OBAMA: Putin će se uskoro naći u sirijskoj "močvari" (VIDEO)

Obama je gnevno reagovao na nagoveštaje o američkoj slabosti u svetlu ruskih napada, uključujući Putinovu odluku da pokrene iznenadne vazdušne udare samo dva dana nakon sastanka sa predsednikom SAD

  • 17

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da se SAD neće direktno konfrontirati sa Rusijom oko vazdušne ofanzive Moskve u Siriji, u uverenju da će se ruski predsednik Vladimir Putin uskoro naći u sirijskoj "močvari", piše "Vašington post".

AMERIKANCI PRIZNALI: Putin je oteo Obami rat protiv Islamske države!

U isto vreme, Obama je odobrio predloge, sačinjene pre ovonedeljne vojne akcije Rusije, o jačanju američkih napora u borbi protiv Islamske države.

To podrazumeva direktne pošiljke oružja, preko Iraka, kurdskim i arapskim borcima koji su proteklih meseci potisli borce ID iz većeg dela severne Sirije duž turske granice.

Više sadašnjih i bivših američkih zvaničnika izrazilo je bojazan da bi vazdušni udari Rusije u Siriji mogli da nanesu štetu programu podrške pobunjenicima, koje je CIA već neko vreme obučava i naoružava, u borbi protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Foto: Tanjug/AP/SANA Foto: Tanjug/AP/SANA

Na konferenciji za novinare u petak u Beloj kući, Obama je jasno stavio do znanja da ne namerava da se direktno suprotstavlja ruskim snagama.

- Mi nećemo pretvoriti Siriju u posrednički rat između SAD i Rusije. To bi bila loša strategija s naše strane - rekao je Obama.

DŽIHADISTI U PANICI ZBOG RUSKIH NAPADA: Napuštaju svoje položaje, 600 militanata krenulo ka Evropi!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Ovo je bitka između Rusije, Irana i Asada protiv velike većine sirijskog naroda. Naša bitka je sa ISIL-om - kazao je Obama, misleći na ID.

Obama je gnevno reagovao na nagoveštaje o američkoj slabosti u svetlu ruskih napada, uključujući Putinovu odluku da pokrene iznenadne vazdušne udare samo dva dana nakon sastanka sa predsednikom SAD u Ujedinjenim nacijama.

- Ovo nije nekakvo takmičenje supersila u šahu. Gospodin Putin je morao da ode u Siriju ne iz snage već iz slabosti jer njegov klijent, gospodin Asad, propada - naveo je Obama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Obama je poručio da će ovaj "pokušaj Rusije i Irana da podrže Asada i pokušaju da umire stanovništvo samo ih dovesti do toga da zaglave u močvaru".

- I to neće funkcionisati. I oni će biti tu neko vreme dok ne krenu drugim kursom - dodao je Obama.

Pogledajte video:

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lik

    4. oktobar 2015 | 09:15

    Nema drugog kursa gospon Obama...dobili su ovi tvoji teroristi bum bum. Sad Asad i njegova vojska kreću čišćenje terena a Rus će biti tu dok god je potrebno.

  • Enzo

    4. oktobar 2015 | 15:02

    Ovaj se totalno pogubio

  • Gojko

    4. oktobar 2015 | 09:22

    Obama vi ste se odavno zaglibili u Vijetnamskoj mocvari.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA