VODA JE DRAGANU PRODRLA U PODRUM, a onda je u njemu pronašao RETKO I MISTIČNO BIĆE (FOTO)

- Otišao sam u podrum da vidim da li se u njega ulila voda, jer se to dešava nekoliko poslednjih godina i čim sam otvorio vrata imao sam šta da vidim - bela životinjica pliva pored vrata - rekao je Dragan Stojanović

  • 11

Dragan Stojanović iz naselja Gučine, kod Trebinja, pronašao je u svom podrumu, sasvim slučajno, endemskog vodozemca - čovečiju ribicu, pišu Nezavisne novine.

Igrala se sa ZMIJOM OTROVNICOM! Evo šta joj se dogodilo (VIDEO)

INDIJANKA AMBER IZ PLEMENA ČIROKI POSTALA JOVANA GLOGOVAC: Ova luda ljubavna priča će vas ODUŠEVITI!

- Otišao sam u podrum da vidim da li se u njega ulila voda, jer se to dešava nekoliko poslednjih godina i čim sam otvorio vrata imao sam šta da vidim - bela životinjica pliva pored vrata. U prvi mah nisam znao šta je, a onda sam je, u jednoj posudi, izneo i pokazao komšijama. Svi smo posumnjali da je to čovečija ribica - rekao je Dragan.

Njihove dileme je razrešio Dubravko Kurtović, dugogodišnji član Speleološkog društva "Zelena brda" iz Trebinja koji je u više navrata imao priliku da vidi čovečiju ribicu, a to je potvrdio i Brajan Livorn, engleski naučnik koji već dugi niz godina proučava hercegovački kras i podzemne vode i koji se i ovih dana zadesio u Trebinju.

Oni su izvršili merenje čovečije ribice i, prema Draganovom mišljenju, najverovatnije je bio u pitanju odrasli primerak jer je imala oko dvadesetak centimetara, s obzirom na to da ove endemske životinje i narastu do 25 centimetara.

- Iako mi u blizini kuće protiče i potok Lušac i Trebišnjica, nikada ranije nisam imao priliku da vidim ništa slično, osim rakova i riba, ali, s obzirom na to da u jesenje vreme na sve strane prokuljaju podzemni izvori, speleolozi kažu da nije čudo što se pojavljuju i te podzemne životinjice, a za čovečiju ribicu su mi kazali da, ako mi je za utehu, u vodi koja mi prokulja u podrum sigurno nema nečistoća ili fekalija, jer ona živi samo u čistoj vodi - objašnjava Dragan.

Dodaje da su mu iz "Zelenih brda" kazali da će, nakon merenja, ovog vodozemca vratiti u njegovo prirodno stanište, ali ne na ovom lokalitetu, već u neki ponor gde postoji manja bojazan da će ga voda ponovo izbaciti na površinu.

(Telegraf.rs / Izvor i foto: nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko

    19. oktobar 2015 | 17:57

    Ovo je covecija ribica ...

  • Milica

    19. oktobar 2015 | 17:41

    Uopste me ne cudi. Pecina Vjetrenica se razdvaja u stotine ako vise verovatno u hiljade velikih i malih tunela. Mi smo ispred vinograda imali nesto sto je licilo na mali vulkan iz kojeg je sikljao sljunak sa plaze udaljene 70km. Najlepsa pecina i najlepse mesto na svetu, Popovo Polje.

  • Milica

    19. oktobar 2015 | 17:44

    Odmah bi je prepoznala. Videla sam je mnogo puta i volela da istrazujem o njoj. Inace su je iz Postoinske Jame doneli u Vjetrenicu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA