem mora se rešiti u saradnji s partnerima iz Evrope, jer Hrvatska jeste spoljna granica EU, ali isto tako ne može biti bilo kakav sabirni centar - rekla je Grabar Kitarovićeva posle sastanka Veća za nacionalnu sigurnost.

Ona je dodala da Hrvatska ima pravo da očekuje od EU da joj pomogne da čuva hrvatsku granicu i istakla da je izbeglički talas evropski, a ne samo hrvatski problem.

Predsednica je rekla da se i u idućim satima i danima može očekivati veliki priliv izbeglica u Hrvatsku.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Radimo na tome kako bi se preduzele odgovarajuće mere, pokazalo humano lice prema tim ljudima, ali bićemo odlučni i u našim pravima na nacionalnu sigurnost i stabilnost - rekla je Grabar Kitarovićeva.

Ona je rekla da je na sastanku dobila informacije o vladinom "planu B", ali nije želela da ga komentariše dok ne vidi kako se on ostvaruje u praksi.

Na sastanku je bio i premijer Zoran Milanović, ali je ranije otišao sa sastanka zbog, kako je rekao, razgovora s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

- Naši planovi trenutno funkcionišu i oni koji misle da Evropu mogu zatvoriti bodljikavom žicom su u zabludi - rekao je Milanović novinarima.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Premijer Milanović je ranije danas saopštio da Hrvatska "prelazi na plan B" i da više neće popisivati ni zaustavljati izbeglice. On je na vanrednoj konferenciji najavio da će izbeglice koje ulaze u Hrvatsku uputiti do granice s Mađarskom.

HRVATSKA IZ MINUTA U MINUT: Izbeglice probile blokadu na granici, sukobi sa policijom (FOTO) (VIDEO)

Poslednjih nekoliko sati Hrvatska prevozi izbeglice do granice s Mađarskom, a prva grupa od oko 1.300 izbeglica uspela je da uđe u tu zemlju. Izbeglice se i dalje dovoze na granicu Hrvatske i Mađarske.

I deo izbeglice smeštenih u Zagrebu na sve načine pokušava da dođe do dvadesetak kilometara udaljene granice sa Slovenijom. Mediji izveštavaju da ih je oko 1.000 uspelo da uđe u tu zemlju.

Foto: Tanjug,/Dragan Stanković Foto: Tanjug,/Dragan Stanković

Po poslednjim informacijama, u Hrvatsku je iz Srbije od srede ujutro ušlo više od 15.000 izbeglica.

Zbog velikog broja izbeglica, Hrvatska je u četvrtak uveče zatvorila sedam od osam graničnih prelaza sa Srbijom, ali ne i celu granicu, pa izbeglice i dalje ilegalno ulaze iz Srbije u Hrvatsku.

U Hrvatsku je od srede ujutro ušlo oko 15.500 izbeglica, pokazuju najnoviji podaci koje je posle podne objavio hrvatski MUP.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • soki

    18. septembar 2015 | 22:10

    Ajde kroasani pokazite vasu humanost a ne da odmah placete kod mame Angele.

  • Miki

    19. septembar 2015 | 05:35

    To je predsednik. Cuvaju svoju drzavu. Nisu kao nasi da osiromasuju jos vise svoje geadjane kao da je Srbija "humana". Kazite svjim gradjanima koliko dajete za izbeglice dnevno? Koliko vam je EU platila da ih zadrzite? Gde su i cije dzepove je nestalo?

  • Brasa

    19. septembar 2015 | 04:48

    De bre ova zena je smesna

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA