HRVATSKE FIRME u Srbiji gube dnevno MILION EVRA zbog CARINSKOG RATA!

- Pozivamo Vladu Hrvatske da što pre normalizuje robni promet prema Srbiji, inače bi moglo da dođe do katastrofalnih posledica - izjavio je Josip Zaher iz Privredne komore Hrvatske

  • 80

Više od 150 hrvatskih firmi koje posluju u Srbiji našlo se u "nebranom grožđu" zbog carinskog rata između dve zemlje.

BLOKADA ĆE SKUPLJE KOŠTATI HRVATSKU: Velike teškoće i za srpsku privredu

Agrokor, Nekse grupa, Agrofruktus, Končar i mnoge druge hrvatske kompanije koja spadaju među najveće uvoznike u Srbiju mogle bi da izgube milione evra ukoliko se brzo ne normalizuje promet robe između dve zemlje.

Preti li nam NESTAŠICA ROBE u Idei, Merkatoru i Rodi?

Hrvatski mediji navode da na dnevnoj bazi promet robe hrvatskih firmi sa Srbijom iznosi oko milion evra! Ukupna vrednost izvoza iz Hrvatske za Srbiju je na godišnjem nivou 500 miliona evra prema podacima Privredne komore Hrvatske.

JEDNA OD NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA: Političari, dogovorite se!

Treba naglasiti i da je izvoz Hrvatske na srpsko tržište ove godine porastao za 12,6 odsto.

Samo čuvena fabrika slatkiša Kraš na srpsko tržite godišnje izveze 2.000 tona robe u vrednosti od 10 miliona evra.

Foto: Tanjug/FaH/Daniel Kasap Foto: Tanjug/FaH/Daniel Kasap

Upravo zbog ovih cifara, hrvatski mediji tvrde da su privrednici iz te zemlje prethodnih dana vršili ozbiljan pritisak na premijera Zorana Milanovića da povuče svoju odluku o zatvaranju granice sa Srbijom.

VUČIĆ PORUČIO EVROPI: Hrvati su DOBRODOŠLI u Srbiju - OVO JE PRAVO LUDILO HRVATSKE!

Atlantik grupa, jedna od najvećih hrvatskih kompanija koja posluje u Srbiji, ne krije da strahuje da bi mogla da pretrpi gubitke u slučaju da carinski rat između dve zemlje potraje. U izjavi za Telegraf iz ove kompanije su poručili političarima da se što pre dogovore.

Zatvaranje graničnih prelaza između Srbije i Hrvatske komplikuje i isporuku proizvoda Viktorija Grupe kupcima u Zapadnoj Evropi, a u ovom trenutku je teško proceniti nastalu materijalnu štetu zbog toga, izjavio je danas direktor operacija te kompanije, Nikola Vujačić.

- Svakako smo aktivni i na hrvatskom tršištu i kao kupac i kao prodavac i to stvara dodatne probleme, ali je teško u ovom trenutku proceniti materijalnu štetu - rekao je Vujačić.

Josip Zaher iz Privredne komore Hrvatske upozorio je da će hrvatske kompanije imati ogromne gubitke ukoliko se carinski rat između Srbije i Hrvatske nastavi.

- Pozivamo Vladu Hrvatske da što pre normalizuje robni promet prema Srbiji, inače bi moglo da dođe do katastrofalnih posledica - izjavio je Zaher.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković očekuje da će problem između Srbije i Hrvatske rešiti Evropska unija koja će izvršiti pritisak na obe države.

- Teško je reći koliko će ovakva situacija potrajati, ali očekujem da će EU izvršiti pritisak na obe zemlje da se stvar normalizuje. S obzirom da je u Hrvatskoj veliki rivalitet između vladajuće i opozicione stranke, mislim da će oni iz političkih razloga i dalje da podržavaju mere protiv Srbije, jer se do sada pokazalo da u njihovom političkom životu takav odnos prema Srbiji ima prolaz - rekao je Atanacković.

I Hrvatski poslovni klub u Beogradu uputio je poziv vladama Srbije i Hrvatske da što pre pronađu rešenje za nastalu situaciju na graničnom prelazu Bajakovo-Batrovci i da rade na normalizaciji privrednih odnosa dve zemlje.

- Napominjemo da ova blokada prometa šteti ekonomijama obe zemlje i ako potraje može izazvati nesagledive posledice za naša preduzeća pojedinačno, kao i za međusobnu trgovinsku razmenu, ali i za trgovinu i privredu u celom regionu - stoji u saopštenju ovog poslovnog kluba.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ivan11

    24. septembar 2015 | 15:23

    Sad bi trebali svi da se udruzimo i da ne kupujemo njihove proizvode, a sto se tice gubitaka, izgubice oni mnogo

  • Лена

    24. septembar 2015 | 15:27

    Милионе евра губе захваљујући њиховом цењеном премијеру којег ништа не интересује сем личне користи. Србија је била приморана на ове мере!

  • Suzana

    24. septembar 2015 | 15:25

    To sve im je napravio njihov premijer Milanović.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA