SRCE PUCA NA POLA ZBOG OVOGA: Tragedija ove izbeglice će slomiti i nesalomive (FOTO)

"Nakon nekoliko sati rekao mi je da je preumoran za dalje plivanje i da će se opustiti na leđima i odmoriti. Bilo je previše mračno i ništa nismo videli. Talasi su bili veliki...". Da li ste svesni šta dolazi nakon ovih reči?

  • 37

Svakoga dana slušamo izbeglice sa Bliskog istoka koji su izgubili svoje najbliže i najmilije, koji su izgubili domove, koji beže pred ludilom Islamske države, i to toliko da smo postali ne samo neosetljivi nego su neki među nama prestali i da im veruju.

Ali ispovest ove izbeglice je toliko autentična i toliko strašna da nema osobe na ovom svetu koja neće osetiti bol u srcu kada je pročita i koja sa njom neće saosećati, samo ako uključi mozak i zamisli događaje koje ona opisuje.

Njenu priču, koju prenosi "Humans of New York" u nameri da svetskoj javnosti otvori oči pred patnjom ovih ljudi, donosimo vam u celosti, i bez ikakvog daljeg komentara. Izjavu je dala na grčkom ostrvu Kos.

Dakle:

"Moj suprug i ja smo prodali sve što smo imali da bismo mogli da priuštimo put. Radili smo po 15 sati dnevno u Turskoj (tamo trenutno živi ogroman broj izbeglica iz Sirije, prim. prev.) da bismo skupili dovoljno novca da odemo.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Krijumčar je stavio nas 152 na brodić. Čim smo videli brod, mnogi od nas su hteli da se vrate ali nam je on rekao da ko god odustane neće dobiti novac nazad. Nismo imali izbora.

Paluba i prostor ispod palube su bili krcati ljudima. Talasi su počeli da udaraju u brod pa je kapetan svima rekao da pobacaju prtljag u more. Udarili smo u stenu, ali je kapetan rekao da ne brinemo. Voda je počela da ulazi u brod, ali nam je on ponovo rekao da ne brinemo.

Bili smo ispod palube i sve je počelo da se puni vodom. Bila je tolika gužva da nismo mogli da se pomerimo. Svi su počeli da vrište. Mi smo bili poslednji koji su odatle izašli živi. Muž me je izvukao kroz prozor.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

U moru, skinuo je svoj pojas za spasavanje i dao ga nekoj ženi. Plivali smo koliko smo god mogli.

Nakon nekoliko sati rekao mi je da je preumoran za dalje plivanje i da će se opustiti na leđima i odmoriti. Bilo je previše mračno i ništa nismo videli. Talasi su bili veliki.

Mogla sam da ga čujem kako me doziva, ali smo se sve više i više udaljavali jedno od drugog.

Konačno, spasilački brod me je pronašao. Mog muža nisu uspeli da pronađu."

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hm

    29. septembar 2015 | 00:48

    Zao mi je svakog ljudskog zivota ali nista posebno vise nego bilo kog drugog. U prici sa dosta turskih prijatelja sam doznala da svi Sirijci izbeglice rade za normalne pare i dobro su prihvaceni. Cemu onda sve ovo?Zasto da zalim tragicnu sudbinu nekoga ko je svesno sebe uvukao u opasnost jer hoce jos visi standard (pritom standard u Turskoj je vrlo dobar)? Zalim ali nisam dirnuta.Ni za ovo ni i jednu drugu pricu svih ovih laznih izbeglica koji su ustvari jednostavno ekonomski migranti.Mozda bih i ja da odem u Nemacku da radim ili zivim od socijale nekom na grbaci al eto ne odlazim.

  • Yamaha

    29. septembar 2015 | 00:20

    Ovo je tuga do do neba! Nedaj Boze nikom ovako nesto!

  • Suzi

    29. septembar 2015 | 00:22

    Mnogo mi je zao :-(

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA