Srpski vojnici jedu tri vrste pasulja u nedelju dana: Pogledajte njihov meni (ima i princes krofni)

- Prosečna energetska vrednost celodnevnog obroka iznosi 15.939 kJ ili 3.808 kcal, čime su potpuno zadovoljene energetske i nutritivne potrebe pripadnika Vojske Srbije za obavljanje redovnih aktivnosti - otrkili su u ministarstvu odbrane

  • 39
Foto: Ministarstvo odbrane Foto: Ministarstvo odbrane

Oni koji su služili obavezni vojni rok u Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA), pored specifičnog drugarstva, filozofije o "bratstvu i jedinstvu" i čeličenja za dalji život, pričaće vam i o drnču, vojničkom pasulju, čuvenom SDO (suvom dnevnom obroku).

Ovako se služila vojska u JNA: Jeo se DRNČ, a njime se čistilo i oružje. Tetovaže govore sasvim drugu priču (VIDEO)

Generacije koje nisu stasale za boravak u kasarnama Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, na Jutjubu u okviru predstavljanja vojničke hrane "Meals ready to eat" mogu da se informišu šta su vojnici iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Albanije i Slovenije u to doba svakodnevno imali na stolu.

Ta velika država se raspala, ratovi su prekrajali i brisali njene granice, imena i obeležja, neke zemlje su postale deo Evropske unije, ali je JNA do današnjih dana ostala zajednički imenitelj za nostalgiju.

Otud naše istraživanje na temu šta se danas iznosi pred vojnike Srbije, bilo da je reč o dobrovoljcima, profesionalnim vojnicima, učenicima, kadetima, podoficirima ili oficirima.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za razliku od nekadašnjeg SDO, koji su vojnici na terenu otvarali ne bi li našli konzervu sardine, mesnog nareska, graška s kobasicom ili đuveč, glukozu, KVIK bombone sa ukusom pomorandže, dva pakovanja najtvrđeg dvopeka, ekstrat domaćeg čaja i voćnu kocku, moramo da priznamo da nedeljni jelovnik Vojske Srbije i ne izgleda tako loše.

Zapravo, armija nudi dve opcije, tako da vojnik može da bira. Na primer pasulj, koji se čak tri puta pojavljuje u jednoj sedmici, ali doduše u različitim oblicima: čorbast pasulj sa suvim svinjskim mesom, vojnički pasulj i pasulj prebranac.

Na meniju su svoje mesto našle namirnice kao što su čokoladno mleko, kikiriki, potaž, pa čak i princes krofna.

Tako na primer ponedeljkom vojska za doručak jede čokoladno mleko, čajnu kobasicu, maslasc i med, uz dodatak kako krema i običnog mleka, ili jogurt i pitu sa sirom, uz identičnu dopunu.

Za ručak je u ponudi pasulj sa svinjskim mesom, kupus salatom i kohom od griza, a opcija dva na raspolaganje stavlja krem čorbu od pečuraka, junetinu u paradajz sosu sa krompir pireom i graškom i kohom od griza.

U večernjim satima izgleda da se pazi i na kilažu, tako da može da se bira između pilećeg filea sa testeninom, pečurkama i zelenom salatom i pice uz dodatak jogurta i jedne jabuke.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Karakteristike i kvalitet ishrane određene su Planom ishrane u Vojsci Srbije koji se primenjuje za sve pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Jedina razlika je u vojnozdravstvenim ustanovama, gde je ishrana prilagođena potrebama lečenja. Definisana su jela za doručak, užinu, ručak i večeru, njihov ciklus primene u toku meseca i na godišnjem nivou. Prosečna energetska vrednost celodnevnog obroka iznosi 15.939 kJ ili 3.808 kcal, čime su potpuno zadovoljene energetske i nutritivne potrebe pripadnika Vojske Srbije za obavljanje redovnih aktivnosti - rekli su iz ministartsva odbrane.

Kako su dodali, u slučaju povećanih psihofizičkih naprezanja, regulisano je pripadanje različitih dopuna u ishrani u cilju obezbeđenja stvarnih energetskih potreba.

- Veliki broj jela omogućava izradu jelovnika koji je prilagođen različitim navikama u ishrani, a mogućnost izbora je obezbeđena jer se za doručak i večeru pripremaju dva jela, a za ručak dva ili tri u zavisnosti od broja korisnika. Raznovrsnim odabirom jela i prehrambenih proizvoda obezbeđena je posna ishrana za lica sa specifičnim navikama u ishrani i omogućen je izbor jela bez svinjskog mesa i masnoća - zaključili su u ministarstvu.

Video pogledajte ovde:

Daljinac baner

(S.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djora

    21. mart 2017 | 15:48

    U JNA bila je i marenda u jedanajest,napolitanka ili sendvic sa salamom i po koja jabuka.Sve u svemu nije bila filozofija vec jedinstvo i drugarstvo,nije se gledalo na versku pripadnost kao danas.

  • Trecepozivac

    21. mart 2017 | 21:18

    Da li je neko od gospode iz MO stvarno probao vojnicki dorucak, rucak ili veceru koja nije pripremljena za visoko pozicioniranu gospodu. Primer dorucka (decije radosti) i nakon toga fizicki radio do 14.00 pa na rucak koji se zove pileci paprikas (samo pileca koza i kosti), pa na veceru jetrena pasteta i hleb (neafirmisani prozvodjac mibras doo Beograd) bez bilo kakvih priloga. Gospodo iz MO udjite u kasarnu za vremw obedovanja ili svaki drugi dan kada je suva vecera pa uporedite tu divotu sa vasih papira i stvarno stanjw pa se javite adresa poznata redakciji.

  • James

    21. mart 2017 | 15:53

    '93 sam u vojsci smrsao 15 kg i to sve zbog lepe hrane

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA