DANAS JE NAJVEĆA SRPSKA SVETICA: Srbi i dan-danas PIJU VODU sa njenog ČUDOTVORNOG IZVORA!

Sveta Petka ili Paraskeva je najznačajnija svetica srpskog porekla, a slave je čak i pojedini nehrišćanski narodi

  • 48

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetu Petku (u grčkoj i bugarskoj crkvi poznata kao Paraskeva), sveticu koja je poznata kao zaštitnica žena, bolesnih i siromašnih.

ČUDO SVETE PETKE: Doktori su mu rekli da umire, a onda se desilo nešto zbog čega ćete poverovati u Boga

Sveta Petka je jedna od najznačajnijih svetica u istočnoj i južnoj Evropi, a zanimljivo je da je na Bliskom istoku poštuju i mnogi nehrišćanski narodi.

SRBI SLAVE SVETU PETKU: Njene mošti iz Beograda ukrao je Sulejman Veličanstveni, zaštitnica žena, siromašnih i bolesnih!

Sveta Petka ili Paraskeva je najznačajnija svetica srpskog porekla. Živela je u Epivatu (Mala Azija) krajem 10. i početkom 11. veka. Po predanju je najveći deo svog života provela u pustinji uz molitvu, post i usamljenost. Ostala je devica celog života.

ŠOKANTNA ISPOVEST: Sveta Petka mi je izlečila rak testisa!

Predanje kaže i da joj je u snu Isus Hrist naredio da se vrati u civilizaciju, dajući joj moć da leči bolesne. Njena čudotvorna moć ostala je po legendi da traje i posle smrti, te su ljudi nastavili da se isceljuju na čudotvornim izvorima koje je ostavila iza sebe.

Mošti Svete Petke su po navodnoj njenoj želji najpre sahranjene u Beogradu, a potom su u godinama koje su usledile imale neverovatno putešestvije.

Prvo premeštanje moštiju obavio je bugarski car Jovan Asen 1238, po čijoj su naredbi prebačene u Trnovo. Zatim, kada su Turci Osmanlije osvojili Bugarski, njene mošti su po naredbi sultana Bajazita prebačene u moldavski grad Jaši.

Foto: calendarulortodox.ro Foto: calendarulortodox.ro

Potom je knjeginja Milica uspela da 1396. izmoli da se mošti Svete Petke prebace u Beograd, gde su sahranjene u crkvi Ružici na Kalemegdanu. Međutim, vek kasnije, sultan Sulejman je odlučio da mošti Paraskeve budu prenete u Carigrad 1521. godine.

Na kraju su mošti Svete Petke 1641. prebačene ponovo u Jaši, kada ih je carigradski patrijarh Partenije poklonio moldavskom knezu Vasiliju Lupulu.

Foto: Flickr/Matt Zimmerman Foto: Flickr/Matt Zimmerman

Iako mošti Svete Petke i danas počivaju u moldavskoj crkvi Sveta tri jeraha, za pravoslavne vernike je i danas glavno mesto okupljanja na dan Paraskeve crkva Ružice na Kalemegdanu.

Veruje se da čudotvorna voda sa izvora kod kapele Svete Petke u crkvi Ružica leči mnoge bolesti, a naročito probleme sa očima. Pravoslavci iz mnogih zemalja zato upravo svakog 27. oktobra dolaze da uzmu vodu sa svog izvora u nadi da će im podariti dobro zdravlje ili izlečenje od trenutnih oboljenja.

Od sada Telegraf pratite i na Vajberu

(V. Ž.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sociološkinja

    27. oktobar 2015 | 00:10

    Sveta Petko,Božija svetiteljko moli Boga za nas! Spasi i sačuvaj nas od svakog zla,nevolje,nesreće,bolesti,siromaštva1 Slava ti i milost!

  • Nina

    26. oktobar 2015 | 20:37

    Srecna slava!

  • Micika

    26. oktobar 2015 | 20:36

    Mene je jako bolela glava imala sam čudne napade, išla sam na 1000 pregleda i uvek je bilo sve u redu, a meni i dalje nije bilo dobro i onda sam otišla u sveta petku na nagovor moje babe rekla mi je da kupim brašno i ulje i da ostavim u sveta petku, i uradila sam tako, verovali vi meni ili ne ja od tada više nikad nisam imala bolove, sada svake godine idem u Sveta petku! Meni je pomogla!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA