ČISTO NEBO NAD BOROM: Stara borska topionica odlazi u istoriju (FOTO)

- Uspeli smo da iznad Bora više ne bude sumpor-dioksida. Vazduh iznad Bora danas je čistiji nego u Beogradu, Kostolcu, Smederevu, o čemu svedoče pouzdani podaci koji se mogu videti na veb sajtu Agencije za zaštitu životne sredine Srbije - saopštio je Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a

  • 0

Na Svetski dan čistog vazduha zaustavljena je stara topionica u Boru. Iznad grada više nema sumpor-dioksida, a vazduh je čistiji nego u Beogradu, Kostolcu, Smederevu. O tome svedoče pouzdani podaci koji se mogu videti na veb sajtu Agencije za zaštitu životne sredine Srbije, kaže generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

Na Svetski dan čistog vazduha (3. novembar) meštani Bora i okolnih sela nisu mogli čuti bolju vest od ove: zaustavljena je stara i od sada radi samo nova topionica, pa će i aerozagađenje biti mnogo manje.

- Uspeli smo da iznad Bora više ne bude sumpor-dioksida. Vazduh iznad Bora danas je čistiji nego u Beogradu, Kostolcu, Smederevu, o čemu svedoče pouzdani podaci koji se mogu videti na veb sajtu Agencije za zaštitu životne sredine Srbije - saopštio je lepu vest žiteljima grada bakra i cele Srbije Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a.

Prvi čovek kombinata bakra zahvalio se, pre svega, Vladi Republike Srbije koja je učinila izuzetne napore i uložila mnogo novca da se završi ovaj državni ekološki i ekonomski projekat. Potom radnicima Topionice i rafinacije bakra, graditeljima nove topionice i fabrike sumporne kiseline, menadžmentu RTB-a, posebno onima koji su ovde provodili vreme i danju i noću, kao i nadzornom organu - Građevinskom fakultetu iz Beograda.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

- Nova topionica je mehanički završena 23. decembra prošle godine, nakon čega su usledila tri meseca hladnog uhodavanja, a u martu i početak njenog rada. Bilo je planirano da se proces uhoda za godinu dana, a mi smo to uspeli za sedam meseci. Uporedo je radila i stara da bismo pretapali hladni materijal koji se stvara kao normalna tehnološka pojava. U svetu gde nema starih topionica prodaju ga. Međutim, njegova cena je, nažalost, pala i previše bismo izgubili da smo ga prodavali. Primera radi, nemačka kompanija Aurubis u Pirdopu (Bugarska) "drži" topionicu u kojoj ima 30.000 tona hladnog materijala, dok mi posedujemo 3.000 tona koje smo prerađivali u staroj topionici. Petnaestog novembra počinje dokazni period u kome treba da dokažemo projektovane parametre nove topionice. Ubeđen sam da ćemo to uspeti i pre isteka tri meseca, koliko je ugovorom predviđeno – naglasio je Spaskovski.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

I Boban Todorović, direktor TIR-a, treći novembar smatra jednim od veoma značajnih datuma za građane Bora, ali i za sve koji rade u projektu rekonstrukcije topionice i izgradnje nove fabrike sumporne kiseline.

- Nakon četiri godine odgovornog i složenog rada na ovom projektu napokon smo dočekali dan kada je zaustavljena stara topionica. Živeli smo za ovaj trenutak, jer radi samo nova topionica, i to punim kapacitetom. Pored toga što nećemo imati emisiju sumpor-dioksida iznad dozvoljenih granica, mnogo ćemo i uštedeti pošto je stara topionica koristila ugalj (oko 40.000 tona godišnje), dok nova kao gorivo koristi sumpor iz tehnološkog procesa.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

- Doživeli smo i taj dan da zaustavimo staru topionicu. Možete videti da dim više ne izlazi iz dimnjaka i da ga u Boru više nema. Sada radi samo nova iz koje se svi gasovi nastali u tehnološkom postupku "odvode" u fabriku sumporne kiseline na dalju preradu - kazao je Slaviša Stefanović, upravnik Topionice.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

I lice Saške Tasić, tehničkog rukovodioca Topionice, bilo je ozareno.

- Zaustavljanjem stare topionice i radom samo nove smanjuje se sadržaj sumpor-dioksida u izlaznim gasovima. Svi koji smo učestvovali u ovom projektu zadovoljni smo time, jer naša deca žive ovde.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

Uz opasku da je lako da se nešto ruši, ali teško da se gradi novo, generalni direktor borske kompanije istakao je da stara topionica neće biti srušena, već konzervirana. Ona će, kaže Spaskovski, ponovo na kratko da se pokrene kada bude počela sanacija posledica martovskog požara u novoj fabrici sumporne kiseline. Od osiguravajućeg zavoda RTB Bor naplatio je štetu u iznosu 1.659 hiljada evra i sada čeka da iz Nemačke stignu novi delovi.

Foto: Promo RTB Bor Foto: Promo RTB Bor

- Kada oni stignu, novu topionicu ćemo zaustaviti da bi se popravka, koja će biti izvedena pod nadzorom stručnjaka iz SNC Lavalina, efikasno i kvalitetno obavila. U tom periodu, a ne mogu da kažem precizno datume jer oni zavise od brzine izrade delova i transporta do Bora, stara topionica ponovo će kratko raditi i o tome će javnost blagovremeno biti obaveštena - rekao je Blagoje Spaskovski.

(D. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA