UKOLIKO VAŠE DETE IMA OVE SIMPTOME: Odmah ga vodite kod lekara!

Dva do četiri dana pre pojave ospe dete obično ima upalu grla i respiratorni sindrom praćen povišenom temperaturom, posle toga se javlja ospa, prvo po licu a odatle se širi po celom telom

  • 0

Ako vaše dete ima ospu po licu, a samo dva ili tri dana pre toga je dobilo upalu grla praćenu temperaturom, odmah ga odvedite kod lekara jer je vrlo moguće da ima male boginje iliti morbile.

Epidemiolog dr Predrag Kon kaže za Telegraf da su male boginje veoma karakteristične, i objašnjava kako ih najlakše prepoznati.

EPIDEMIJA MALIH BOGINJA SE ŠIRI: Nišlije u sve većoj opasnosti!

- Uvek dva do četiri dana pre pojave ospe, dete ima upalu grla i respiratorni sindrom, i povišenu temperaturu. Posle se tek javlja ospa, prvo po licu a odatle se spušta nadole po celom telu - objašnjava dr Kon.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ospa, kaže naš sagovornik, traje oko pet dana i posle toga se povlači:

AVET KOJA JE UBIJALA SRBE PONOVO PRETI SRBIJI: Epidemija malih boginja - 72 osobe zaražene, a bolest se sve više širi! (VIDEO)

- Ona ima svoj tipičan izgled.Reč je o mokulopatoložnoj ospi koja se pojavljuje malo iznad nivoa same kože. Traje oko pet dana, i posle se povlači. Kompletna bolest traje između 10 i 15 dana.

Dr Kon ističe da je za morbile bitno to što naglo obaraju imunitet, a samim tim i broj leukocita odnosno belih krvnih zrnaca.

Printskrin: Youtube/Predrag Kon Printskrin: Youtube/Predrag Kon

- Karakteristično je i da dovode do čestih komplikacija poput sekundarnih bakterijskih upala. U najvećem broju slučajeva bolest se ispoljava na ovaj način i kao takva i prolazi. Ranije su morbili predstavljali oboljenje koje prouzrokovalo mnogo komplikacija. Danas se na 1.000 obolelih javi jedna upala mozga i jedan smrtni slučaj. To su najteže posledice a, inače, mogu javiti i upala pluća i ušiju - rekao je dr Kon.

SRBIJI PRETE BOLESTI IZ PROŠLIH VREMENA: Evo šta treba da uradite da biste ih izbegli!

Male boginje ponovo su u fokusu u Srbiji, jer dobavljač MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubeole) nije i neće nam na vreme isporučiti ugovorene količine do kraja septembra, zbog čega trenutno vlada nestašica. Stručnjaci, međutim, ističu da to ni na koji način neće uticati i dovesti do epidemije jer će vakcine biti na raspolaganju već početkom sledećeg meseca.

- Kratak je period nestašice. Nama je daleko važnije da održimo poverenje u vakcinaciju koje je narušeno zbog antivakcinalista koje, ni na koji način, društvo nije ozbiljnije prozvalo - kaže dr Kon.

Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM Foto-ilustracija: Profimedia/Sciencephoto RM

ZBOG ODBIJANJA DA VAKCINIŠU DECU: Pojavio se veliki kašalj, prete male boginje i zauške!

I vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje u Nišu prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog, kaže da trenutna nestašica vakcina ništa ne znači ako će one već od oktobra biti na raspolaganju.

- Važno je da dete primi prvu dozu sa 15 meseci do pune druge godine, a drugu dozu pred polazak u školu - ističe prof. dr Tiodorović.

U Nišu proglašena epidemija malih boginja!

Printskrin: Youtube/NiskaTelevizija Printskrin: Youtube/NiskaTelevizija

Na pitanje da li Srbiji preti epidemija, on kaže:

- Mora da postoju gorući materijal, odnosno jedan procenat dece koja nisu vakcinisana. Da bi vakcina zaštitila kolektiv, dakle i one koji su vakcinisani i onaj mali broj koji nije vakcinisan, vakcinacijom mora da bude obuhvaćeno 95 odsto njih.

Vaša deca su dobila BOGINJE, a vi ih NISTE preležali? Evo šta vas čeka!

Male boginje pojavile su se prošle godine u Novom Sadu i Beogradu a zatim počele da se "spuštaju" ka jugu Srbije. Prvi oboleli u Beogradu i Novom Sadu zarazili su se van granica naše zemlje. Svi oboleli su bili ili nevakcinisani, ili su primili samo po jednu dozu.

(LJ. Račić)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA