MRAČNE TAJNE BOGATIH ARAPSKIH EMIRATA: "Tamo hapse ljude u pola noći i rade im svašta"

"Zalivske zemlje ne zanimaju ljudska prava i svet mora to da zna. Za njih je bitna samo nafta, zlato i neboderi. Nije nepoznato da sve bogate zemlje krše ljudska prava zarad svojih interesi"

  • 7
Magla u Dubaiju Foto: Profimedia/Caters News/Daniel Cheongs

Ahmed Mansur (46), aktivista za ljudska prava, tvrdi kako Emirati kriju mnoge mračne tajne i da nije sve kako se čini.

Ujedinjeni Arapski Emirati prepoznaju se po luksuznim hotelima, kulama koje "dodiruju nebo", kao mesto na kojem je sve moguće. U odnosu na strogu Saudijsku Arabiju u komšiluku, Emirati se čine kao oaza otvorenosti i tolerancije.

OPTUŽEN za prevaru od POLA MILIONA EVRA, ali NE MOŽE DA MU SE SUDI!

- Vlasti na svaki način ućutkuju kritiku, hapse ljude u pola noći, drže ih utamničene i po nekoliko meseci. Čak koriste psihofizičku silu kako bi izvukli priznanja, nakon čega na isceniranim suđenjima svoje neistomišljenike šalju na dugu i tešku robiju - priča Mansur, koji je dobitnik prestižne nagrade "Martin Enals" za doprinos razvoju ljudskim pravima. Ipak, nagradu nije mogao da preuzme u Ženevi jer su mu vlasti Emirata zabranile da putuje u inostranstvo.

ZBOG TEHNIČKOG KVARA: Prinudno sleteo avion Emirata sa više od 500 ljudi!

- Zalivske zemlje ne zanimaju ljudska prava i svet mora to da zna. Za njih je bitna samo nafta, zlato i neboderi. Nije nepoznato da sve bogate zemlje krše ljudska prava zarad svojih interesa -kaže Mansur.

Aktivisti ne prolaze dobro u Emiratima, a i Mansur je to osetio na svojoj koži. Kada je 2011. godine potpisao peticiju za demokratske i ekonomske reforme, protiv njega je, kako tvrdi, organizovana "kampanja brisanja sa interneta". Svaki trag o ovom čoveku nestao je sa interneta.

- Sve društvene mreže, televizija i radio, svi su širili laži o meni, a ja nisam mogao da se branim - priča Mansur. U aprilu 2011. godine je uhapšen i zatvoren na osam meseci zbog "vređanja vlasti". Prvo su ga osudili na tri godine, ali je zbog ogromnog pritiska međunarodnih organizacija za ljudska prava ta kazna redukovana na osam meseci.

Pogledajte video: 

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

 

(Telegraf.rs /Izvor:avaz.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    11. oktobar 2015 | 10:44

    Buče, a živi k'o bubreg u loju. Za kaznu bi ga ja poslao u Srbiju da živi

  • volodja

    11. oktobar 2015 | 11:06

    Nemojte tako o njima govoriti,to su nasi investitori.

  • Pera Kojot# 1

    12. oktobar 2015 | 07:22

    Ma dali je moguce! Oni, neee...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA