PAPA FRANJA STIGAO U SAD: U srpskom "fijatu" se odvezao sa aerodroma (FOTO) (VIDEO)

Planirano je da tokom svoje prve posete SAD, poglavar Rimokatoličke crkve (78) održi govor pred američkim kongresmenima u Vašingtonu i obrati se članovima Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija (UN)

  • 8

Nakon posete Kubi, papa Franja doputovao je u Sjedinjene Američke Države gde ga je u američkoj vazduhoplovnoj bazi "Endruz" u Vašingtonu dočekao predsednik SAD Barak Obama sa suprugom Mišel i američkim zvaničnicima, javio je Rojters.

FOTO-UBOD: Šta to rade Kastro i Papa? (FOTO)

Doček pape je gest koji američki predsednik ne iskazuje doslovno nijednom drugom stranom gostu, navodi Rojters.

Pred dolazak u SAD, papa je u avionu rekao novinarima koji ga prate da se nada da će SAD ukinuti dugogodišnji trgovinski embargo Kubi, kao rezultat pregovora dve zemlje, ali da u svom obraćanju američkom Kongresu ove sedmice, ne namerava da govori o tom pitanju.

Papa i Obama treba ponovo danas da se sastanu i to će biti na razgovoru u Beloj kući.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Planirano je da tokom svoje prve posete SAD, poglavar Rimokatoličke crkve (78) održi govor pred američkim kongresmenima u Vašingtonu i obrati se članovima Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija (UN).

Papina američka turneja nosi dodatnu simboličku težinu američkog-kubanskog približavanja koji je doveo da hladnoratovski neprijatelji obnove diplomatske odnose u julu, a pomirenju je pomogao papa tajnim sastancima, navodi AFP ističući da su nedavne ankete pokazale da dobro mišljenje o papi ima oko 66 odsto državljana SAD i 80 odsto Kubanaca.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Agencija prenosi da je papa tokom leta pažljivo pripremao govore koje će održati tokom boravka u Vašingtonu i Njujorku, a neke od tema na koje će se, tom prilikom, osvrnuti uključuju kritike na račun dominacije finansija i tehnologije, osudu svetskih sila zbog sukoba na planeti, zaštitu i pružanje dobrodošlice migrantima, kao i klimatske promene, naročito apel zbog radikalne revolucije energetske indistrije i usporavanja rasta.

Tokom posete SAD biće preduzete stroge mere bezbednosti, a vlasti u SAD su zabrinute zbog složene organizacije zaštite pape jer on, kako ističe agencija, insistira da putuje u otvorenom vozilu kako bi bio bliži masi ljudi.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Njegova poseta predstavlja naročiti problem zvaničnicima u Njujorku, gde papa planira da prođe ostvro Menhetn u vreme kada će 170 svetskih lidera biti u tom gradu zbog zasedanja Generalne skupštine UN.

Papa Franja je sa aerodroma otišao automobilom "fijat 500L", koji se proizvodi u Kragujevcu.

Papu su u vozilu "fijat 500L" ulicama Vašingtona, gde su ga pozdravili građani prestonice, ispred i iza pratila dva ogromna džipa u povorci vozila.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Pogledajte video:

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SS

    23. septembar 2015 | 09:10

    Odmah sva nova vozila koja se placaju od poreza gradjana a koriste u "sluzbene svrhe", zakonom obavezati da se moraju prozvoditi u Srbiji (FIAT).

  • Djole

    23. septembar 2015 | 08:32

    Papa postuje kvalitetetan auto iz Sumadije. Hvala mu. Dobrodosao u goste I kod nas.

  • Жељко

    23. septembar 2015 | 10:23

    Фијат је италијански. Папа је дошао у скромном италијанском производу који се производи у једној од држава са јефтином радном снагом. Ако већ хоће да глуми скромност нека испразни оне силне рачуне "Ватиканске банке" (напуњене ко зна како) па нека подели сиротињи.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA