DANAS JE KRSTOVDAN: Evo šta valja raditi na veliki hrišćanski praznik

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto

  • 34

Pravoslavni vernici danas slave Krstovdan ili Vozdviženje (podizanje), dan na koji je car Konstantin postavio u Rimu krst u znak pobede nad Maksencijem.

VERNICI SLAVE DAN SVETIH 70 MUČENIKA: Pravoslavci znaju zašto danas treba da se žrtvuju!

Na Krstovdan važi pravilo strogog posta, samo na hlebu i vodi, dok je jedenje životinjskih produkta strogo zabranjeno. Zanimljivo je da je na Krstovdan dozvoljeno jedenje grožđa, dok je drugo voće takođe zabranjeno.

Hrišćani danas slave sveca koji je bio razbojnik!

Strogi post na hlebu i vodi na Krstovdan je određen zbog saosaćenja sa vojnicima koji su u ime Konstantina poginuli u borbi za slobodu, a grožđe je podsećanje na tešku ali slatku pobedu.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na Krstovdan je dobro da poslodavci isplate svoje radnike. Ovaj običaj nastao je u stara vremena jer su se na današnji dan isplaćivali radnici koji su čuvali polja od Đurđevdana (6. maja) do Krstovdana (27. septembra).

KATOLICI PREŠLI U PRAVOSLAVLJE: Evo gde se dogodila ova PROMENA VERE preko noći! (FOTO) (VIDEO)

Na današnji dan se po tradiciji bere bosiljak.

Dok za mnoge druge praznike koji su obeleženi crvenim slovom važi da ne treba spremati kuću, usisavati i raditi druge slične poslove, na Krstovdan je obrnuto. Na današnji dan je dobro urediti kuću i tako je, uslovno rečeno, pripremiti za zimu.

Od sada Telegraf pratite na Vajberu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOZA ZEMUNAC

    27. septembar 2015 | 08:16

    SREĆAN PRAZNIK.BOGU HVALA.

  • Elektricar

    27. septembar 2015 | 09:38

    Ko se krstom krsti, Krstovdan posti !

  • Jovanka

    27. septembar 2015 | 16:06

    Данас је Крстовдан. Не бих да објашњавам сам празник по себи јер је већина вас прочитала на разним порталима ШТА НИКАКО НЕ СМЕТЕ ДА РАДИТЕ.Ако...онда следи минус, негативна, неоправдани. Данас се пости. Увек се на Крстовдан пости. Моја Макица ( како смо звали моју баку) је увек говорила ону сада већ излизану реченицу '' и војска пости на Крстовдан и то на води''. Отприлике негде са Малом Госпојином крећу не недеље него месеци моде. Шта ће се радити за наредну сезону празника јесен/зима. Па се маркетинг дизајнери утркују да све сведу на посао и трговину ( што је донекле и разумљиво), а наш народ који је био 50 година заслепљен једном идеологијом, сада покушава да надокнади изгубљено време. Најпростији пример је црквени календар који је био календар танак мали за новчаник или џеп од свега десетак танких страница, да би сада био као књига. Са све монашким типицима. Утркују се ко ће више да подучи наш и онако збуњен народ. Разрешење на ово, разрешење на оно, е а сад се прекрсти два пута, а сад три. А нама календар служи да само погледамо који је данас светак. Ништа више. Славу славимо да би позвали што више гостију, да би се показали, о свему размишљамо, гледамо најмодерније рецепте. А колач жито и свећа су на последњем месту јер маркетинг диктира да су то само обичаји које треба испоштовати. Наравно и код колача морамо водити рачуна да буде без глутеина, а жито искључиво са смеђим шећером. Код поста су на трпези разни морски плодови, разне егзотичне салате, колачи са разним егзотичним орасима. Данас ми је привукла пажњу госпођа која је сва одушевљена причала пријатељици јеловник једне попадије који гласи отприлике овако '' Драга моја јуче и прекјуче сам била да помажем попадији... око спремања славе. Морам да ти дам преписку свих њених рецепата јер су просто божанствени. Знам да се и теби пада посна слава. Предивне салате од гамбора и дагњи. А тек главно јело од хоботнице, па неке рибе за које нисам ни чула. Жито је тек посебна прича. Користила је оне пикан орахе као и семенке од бора. Мораш пробати дају стварно посебан укус. Наравно торте су биле толико укусне и лепе да уопште не поверујеш да су посне. Све рецепте сам преписала. Знаш кад погледам једанпут у години је слава, за славу увек мора да се има. Па ко велим она је попадија зна шта треба за посну славу. Одлучила сам да ове године изненадим госте и спремим све то. Могла би и ти. Не брини добијеш све рецепте. '' И то је идеални пример из маркетинга. Јер понављам то су само обичаји, па зар не мислиш стварно да те твој светитељ чува и да вековима чува твоју породицу. Ма дај. немој да се понашаш као оне забрађене у мојој цркви које виђам с' времена на време кад одем да упалим свећу. Битни су гости. Икона, кандило, свећа, колач и жито су најмање битни. Један игуман је лепо рекао'' сви у кући имају Свето Писмо само га нико није прочитао''.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA