PLATA 1.200 EVRA, KIRIJA 15 EVRA: Nikada ne biste pretpostavili u kom gradu je ovo moguće!

Do sada je izgrađeno oko 350 kuća, a sledeće dve godine bi trebalo da se izgradi još 250. Prosečna plata iznosi 1.200 evra, a kirija 15. Trenutno ne postoji nijedna osoba koja je bez radnog odnosa

  • 7

Grad Marinaleda u Španiji je mesto gde bi veliki broj ljudi poželeo da živi i radi jer je prosečna plata 1.200 evra, a kirija samo 15! Navala za useljenjem je ogromna, a skoro su uvedeni redovi za čekanje, koji su dugački i do dve i po godine.

Šokiraćete se kada vidite kolika je prosečna plata u Hrvatskoj! A sad je i povećana za 30 evra!

Veliki broj ljudi želi da obezbedi sebi i svojoj porodici odgovarajuće mesto za život, gde će biti obezbeđen i lepo plaćen za posao koji obavlja. Upravo zato je ovaj grad na jugu Španije, u Andaluziji, postao popularan i navala za useljenjem je ogromna.

U Marinaledi trenutno živi oko 2.700 stanovnika, na površini od 25 kvadratnih kilometara i definitivno je jedno od najpopularnijih mesta za život.

Do sada je izgrađeno oko 350 kuća, a sledeće dve godine bi trebalo da se izgradi još 250. Prosečna plata iznosi 1.200 evra, a kirija 15. Trenutno ne postoji nijedna osoba koja je bez radnog odnosa.

Foto: Flickr/Ana Vigueras Foto: Flickr/Ana Vigueras

Inače, stanovnici Marinalede ne boje se da izraze svoja politička uverenja. Umesto blještavih reklama i brendova – ulična umetnost u obliku grafita i murala sa porukama podrške i solidarnosti sa zemljama poput Kube i Venecuele. Ulice nose nazive slavnih boraca za radnička prava kao što su Federiko Garsija Lorka i Pablo Neruda.

Foto: Flickr/Comisión de Audiovisuales Acampada Zaragoza Foto: Flickr/Comisión de Audiovisuales Acampada Zaragoza

Dok se ostatak Španije bori sa domaćom oligarhijom i stranim bankama koje su preuzele zemlju, odluke u ovom gradiću donose se direktno demokratskim putem na nedeljnim sastancima koje obično posećuje oko 300-400 ljudi. Dok je nezaposlenost u Španiji dostigla stopu od 27 odsto u Marinaledi je ostvarena gotovo puna zaposlenost.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA