PRVI SRPSKI SVETAC sahranjen je u Elbasanu. Poštuju ga i Albanci i Srbi!

Velikomučenik Jovan Vladimir, čudotvorac, knez Duklje od 998. ubijen je na Prespi 22. maja 1015. godine. Rođen je u jednom debarskom selu u blizini Elbasana, u sadašnjoj Albaniji

  • 13

Sveti Jovan Vladimir, prvi srpski svetitelj, bio je sahranjen u Elbasanu u Albaniji, mestu na kojem fudbalska reprezentacija Srbije večeras igra protiv Albanije.

Na oko sedam kilometara od Elbasana postoji manastir i pravoslavna crkva u kojoj je ovaj svetac bio sahranjen sve do 1995. kada su njegovi posmrtni ostaci prebačeni u Sabornu crkvu u Tirani.

Njegove mošti se vraćaju u manastir samo za posebne praznike.

Kod Elbasana je podigao manastir, koji Albanci zovu Sin-Đon, pošto su tako zvali Svetog Jovana Vladimira.

Ovaj svetac je POMERAO STENE i pretvarao VODU u VINO

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Prema vizantijskim izvorima, sveti Jovan Vladimir je bio dobar, mudar, pravedan, miroljubiv i pravi svetitelj. Na poziv makedonskog cara Vladislava došao je na Prespu, gde ga je, dok se molio u crkvi, ovaj na prevaru ubio.

Velikomučenik Jovan Vladimir, čudotvorac, knez Duklje od 998. ubijen je na Prespi 22. maja 1015. godine. Rođen je u jednom debarskom selu u blizini Elbasana, u sadašnjoj Albaniji.

Kult Svetog Jovana Vladimira postoji još od dana njegove pogibije.

Pored pravoslavne crkve, priznaje ga i katolička, kao i Albanci muslimani.

Od sada pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    8. oktobar 2015 | 18:43

    AKO SU LJUDI 1015 GODINE POSTOVALI JEDNOG SVETCA -SVE TRI RELIGIJE ,ZNACI DA SU BILI TADA NA VECEM STUPNJU RAZVOJA NEGO 2015 GODINE JEL DANAS VLADA MRZNJA !!!

  • Република Српска

    8. oktobar 2015 | 18:36

    Па наравно да је рођен и саxрарањен у Елбанасу када је некада цела територија на којој се налази данашња Shqiperia била насељена словено-србима

  • Duklja je bila Srbija

    8. oktobar 2015 | 21:13

    Jovan Vladimir bio je Srpski Svetac. Takodje Duklja je bila Srpska zemlja. Duklja je bila Srpska zemlja odnosno Srpska drzava a Jovan Vladimir bio je Srpski Svetac. Znam sigurno da Nezavisna Drzava Crna Gora iz Drugog Svetskog Rata nije bila Srpska zemlja odnosno drzava. Zanimljiv clanak Telegrafa , Duklja je bila Srpska drzava u kojoj su ziveli Srbi. Jovan Vladimir bio je Srbin i zbog toga se moze reci da je on Srpski Svetac. Odlican i vrlo zanimljiv clanak novinara Telegrafa. Sve pohvale Telegrafu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA