POLA SRBIJE UZALUD UZIMA ANTIBIOTIKE: Saznajte da li ste i vi među njima!

Bakterije su na antibiotike postale maksimalno otporne tako da ovi lekovi teško da mogu bilo šta da izleče jer su korišćeni i za šta treba i za šta ne treba

  • 1

Od sto bolesnika koji su ovih dana zbog bolova u grlu, kašlja ili temperature uzeli antibiotik na svoju ruku, ili su ga dobili od svog lekara, polovina nema ni infekciju ni infektivnu bolest koja bi mogla da opravda uzimanje tog medikamenta.

 

Na ovo skreže pažnju i upozorava infektolog i predsednik Srpskog udruženja za antimikrobnu hemoterapiju prof. dr Mijomir Pelemiš, koji podseća na to gde nas može dovesti neracionalna upotreba ovih lekova - Ujedno, apeluje i na lekare da ih ne propisuju tako olako.

 

UŽASNO: Lekari vam UNIŠTAVAJU decu ANTIBIOTICIMA! Evo i kako

 

- Ljubav prema antibioticima u Srbiji se dugo neguje. Svako zna za "pentreksil", "baktrim", "azitromicin". Građani misle da ovi lekovi mogu sve da izleče, a zapravo ovi lekovi teško da mogu bilo šta da izleče. Oni su toliko mnogo korišćeni i za ono što treba i što ne treba da su bakterije na ove lekove postale maksimalno otporne. Ranije se svaka mokraćna infekcija lečila "baktrimom”, a sada to kod velikog broja pacijenata nema nikakvog efekta - navodi Pelemiš za Politiku.

 

On napominje da se najčešće greši baš u ovo doba godine i zimi kada se antibiotici pogrešno daju za lečenje infekcija koje su izazvane virusima.

 

Antibiotici

 

LEKOVI UBIJU 750 SRBA GODIŠNJE: Oprez, možda ih i vi pijete pogrešno!

 

- Greši lekar koji propisuje antibiotik pacijentu samo zato što ima visoku temperaturu. Čak i kada je temperatura 39 stepeni, treba prvo dati lek za njeno snižavanje, zatim uraditi najjednostavnije laboratorijske analize krvi i urina, bris guše i nosa, pa se tek na osnovu toga odlučiti za davanje antibiotika - kaže Pelemiš.

 

Greši se i što se posle tri dana uzimanja antibiotika, a pošto pacijent oseti boljitak, terapija prekida jer se na taj način razvija rezistencija. Umesto toga, antibiotik se pije minimum pet dana, a u proseku od sedam do deset.

 

Napravite sami najmoćniji antibiotik na svetu! (RECEPT)

 

Profesor Pelemiš je apelovao i na lekare da ne smeju da neguju "ljubav” prema nekom antibiotiku, već moraju da poznaju "mapu rezistencije” u Srbiji i u svojoj bolnici. To znači da moraju da znaju koje se bakterije najčešće javljaju u bolnici kod pacijenata koji su imali operaciju na srcu, a koje kod bolesnika kojima je ugrađen urinarni kateter, i koji antibiotici su u Srbiji izgubili svoju moć...

 

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

 

(Telegraf. rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • naivko

    7. oktobar 2015 | 12:39

    Ovo je bas istina. Popio sam antibiotike 3 puta u zivotu kad bas nije moglo drugacije i kad je dr rekao, uz uradjen antibiogram. Imam komsiju koji ih pije cim krene da mu curi nos, mislim da na njega vise ni ne deluju, prosle godine zavrsio u bolnici zbog neke upale grla, nije reagovao na antibiotike koje mu je dr davao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA