(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) ZABORAVLJENI POKOLJ U PANČEVU: Nacisti su izdvojili 36 ljudi, a onda su im rekli - TI UŽE, TI METAK! (VIDEO)

Kao odmazdu za napad na nemačke vojnike, Vermaht je nasumično izabrao 36 ljudi sa pančevačkih ulica, 21. aprila 1941. godine u prepodnevnim časovima

  • 27

Jedan od najgorih nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu u Srbiji je onaj koji se desio u Pančevu. Kao odmazdu za napad na nemačke nemačke vojnike, Vermaht je nasumično izabrao 36 ljudi sa pančevačkih ulica, 21. aprila 1941. godine u prepodnevnim časovima. Nešto kasnije, oni su povešani i streljani. 

NEDIĆEVCI BIRALI KO ĆE DA BUDE STRELJAN U KRAGUJEVCU: Da li ovaj čovek treba da bude rehabilitovan?!

Žrtve su podeljene u dve grupe. Prva grupa je odvedena odmah pored ulaza u groblje gde su napravljena improvizovana vešala, a druga grupa je poređana ispred grobljanskog zida. Pre egzekucije, ovim ljudima je "suđeno": 18 njih je osuđeno na smrt vešanjem, a 18 na streljanje. "Ti uže, ti metak", govorio je nacistički zvaničnik koji ih je "osudio".

Printskrin: Youtube / Alley Cat Printskrin: Youtube / Alley Cat

Jedna od žrtava bila je žena koja je prodavala povrće na gradskom trgu. Među nastradalima našao se petnaestogodišnji dečak, čiji je "zločin" bilo to što sablja njegovog mrtvog oca visi na zidu kuće.

Ovaj masakr naredio je komandant grada Oberstlojtnant Fric Bandelov, kao odmazdu za ubijena dva nemačka vojnika u okršaju sa ostacima jugoslovenske vojske, tri dana posle kapitulacije.

Printskrin: Youtube / Alley Cat Printskrin: Youtube / Alley Cat

Gerhard Gronefeld, nemački vojni fotograf, snimio je egzekuciju Srba.

Vešanje je dobrovoljno izvršio jedan Folksdojčer, mesarski pomoćnik koji ovaj "jezivi posao" kako je napisao Gronefeld, "obavio sa velikom brutalnošću i očitim zadovoljstvom", što se može videti i na fotografijama.

Pogledajte video stravičnog stradanja ljudi:

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.S.

    22. oktobar 2015 | 23:39

    Nikad zaboraviti, nikad oprostiti !

  • Srx Bg

    22. oktobar 2015 | 23:32

    Pokolj izvrsila cuvena po zlodelima ss divizija,koja je cinila razna zverstva u Rusiji Belorusji Ukrajni a kasnije i u Francuskoj.Interesanto je to da niko od ucesnika i ss oficira nikada nije osudjen za zlocine.

  • Beogradjanin

    22. oktobar 2015 | 22:37

    Ovo da se zaboravi? NIKAD!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA