DA, LEPA VEST, EVROPA UKINULA ROMING: Ali šta to znači za NAS?

Srbija će tražiti da direktiva Evropskog parlamenta, o ukidanju rominga, važi i za zemlje koje su u procesu pristupanja Evropskoj uniji

  • 5

U Srbiji, kao i u Evropi neće 2017. godine biti ukinut roming, ali će, kako saznaje Telegraf u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija naša zemlja tražiti da direktiva, koju je izglasao Evropski parlament važi i za države koje su u procesu pristupanja.

Evropski parlament izglasao je neutralnost interneta i ukidanje rominga u potpunosti od 15. juna 2017. godine. Do tada će postojati prelazni period, u kom pozivi po minutu i promet podataka od jednog megabajta ne smeju biti skuplji od pet evrocenti, a SMS maksimalno može da košta dva evrocenta.

VEST DANA: Ukida se roming u EVROPI!

Ova direktiva, za sada neće važiti za našu zemlju, koja je u junu ove godine zajedno sa Crnom Gorom, Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, počela da primenjuje sporazum o snižavanju cena rominga u regionu.

Foto-ilustracija: wallshd.net, sxc.hu Foto-ilustracija: wallshd.net, sxc.hu

- Odluka Evropskog parlamenta da ukine roming odnosi se samo na zemlje koje su već u EU. Pitali smo ih da li se to odnosi i na nas, ali smo dobili odgovor da to važi samo za zemlje članice. Uprkos tome, mi ćemo podneti zahtev da se direktiva odnosi i na zemlje koje su u procesu pristupanja EU - kaže naš izvor iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

VEST KOJA ĆE SVE ODUŠEVITI: Ukida se ROMING, uskoro besplatni pozivi i korišćenje interneta!

Mobilni operateri u Srbiji kažu da će oni poštovati odluke ovog ministarstva.

- Sve odluke koje bude donelo Ministarstvo telekomunikacija, mi ćemo poštovati - kažu za Telegraf u Mobilnoj telefoniji Srbije.

Foto: sxc.hu/Lusi Foto: sxc.hu/Lusi

U VIP-u preciziraju da odluka Evropske komisije za ukidanje rominga obuhvata operatere i korisnike koji su u Evropskoj uniji, kao što je to slučaj i sa EU regulativom koja je propisala cene rominga i cene usluga između roming partnera.

- Za mobilne operatere izvan kruga ovih 28 zemalja važe druge, po pravilu više cene. Pošto operateri svoj roming cenovnik formiraju u zavisnosti od troškova koje im zaračunavaju inostrani operateri, mogućnost za korigovanje cena rominga za korisnike u Srbiji na nivo EU cena, otvoriće se ako roming partneri koriguju cene koje naplaćuju operaterima koji se nalaze van EU - objašnjavaju u VIP-u.

Evo kako da šaljete SMS poruke iz rominga BESPLATNO! (VIDEO)

To za korisnike iz Srbije, koji se nađu u Evropi, zapravo znači da će roming, dok i kod nas ne bude ukinut, koristiti onako kako budu propisivali operateri u zemljama u kojima se nalaze a sa kojima sarađuju naše mobilne telefonije. Naime, u prelaznom periodu pozivi po minutu i promet podataka od 1MB neće biti skuplji od pet centi odnosno šest dinara, dok će SMS maksimalno koštati dva centa to jest 2,4 dinara.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ana

    31. oktobar 2015 | 12:19

    pa i nemoraju zato postoje viber i whatsapp

  • Njami njami

    1. novembar 2015 | 07:47

    Znači kad neko iz eu dođe kod nas biće mu skoro ko od kuće da telefonira, a mi kad odemo u eu biće prodaj nano tele račun da platimo, kolko sam ukapirao??? Ovo ima samo veze sa politikom domaćih operatera i ničim više, daaaaj.... Fuj

  • Ezra

    3. maj 2016 | 00:21

    Znaci ,naj...smo,kao sa gorivom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA