KONTRAMERE VAN SNAGE: Kamioni iz Hrvatske ušli u Srbiju

Odluka Vlade Srbije stupila je na snagu i kamioni i roba iz Hrvatske moći će po uobičajenoj proceduri da ulaze u Srbiju

  • 1

Vlada Srbije sinoć je donela odluku o stavljanju van snage kontramera preduzetih prema Hrvatskoj nakon što je ta država blokirala granice ka Srbiji.

KRAJ CARINSKOG RATA: Otvorena granica sa Hrvatskom za sva vozila! (FOTO)

Odluka Vlade Srbije stupila na snagu odmah i  kamioni i roba iz Hrvatske moći će po uobičajenoj proceduri da ulaze u Srbiju.

VUČIĆ OČITAO LEKCIJU MILANOVIĆU: Evo šta mu je srpski premijer rekao!

Hrvatska je juče u 17 sati odblokirala granicu sa Srbijom i sva putnička i teretna vozila prolaze bez opterećenja.

Svoju "sankciju" zbog izbegličke krize, uvedenu u noći između nedelje i ponedeljka za teretni saobraćaj, a potom i pooštrenu zabranu ulaska svih vozila sa srpskim registracijama, a privremeno čak i građana sa srpskim pasošem promenila je danas a prethodile su joj jasne poruke iz EU.

VUČIĆ: Regionalna stabilnost za Srbiju je prioritet!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić predložio je sinoć, na sednici Vlade, da se donese odluka kojom bi se stavili van snage zaključci kojima su donete kontramere na blokadu granica od strane Hrvatske.

On je istakao da odluku Hrvatske da odustane od svojih jednostranih mera, koje su donete protiv ekonomskih interesa Srbije, ne smatra velikom pobedom Srbije, pobedom naše vlade, već pobedom razuma budućnosti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prema njegovim rečima je EU odigrala veliku ulogu u povlačenju odluke hrvatskih vlasti.

- Mi smo se sve vreme pozivali na evropske zakone i pokazali su nama da vladavina prava nije prazna sintagma. Oni su se držali poštovanja ugovora koji je Srbija potpistala i zato smo mogli brzo da prisustvujemo otvaranju granica - ocenio je Vučić.

Da se nismo ponašali odgovorno, kako je naglasio, ne bismo imali podršku drugih zemalja, a kao zemlja koja nije članica dobili smo podršku gotovo svih u savremenom svetu, dok to nije jedna članica Unije.

Vučić je pozdravio odluku hrvatskih vlasti, "bez obzira kakvim motivima su se rukovodili i šta je stvarni razlog donošenja odluke".

- Nijednog sekunda nismo želeli da donesemo bilo kakve mere, već samo da odbranimo našu zemlju i zaštitimo naše nacionalne interese. Ponosan sam na građane Srbije koji su razumeli da je važno da se zaštitimo - poručio je on.

Prema njegovim rečima politička reakcija od slanja pisama do razgovora sa svima, kao i kontramere su doneli rezultat i od danas posle podne građani Srbije mogu bez ikakve diskriminacije mogu da putuju preko Hrvatske.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Takođe od sinoć na svim graničnim prelazima biće omogućen ulaz kamionima sa hrvatskim tablicama, kao i slobodan ulaz za svu hrvatsku robu ukoliko se nalazi u kamionima trećih zemalja.

Time, prema rečima premijera, pokazujemo da nijednog trenutka nismo želeli ekonomske i sukobe.

On je istakao da je želja Srbije da ekonomski napredujemo, te je za nas vest juče bila kada smo pokazali prve Mercedesove autobuse, proizvedene u Srbiji, koji pokazuju da možemo da idemo napred.

- Još mnogo takvih fabrika ćemo podići i ljude zaposliti. Za dva dana otvorićemo jedan od najvećih investicionih projekata, koji će zaposliti mnogo ljude, obnoviti posustalu građevinsku incijativu u zemlji. To su stvari na koje treba da se orijentišemo - naveo je Vučić istakavši da je regionalna stabilnost za Srbiju od značaja.

Istovremeno je zamolio ministre da nijednom rečju ne pokažu slavodobitnost, da unize one koji su pogrešili donoseći ovakve mere, da pokušaju da ih tretiramo kao prijatelje i komšije.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ako oni žele da vode kampanju protiv nas ne treba da učestvujemo u njihovim izbornim kampanjama, i treba da se posvetimo radu i ekonomskom napretku zemlje - istakao je Vučić.

Premijer je hrvatskim građanima i privrednicima poručio da su dobrodošli u Srbiju, te se izvinio što smo morali na dan i po da zaustavimo ulaz njihove robe.

- Sa Hrvatskom želimo najbolje odnose i daćemo sve od sebe da takve odnose u budućnosti izgradimo - podvukao je on.

Od sutra, kako je naglasio, više se ne bavimo ovim pitanjem, i poručio ministrima da grade najbolje odnose sa Hrvatskom i drugim komšijama.

- Čuvajući naše komšije čuvamo svoj dignitet i ponos, i štitimo pravo na pomoć i podršku drugih - kazao je on.

Foto: Tanjug/AP/ Darko Vojinović Foto: Tanjug/AP/ Darko Vojinović

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je juče u Njujorku da Hrvatska odluke o zatvaranju granica treba da donosi u dogovoru s Evropskom unijom. Ona je naglasila da se zalaže za strogu kontrolu granica Hrvatske suočene s velikim brojem migranata, ali ne i za potpuno zatvaranje, prenosi Hina.

Komentarišući ponovno otvaranje granice sa Srbijom, Grabar-Kitarović je kazala da Hrvatska mora "pokazati solidarnost i nikako ne sme doći do sukoba sa susedima".

- Treba službene prelaze držati otvorenim, a zatvoriti kukuruze, polja i šume kroz koje migranti prolaze ilegalno - rekla je Grabar-Kitarović, koja u Njujorku učestvuje na globalnom samitu o održivom razvoju.

- Sve što radimo mora biti u dogovoru s EU, u skladu sa onim što je dogovoreno da se zaštite spoljne granice, prvenstveno između Turske i Grčke, ali ja bih isto tako istrajala i na pomoći Hrvatskoj, da se kontroliše granica između Srbije i Hrvatske - rekla je ona.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA