ČAK I RATOVI IMAJU PRAVILA: Amerikanci na udaru kritika nakon bombardovanja bolnice (FOTO) (VIDEO)

Komandant američkih i koalicionih snaga u Avganistanu je Komitetu američkog Senata za oružane snage predočio da je odluka o vazdušnom napadu bila američka, a da je bolnica gađana greškom

  • 11

Organizacija Lekari bez granica (MSF) zatražila je da se oformi nezavisna komisija koja bi utvrdila činjenice vezane za vazdušni napad SAD na bolnicu u avganistanskom gradu Kunduzu kada je poginulo najmanje 22-oje ljudi.

AMERIKANCI SE IZVINJAVAJU, ŽRTAVA SVE VIŠE: Za sada 20 poginulih u bombardovanju BOLNICE u Avganistanu! (FOTO) VIDEO)

Predsednik MSF Džoan Liu rekla je novinarima u Ženevi da bi to bilo prvi put da se oformi jedna takva misija po pravilima Ženevske konvencije.

Prema njenim rečima, napad na bolnicu koju su vodili Lekari bez granica, bio je i "napad na Ženevsku konvenciju" i dodala da se "to ne može tolerisati".

- Ovo nije bio samo napad na našu bolnicu, ovo je bio napad na Ženevsku konvenciju. I ne sme se tolerisati. Danas kažemo: dosta. Čak i ratovi imaju pravila - rekla je Džoan Liu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

MSF je saopštio da će stvaranje takve komisije bili prvi korak da se ustanove činjenice vezane za incident i lanac komande koji je doveo do napada.

Komandant američkih i koalicionih snaga u Avganistanu, general Džon Kempbel, izjavio je da su američki avioni greškom napali bolnicu humanitarne organizacije Lekari bez granica (MSF) u Kunduzu.

Kempbel je Komitetu američkog Senata za oružane snage predočio da je odluka o vazdušnom napadu bila američka, a da je bolnica gađana greškom, prenela je agencija AP.

YouTube / RT

Izjava generala došla je tri dana nakon što je u vazdušnom napadu američkih aviona na bolnicu MSP ubijeno najmanje 22 ljudi, a desetine ranjeno.

Kempbel je u ponedeljak izjavio da je napad izvršen na zahtev avganistanskih snaga.

Humanitarne organizacije su incident u Kunduzu nazvale ratnim zločinom, a portparol Ujedinjenih nacija Jens Larke istakao je da je bolnica MSF bila jedina ustanova te vrste u celokupnom severoistočnom regionu Avganistana i da je samo u Kunduzu opsluživala 300.000 ljudi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Predsednik SAD Barak Obama telefonirao je predsednici humanitarne organizacije Lekari bez granica i uputio joj izvinjenje zbog bombardovanja bolnice MSF u avganistanskom gradu Kunduzu, saopštila je Bela kuća.

Obama je predsednici MSF takođe poručio da će američka istraga incidenta pružiti transparentno, detaljno i objektivno predstavljanje činjenica i okolnosti koje su dovele do incidenta, a da će ukoliko bude bilo potrebno, biti sprovedene mere da se u budućnosti izbegnu tragedije poput ove, rekao je portparol Bele kuće Džoš Ernest, a preneo Rojters.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pogledajte video:

YouTube / Médecins Sans Frontières (MSF)

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs / Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sibin

    8. oktobar 2015 | 18:41

    dace Bog da im se vrati sto puta gore jer su i nas razbili sa osiromasenim uranijumom

  • milos Pajsijevic

    8. oktobar 2015 | 19:51

    Za njih ne postoji medjunarodni sud. Tako da rade sta god hoce. Oni su uvek u pravu. Ali ja i vi znamo da su ubice broj jedan na ovoj planeti.

  • Čiča-deda

    9. oktobar 2015 | 01:07

    Namerno,nego šta.Bolnica opslužuje trista hiljada ljudi u tom regionu.To je to uništavaju ih sistematski i na duge staze.Najlakše je reći greška.Stoka fašistička.kazna stiže kad se najmanje nadaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA