OPREZ, SRBIJOM HARAJU VIRUSNE INFEKCIJE: Ovako ćete se NAJBRŽE IZLEČITI!

Domovi zdravlja puni su pacijenata koji se žale na kašalj, glavobolju, curenje nosa, povišenu temperaturu, malaksalost, bolove i upalu grla, dijareju

  • 0

Čuvajte se, haraju crevne i respiratorne infekcije!

Čekaonice domova zdravlja u Srbiji pune su pacijenata svih uzrasnih grupa, koji se, uglavnom, žale na kašalj, glavobolju, curenje nosa, povišenu temperaturu, malaksalost, zamor upalu grla, dijareju...

Hvata vas prehlada? Pod hitno uradite ovo!

Stručnjaci kažu za Telegraf da nije reč o gripu već o virusnim infekcijama koje su uobičajene za ovo doba godine i za period kada se smenjuju toplo i hladno vreme.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravlje u Nišu prof. dr Branislav Tiodorović, epidemiolog, precizira za naš portal da se, zapravo, radi o respiratornim infekcijama i crevnom odnosno entero virusu.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

POČINJE VAKCINACIJA PROTIV GRIPA: U toku distribucija vakcina po domovima zdravlja

- Počinje hladniji period i već imamo malo veći broj  infekcija. To, dakle, nije grip, ali jesu respiratone i crevne infekcije. One uglavnom brzo prolaze, traju dva-tri dana i prolaze bez većih posledica - kaže prof. dr Tiodorović.

Napravite SIRUP protiv PREHLADE za 100 dinara ! (RECEPT)

Doktorka Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine iz Doma zdravlja "Voždovac" takođe potvrđuje da su aktuelne crevne infekcije, ali i nekoliko respiratornih.

- Ima respiratornih infekcija sa visokom temperaturom, ali ima i onih koji se žale samo na kašalj i bol u grlu što može da ukazuje i na bakterijsku infekciju čije je razmnožavanje specifično za ovo doba godine. U svakom slučaju, ako osoba ima samo temperaturu, trebalo bi da pokuša da je spusti lekovima za obaranje i tuširanjem. Ukoliko ona nakon tri dana ne spadne, a pojave se i druge tegobe trebalo bi se javiti doktoru. Lekaru je potrebno javiti se i ukoliko osoba nema temperaturu, a kašlje i ima bol u grlu i grudima - objašnjava dr Dimitrijević.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Evo kako da zaustavite curenje nosa za pet minuta!

Naši sagovornici napominju da nikako ne treba zbog ovih tegoba uzimati antibiotike na svoju ruku. Terapija se svodi na mirovanje, unos tečnosti i vitamina.

Napravite sami najmoćniji antibiotik na svetu! (RECEPT)

- Pomaže i pileća supa - dodaje dr Dimitrijević.

Prehlade, karakteristične za ovo doba godine, inače, izaziva više od 150 virusa.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA