VOZAČI OPREZ: Ako vas policija uhvati bez ZIMSKIH GUMA platićete kaznu i do 20.000 dinara!

Ako vas policija po snegu, ledu ili poledici uhvati bez zimskih guma, čija dubina šara ne sme biti manja od četiri milimetra, moraćete da platite kaznu od 6.000 do 20.000 dinara

  • 62

Vozači u Srbiji, od nedelje, 1. novembra na svojim vozilima trebalo bi da imaju zimske gume. Ipak, ukoliko, vas policija uhvati bez njih, a na putu nema snega, leda i poledice, možete izbeći kaznu. U suprotnom, novčanik će vam biti prazan jer su kazne za fizička lica od šest do 20.000 dinara, a za pravna i do 200.000.

KAKO VOZITI PO SNEGU: Izbegavajte nagle pokrete i držite odstojanje

Obavezne zimske gume propisuje Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, koji je počeo da se primenjuje 2012. godine.

NOVA NAREDBA EVROPSKE UNIJE: Vozači, bez ovog dokumenta uskoro nećete moći na put!

On predviđa da od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, a dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu, odnosno dubina šare ne sme biti manja od četiri milimetara.

SITNICE KOJE VAM MOGU SPASTI ŽIVOT: Evo kako bi trebalo da vozite po snegu i ledu

Foto: Foter/Flickr/Clearly Ambiguous Foto: Foter/Flickr/Clearly Ambiguous

Predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović objašnjava za Telegraf da se nepostojanje zimskih guma, ukoliko na putu ima snega, leda ili poledice, smatra tehničkom neispravnošću.

- Kazne za pravna lica su od 100.000 do 800.000 dinara, za preduzetnike od 50.000 do 200.000 a za fizička lica od 6.000 do 20.000 dinara - navodi Okanović.

Foto: Tanjug/Srđan Ilić Foto: Tanjug/Srđan Ilić

NEMA VIŠE BAHATE VOŽNJE: Uskoro oštre kazne za teške prekršaje!

S obzirom na to da se neposedovanje ispravnih pneumatika tretira kao teža tehnička neispravnost, ukoliko dođe do saobraćajne nezgode izazvane nedostatkom zimskih guma, vozač i vlasnik takvog vozila obavezni su da plate svu pričinjenu materijalnu i nematerijalnu štetu.

Iako zimske gume predstavljaju ogroman trošak, jer u zavisnosti od dimenzija točka i marke guma, koštaju od 8.000 do 80.000 dinara, sigurnije je staviti ih, za početak, makar u gepek, pošto sneg ume da iznenadi.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nenad

    30. oktobar 2015 | 21:25

    Svi pricate a ceni guma neki se cak i hvale koliko ih gume kostaju a kazne da ne spominjem cifre se krecu da te glava zaboli.A da li se iko pita kako da obicni smrtnik u Srbiji sa platom od 200.e kupi te gume plati drzavi dazbine i odhrani porodicu?...bitno je da se kazne krecu do 200000 za to je usvojen zakon a to sto vecina ljudi nema hleba da jede to nije bitno...imamo sve evtopsko i kazne i cene u prodavnicama i struja je tu naravno a gde su te evropske plate gospodo politicati od cega mislite da ovaj narod zivi....?

  • Nix

    30. oktobar 2015 | 18:23

    A pogledas u pandurske gume, a one celave kao na formuli.. Far jedan nikada ne radi kao i zadnja stopaljka.. !!! Sta je sa tim??? A uzimaju od naroda i to malo sto imaju.. 4 gume nove kao jedan osrednji auto kostaju!!!

  • Iggi

    30. oktobar 2015 | 18:16

    Dal policija na sluzbenim kolima ima sve cetiri zomske gume i ko njima kaznu da napise

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA