ZBOG IZBEGLICA: Evropska unija uvodi kopnene straže na svojim granicama!

Među merama koje su lideri danas načelno usvojili je formiranje kopnene i pomorske evropske pogranične straže, putem jačanja evropske službe Fronteks, koja bi dobila novi mandat i znatno veća sredstva, a trebalo bi da postane funkcionalna pre kraja godine

  • 4

Samit lidera zemalja članica Evropske unije završen je rano jutros usvajanjem serije mera za jačanje kontrole spoljnih evropskih granica, uz dodatnu pomoć za izbeglice van teritorije EU.

HAOS NA GRANICI SRBIJE I HRVATSKE: Hrvati hteli da vrate u Srbiju 3.500 MIGRANATA, intervenisali SRPSKI SPECIJALCI

- Fokus današnjih razgovora bio je na zaštiti spoljnih granica - rekao je novinarima predsednik Evropskog saveta Donald Tusk nakon sedmočasovnog vanrednog samita 28 šefova i vlada u Briselu, dodajući da je za otklanjanje haosa na granicama potreban zajednički napor, preneo je "Blic".

CARINSKI RAT JE POČEO: Hrvati na granici ne puštaju SRBE, kao i kamione, autobuse i automobile sa srpskim registracijama! (FOTO)

Među merama koje su lideri danas načelno usvojili je formiranje kopnene i pomorske evropske pogranične straže, putem jačanja evropske službe Fronteks, koja bi dobila novi mandat i znatno veća sredstva, a trebalo bi da postane funkcionalna pre kraja godine.

Tusk je kazao da će detalji biti razrađeni do sledećeg redovnog samita, koji je zakazan za 15. oktobar.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Neke teme su još kontroverzne, ali imamo pozitivne signale da je igra prebacivanja krivice završena - rekao je Tusk.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker je kazao da je samit protekao u boljoj atmosferi nego što je očekivao.

On je najavio da će EU uputiti značajnu materijalnu pomoć za zbrinjavanje izbeglica van EU, od čega će najmanje milijardu dolara biti upućeno Visokom komesarijatu za izbeglice Ujedinjenih nacija.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pored toga, evropski lideri su se dogovorili da do kraja meseca upute ekspertske timove u takozvane vruće zone, gde je velika koncentracija izbeglica, kako bi pomogli da se oni registruju i dobiju neophodnu medicinsku i ostalu negu.

S obzirom da je sinoćni samit bio vanredan, ovi dogovori tek treba da se formalizuju na redovnom sastanku šefova država i vlada EU u oktobru.

Od sada pratite Telegraf i preko Vajbera!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • KiK

    24. septembar 2015 | 10:30

    Izgleda da ste dobili dovoljno robova koi ce da vam rade za komad hleba da bi osigurali penzioni fond.Cak smo vam i mi poskupi postali sto ste nas rusili celi zivot i pravili siritinju od nas a bolje smo ziveli od vas sto bi i danas mogli da nam se vodje plemena opamete

  • Hrvatska

    24. septembar 2015 | 11:09

    Najbolje da se raspadne šta nam je napravila.Da se što prije raspadne.

  • Petar

    24. septembar 2015 | 12:12

    Srbijo, pokrij se cebetom preko glave i dalje izigravaj majku Terezu...Jadan srpski narod...do proleca ni naroda vise, a ni Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA