SILOVALI NEVINU DRUGARICU I DOBILI UKUPNO 7 GODINA: Evo zašto se silovateljima u Srbiji izriču SKANDALOZNO niske kazne!

S obzirom na to da je propisana kazna za krivično delo silovanja izvršenog od strane više lica, od pet do 15 godina, silovatelji S. K. nisu mogli biti osuđeni na veću zatvorsku kaznu od pet godina

  • 22

Nakon presude Višeg suda u Valjevu, koji je dvojici mladića iz ovog grada, za silovanje S.K. (17) iz Uba, izrekao zatvorske kazne od ukupno 7 godina, javnost se po ko zna koji put šokirala blagošću našeg sudstva prema izvršiocima najgorih krivičnih dela. Nažalost, problem nije u kriterijumima sudija, već u zakonskim maksimumima predviđenih sankcija, koje im "vezuju ruke".

UPROPASTILI SU MI DETE, ODUZELI JOJ BRUTALNO NEVINOST, NISU SE NI POKAJALI: Ispovest majke silovane devojčice

Sedamnaestogodišnja devojčica S. K. silovana je i razdevičena na parkingu u centru Uba, posle rođendanskog slavlja, a prema nezvaničnim informacijama, budući da je suđenje bilo zatvoreno za javnost, okrivljeni tokom suđenja nisu pokazali kajanje zbog onoga što su učinili.

SKANDAL: Mladići koji su SILOVALI NEVINU SRPSKU DEVOJČICU osuđeni na ukupno SEDAM godina zatvora! (FOTO)

Imajući u vidu samu prirodu krivičnog dela, uzrast oštećene, kao i "dodatne" traume kroz koje je prošla budući da je bila nevina, porodica S.K. očekivala je drastično težu kaznu za silovatelje.

Umesto toga, učenik Muzičke škole "Živorad Grbić" Ivan M. (18) iz Valjeva osuđen je na četvorogodišnju kaznu zatvora, dok je njegov školski drug Nemanja B. (18) dobio tri godine robije.

Razlog ovako niskih kazni leži u članu 28 Zakona o maloletnim počiniocima krivičnih dela, koji predviđa da se starijim maloletnicima (u koje su Ivan M. i Nemanja B. spadali u vreme izvršenja krivičnog dela), počiniocima krivičnog dela za koje je zakonom propisana kazna zatvora teža od pet godina, može izreći kazna maloletničkog zatvora, ako zbog visokog stepena krivice, prirode i težine krivičnog dela ne bi bilo opravdano izreći vaspitnu meru - što u prevodu znači da su oni, teorijski, mogli da se "izvuku" i sa vaspitnom merom.

Naredni član ovog Zakona propisuje da maloletnički zatvor ne može biti kraći od šest meseci ni duži od pet godina, kao i da se može izreći i u trajanju do 10 godina, samo u slučaju krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora dvadeset godina ili teža kazna, ili u slučaju sticaja najmanje dva krivična dela za koja je propisana kazna zatvora teža od deset godina.

Foto: Profimedia, Polaris Foto: Profimedia, Polaris

S obzirom na to da je propisana kazna za krivično delo silovanja izvršenog od strane više lica (kao i u slučaju da je to bilo na naročito svirep ili naročito ponižavajući način ili prema maloletniku) od pet do 15 godina, silovatelji S. K. nisu mogli biti osuđeni na veću zatvorsku kaznu od pet godina.

Međutim, pošto su u trenutku izvršenja krivičnog dela, kako stoji u obrazloženju presude, njih dvojica bili pod dejstvom alkohola, sud je procenio da su Ivan M. i Nemanja B. bili i smanjeno uračunljivi, zbog čega su im izrečene blaže kazne od maksimalne.

Od sada, Telegraf pratite i na Vajberu!

(Jovana Babić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lenka

    21. oktobar 2015 | 20:50

    Jadno da jadnije ne moze! Odvratno! Znaci, djevojka ce morati gledati ove monstrume, koji su joj ostavili dozivotne traume, kako slobodno setaju ulicama?! A naivan je onaj ko misli da im je ovo poslednji put. Gdje mi zivimo, Boze smiluj nam se!

  • KUM

    21. oktobar 2015 | 20:44

    Čitam pre neki dan da su u Americi zbog ubistva prvog stepena osudili 12 godišnjaka na doživotni zatvor, a oca mu na 25 godina jer je ostavio pusku na dohvat ruke dečaku. Sudija ima pravo da sam odluči da li ce mu suditi kao odraslom ili kao detetu. Mogli bi nesto i od tih budala prrpissti.

  • Bones

    21. oktobar 2015 | 19:18

    Nijedan komenatar? Samo nastavite da gledate Farmu I Parove polusvete...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA