DŽORDŽ SOROŠ: Evropa da prihvati MILION AZILANATA GODIŠNJE!

Predsednik Fonda za otvoreno društvo izneo svoj plan za rešavanje krize

  • 12

Džordž Soroš, predsednik Soroš fondacije i fonda za Otvoreno društvo, pozvao je Evropsku uniju prihvati odgovornost za nedostatak zajedničke političke azila.

BROJKE KOJE ĆE VAS ŠOKIRATI: Sve što niste znali o izbeglicama, a morate da znate!

On je naglasio da EU treba da pronađe način kako da godišnje primi najmanje milion tražilaca azila, i poručio da se to može izvesti samo ako se teret ravnomerno rasporedi na sve članice.

IGRAO SE SA DECOM, DRUŽIO SE SA IZBEGLICAMA: Orlando Blum posetio migrante u Makedoniji (FOTO)

- Svaka država članica sebično se usredsredila na svoje sopstvene interese, često radeći protiv interesa drugih. To je ubrzalo paniku među tražiocima azila, u opštoj javnosti i kod vlasti zaduženih za zakon i poredak. Glavne žrtve su bili tražioci azila - naglasio je Soroš.

- EU je potreban sveobuhvatan plan da odgovori na krizu, takav koji ponovo potvrđuje efikasno upravljanje talasom tražilaca azila tako da se on može kretati na siguran, zakonit način i brzinom koja odslikava kapacitet Evrope da ih apsorbuje. Da bi bio sveobuhvatan, plan treba da ide preko granica Evrope. Manje je remetilački i manje skupo održavati moguće tražioce azila na njihovoj trenutnoj lokaciji ili u njenoj blizini - naveo je Soroš.

OVAKO JE DANAS BILO IZBEGLICAMA NA KIŠI: Pogledajte kakve muke imaju i kako se bore sa ovim hladnim vremenom! (FOTO) (VIDEO)

Prema njegovim rečima prioriet EU sada treba da bude sudbina sirijskog stanovništva, mada ni ostali tražioci azila ne smeju biti zaboravljeni.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Slično tome, evropski plan mora biti udružen s globalnim odgovorom, pod autoritetom Ujedinjenih nacija i uz učešće njihovih država članica. To će teret sirijske krize raspodeliti na veći broj država i istovremeno ustanoviti globalne standarde za rešavanje problema prisilne migracije uopšte - objasnio je Soroš.

On je Evropskoj uniji ponudio i plan u šest tačaka za rešavanje problema migranta.

VULIN: MIGRANTI će se duže zadržavati zbog LOŠEG vremena, Srbija je spremna da ih zbrine

- Prvo, EU svake godine u doglednoj budućnosti treba da prihvata najmanje milion tražilaca azila. A da bi se tako činilo, teret mora biti raspodeljivan pravično, što je princip koji je kvalifikovana većina konačno uspostavila na samitu u prošlu sredu. Odgovarajuće finansiranje je od kritične važnosti. EU treba da obezbedi 15.000 evra po tražiocu azila u prve dve godine da bi pomogla njihovo stambeno zbrinjavanje, zdravstvenu negu i obrazovanje - i da prihvatanje izbeglica učini dopadljivijim državama članicama - rekao je Soroš.

- Drugo, EU mora da predvodi globalni napor da se obezbede adekvatni fondovi za Liban, Jordan i Tursku, kako bi se pružila pomoć za četiri miliona izbeglica koje žive u tim zemljama. EU bi morala da se obaveže da će najizloženije zemlje godišnje finansirati sa najmanje osam do 10 milijardi evra, uz balans koji bi stizao iz SAD i ostatka sveta. To bi moglo biti dodato iznosu dugoročnih obveznica koje bi se izdavale za podršku tražiocima azila u Evropi - naglasio  je Soroš.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Treće, EU mora odmah da počne da pravi svoju jedinstvenu agenciju za azil i migracije i eventualno jedinstvenu pograničnu stražu EU. Sadašnja mreža 28 odvojenih sistema za azil ne funkcioniše: skupa je, neefikasna i dovodi do neobuzdano nekonzistentnih rezultata u određivanju ko se kvalifikuje za azil - obrazložio je Soroš.

- Četvrto, moraju biti uspostavljeni bezbedni kanali za tražioce azila, počev od Grčke i Italije do zemalja koje su njihova destinacija. To je veoma hitno kako bi se primirila panika. Sledeći logičan korak je širenje prostora u najizloženijem regionu čime bi se smanjio broj migranata koji se odlučuju za opasan mediteranski prolaz.  Konačno, šesto, da bi apsorbovala i integrisala više od milion tražilaca azila godišnje EU treba da mobiliše svoj privatni sektor: NVO, crkvene grupe i biznis, koji bi delovali kao sponzori. EU mora odgovoriti originalnom evropskom politikom azila koja će staviti tačku na paniku i nepotrebnu ljudsku patnju - zaključio je Soroš.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs/Danas)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sudija

    30. septembar 2015 | 10:58

    A ja predlazem da ih Amerika prima svake godine 20,000,000 jer je ona kriva za sve ratove na planeti.

  • BOZA ZEMUNAC

    30. septembar 2015 | 22:33

    OVAJ ČOVEK JE ZLO ZA ČOVEČANSTVO.

  • @

    30. septembar 2015 | 10:28

    Kakve su ovo igrice sa imigrantima!? Ova vest je dokaz da su imigranti nečije sredstvo u borbi nečega i nekoga?!!!Ko je ovde glavni subjekt?ko je sve ovo pokrenuo@

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA