POČINJE VAKCINACIJA PROTIV GRIPA: U toku distribucija vakcina po domovima zdravlja

Vakcina, koja će ubrzo biti u svim domovima zdravlja je trovalentna, pored tipa A (H1N1), štiti i od A (H3N2) i B virusa gripa

  • 2

U Srbiji je danas počela distribucija sezonske trovalentne vakcine protiv gripa nakon čega će svi zainteresovani građani moći da je prime.

Za imunizaciju stanovništva protiv gripa u sezoni 2015/2016 obezbeđeno je 243.130 doza vakcine protiv gripa,čiji je proizvođač "Abbott Biologicals B. V." iz Holandije. Nju nadležnim vakcinalnim punktovima distibuira dobavljač "Farmalogist d.o.o.“.

Skinite temperaturu bez lekova!

- Vakcina koja će biti dostupna u domovima zdravlja je inaktivisana vakcina. Pored tipa A(H1N1) virusa gripa, sadrži i tipove A(H3N2) i B virusa gripa - navode u Institutu za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

GRIP MUTANT STIGAO U SRBIJU: Ne pomažu ni vakcine!

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

U "Batutu" ističu da se sezonska trovalentna vakcina preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima,uključujući pre svega šećernu bolest, osobama koje imaju probleme sa bubrezima, sa oslabljenim imunitetom...

SRBIJO, SPREMI SE ZA UDAR GRIPA: Za sedam dana obolelo 10.000 ljudi, dolazi novi veliki talas!

- Pored navedenih, potrebno je obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost. Preporučena je primena ove vakcine i kod osoba starijih od 65 godina, kao i kod osoba koje rade u javnim službama. Imajući u vidu podatke dobijene nakon analize pandemije gripa A(H1N1), sezonska trovalentna vakcina preporučuje se svakoj osobi starijoj od šest meseci, a posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje - kažu u "Batutu".

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je dve do tri nedelje nakon davanja vakcine.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu!

(Telegraf. rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Enzo

    1. oktobar 2015 | 02:08

    Vakcina je besplatna jer neko misli o zdravlju naroda. Navali narode...neko vam daje dzaba vakcine,onako iz ljubavi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA