VENEOV BLAM: Učili smo 40 godina matematiku iz zbirke sa 15.000 grešaka!

Profesor ETF-a Dobrilo Đ. Tošić uočio greške kada je njegova unuka dobila četvorku iz matematike

  • 6

Više od 40 godina srednjoškolci u Srbiji učili su matematiku iz čuvenih zbirki koje je napisao srpski matematičar Vene T. Bogoslavov, ali u kojima je bilo čak 15.000 grešaka.

Za to vreme nijedan nastavnik nije primetio propuste. Dešavalo se, kako kažu upućeni, tu i tamo da se neki učenik drznuo da profesoru skrene pažnju na grešku koju bi uočio u zbirci, ali je umesto pohvale dobijao ukor ili ćušku.

Greške su primećene, i to slučajno, tek pre nešto više od godinu dana, pa sada konačno đaci uče iz ispravnih zbirki.

Naime, unuka Dobrila Đ. Tošića, profesora Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu koji je napisao 18 knjiga iz matematike, dobila je četvorku na pismenom zadatku, ali je profesor uradivši zadatak dobio identičan rezultat kao i ona.

- Profesor Tošić je proverio zadatke sa još pedesetak strana iz Veneove zbirke i otkrio mnogo grešaka. Rešenja nekih zadataka nisu bila tačna, dok je kod drugih postupak bio pogrešno postavljen. Najstrašnije je što nastavnici nisu primetili ove greške i što su decu pogrešno učili tolike godine - kaže izvor lista blizak prosvetnim krugovima.

Pošto su greške ustanovljene, Zavod za udžbenike je zamolio profesora Tošića da proveri sve zadatke iz zbirke i da pripremi novo, ispravljeno izdanje, koje je štampano u septembru.

- Po mojoj skromnoj proceni utvrdio sam da je u sve četiri knjige bilo oko desetak ispravki po stranici, dakle ukupno oko 15.000 grešaka - napisao je profesor Tošić u izveštaju izdavaču.

(Izvor: Press)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • karamela

    27. april 2012 | 07:02

    Uocavanje gresdaka u Veneovim zbirkama je i sam proces ucenja matematike..Nikad niko, bar u mojoj generaciji, nije bio ucutkivan za ukazivanje na greske u zbirci...Cak nam je profesor prepravljao zadatke i davao tacna resenja...Jos jedan izgovor za neznanje...

  • Munze

    24. april 2012 | 15:08

    na vasem mestu i mene bi bio blam da napisem VENETOV...pise se VENEOV

  • Jelena

    24. april 2012 | 12:18

    niste bas u pravu. zadaci jesu dobri,ali vene nije pisao i resenja, tako da nije on ni pogresio.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA