OVAJ DEČAK JE ČUDOM PREŽIVEO: Vuk je rođen sa samo 470 grama, ali se ne predaje! (FOTO)

- Lekari su Vuka od samog starta otpisali. Imao je previše problema u startu, znali smo mi to, ali ne možeš da govoriš roditeljima svakog dana da će ti dete umreti, da će biti biljka i da nam je bolje da ga stavimo u neku ustanovu jer smo mladi

  • 14

 Vuk Grujičić (3), rođen je sa 470 grama sa spojenim prstićima, zatvorenim očima, problemima sa plućima i krvarenjem na mozgu. Odmah po rođenju Vuk je ocenjen nulom.

SRBIJO, POMOZI OVOM ANĐELU DA PROHODA I PROGLEDA: Vuku je hitno potrebno lečenje matičnim ćelijama u Ukrajini!

Kada je došao na ovaj svet, Vuk je bio veličine dlana. Sa manje od pola kilograma bio je jedna od najmanjih beba rođenih u Srbiji.

- Vuk je rođen 25. maja 2012. godine u GAK Višegradska. Do prevremenog rođenja došlo je greškom lekara, jer je doktorka koja je vodila moju trudnoću na poslednjem pregledu previdela da sam otvorena tri prsta i da mi je plodova voda zamućena. U stvari, zapisala je sve u karton, ali je "zaboravila da mi kaže" - priča Aleksandra Grujičić, majka malog Vuka iz Beograda.

Tako malo dete pripada grupi ekstremno nezrele novorođenčadi i mali broj te dece preživi, kaže neonatolog dr Branislava Dedović Bjelajac.

Foto-Ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-Ilustracija: Profimedia/Corbis

- Lekari su Vuka od samog starta otpisali. Imao je previše problema u startu, znali smo mi to, ali ne možeš da govoriš roditeljima svakog dana da će ti dete umreti, da će biti biljka i da nam je bolje da ga stavimo u neku ustanovu jer smo mladi. Čak i kada je prošlo nekoliko meseci i kada se videlo da se dete bori, svi su bili negativni. Mi smo pored njega bili pozitivni, mazili smo ga, pričali mu, pevali... Plakali smo samo zbog doktora - objašnjavaju Stojan i Aleksandra Grujičić.

Prvih godinu dana Vuk je živeo u bolnici, a po izlasku iz bolničke sobe, zbog problema na plućima dugo je bio na kiseoniku. Od kako se skinuo sa kiseonika, počeo je da napreduje. Osećaj ponosa tata Stojan izrazio je i tako što je svoj nalog na Tviteru nazvao "Vukov ponosni tata".

Vuk danas ima tri i po godine, cerebralnu paralizu, hidrocefalus, refluks i dioptriju minus 17. Ne jede i ne pije vodu sam. Da bi prohodao i progledao, potrebne su mu vežbe i operacija očiju u Rusiji.

Njemu je neophodno 10.600.573 dinara.

Foto: sxc.hu/Ben Earwicker Foto: sxc.hu/Ben Earwicker

- Mnogi lekari neće ni da razgovaraju sa nama ako nemamo novac. Živimo od jedne plate, ali imamo milion pitanja za koja mnogi nemaju vremena ako nemamo novac. A da ga vidite, on je jako nasmejan dečak, pozitivan. Po tome je na tatu. Obično deca koja su dugo bila u bolnici budu nervozna zbog aparata i konstantnog pištanja. On se čim je došao kući skroz promenio. Umiljat je, samo se smeje i ne plače. U stvari, plače samo kada ode u bolnicu da mu vade krv - priča mama Aleksandra.

Ona objašnjava da Vuk strašno voli decu, ali da se u poslednja dva meseca ljuti kada vidi malo dete koje stoji pored njegovih kolica, a on ne može.

- Voli da sluša muziku i obožava da sa tatom vozi auto. Kada vidi automobil, to je tolika sreća - priča mama.

Svi oni koji žele i mogu da pomognu Vuku to mogu učiniti tako što će upisati 117 i SMS poslati na 3030 (100 din, PDV se ne naplaćuje), a oni koji žive u Švajcarskoj takođe mogu poslati poruku tako što će upisati 117 i poslati je na 455 (10CHF). Zahvaljujući fondaciji Budi human, pomoć može da se uplati na dinarski ili devizni račun, ali i platnom karticom preko linka e-doniraj.

BROJEVI TEKUĆIH RAČUNA:

Dinarski: 160-429508-03

Devizni: 00-540-0001250.8

IBAN: RS35160005400001250815

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vll1

    13. oktobar 2015 | 00:09

    Ja i moji drugari iz razreda napravili smo akciju za radu i vuka.skola djura jaksic kanarevo 2

  • tata milan

    13. oktobar 2015 | 23:41

    pomozimo nasem Vuku,mi mali obicni ljudi,saljimo SVI sms-ove,uplatimo ko koliko moze,stanimo iza njega jer on i njegova mama i tata to zasluzuju!....znam Vuka od rodjenja,imam sina isto godiste,ali VUK JE MOJ HEROJ!

  • Lol

    14. oktobar 2015 | 14:45

    Nadam ce da ove pare koje uplacujemo nece otici drzavi....nego Vuku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA