Pravoslavci danas slave SVECA koji je RATOVAO i dobijao BITKE u ime SRBIJE!

Bio je veoma milostiv prema sirotinji i mnogo im je pomagao, nosio je sa sobom džakove pune zlatnika, išao noću i u tajnosti ih delio slepim ljudima

  • 12

Pravoslavni vernici danas obeležavaju dan Svetog Milutina, srpskog kralja koji je sazidao preko 40 crkava i čiji su ratovi bili uspešni, jer se neprestano molio Bogu i uzdao u njega.

SPC POZDRAVILA ODLUKU UNESKA: Nisu bili spremni da donesu ishitrenu političku odluku

Sin Uroša I i kraljice Jelene mnogo je ratovao braneći svoju veru i svoj narod. Borio se protiv Mihaila Paleologa, zbog toga što je ovaj prisiljavao sve balkanske narode da priznaju papu.

SRPSKA CRKVA NEMA PROPISAN CENOVNIK: Sveštenici SAMI određuju cene crkvenih usluga!

Takođe, borio se i protiv bugarskog cara Šišmana kao i tatarskog cara Nogaja.

Pored crkava koje je sazidao u svojoj zemlji kao što su: Gračanica, Sveti Đorđe u Nagoriču, Sveta Bogorodica u Skoplju, zidao je i crkve van svoje zemlje u Solunu, Sofiji, Carigradu, Jerusalimu u Svetoj Gori.

Foto:crkvenikalendar.com Foto:crkvenikalendar.com

Bio je veoma milostiv prema sirotinji i mnogo im je pomagao, nosio je sa sobom džakove pune zlatnika, išao noću i u tajnosti ih delio slepim ljudima.

Preminuo je 19. oktobra 1320. godine, a njegovo telo danas počiva u Sofiji u crkvi Svetoga kralja.

Dve i po godine posle njegove smrti na njegovom grobu dešavale su se čudne pojave nakon čega su banjski iguman Sava i manastirsko sveštenstvo odlučili da iskopaju njegovo telo. Kada su otvorili kovčeg videli su da je njegovo telo ostalo netaknuto i da mu nije falila ni vlas kose sa glave. Zatim su ga premestili u posebno ukrašen kovčeg i stavili ga pored ikone Isusa Hristosa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Raspucin

    12. novembar 2015 | 10:12

    Nije zidao crkve van svoje zemlje, već jeste srpska zemlja bila. Nek ode neko sad a kamoli onda da nešto zida na tuđoj teritoriji.

  • Goca

    12. novembar 2015 | 10:05

    SLAVA MU I MILOST!

  • Hogarius

    12. novembar 2015 | 12:45

    Da li je to onaj svetac koji je gradio manastire i poklanjao im sume i velike povrsine obradivog zemljista zajedno sa kmetovima? Da li je to onaj svetac koji se pet puta zenio, a poslednje dve su jos uvek bile devojcice, pretposednja bugarska princezaAna imala je 12, a poslednja, vizantijska princeza Simonida samo 5. godina? Danas bi on, svetac odgovarao po Krivicnom zakoniku nase zemlje kao pedofil. U kom istorijskom spisu se moze naci da je bio human. Jeste, bio je veliki ratnik, osvajac, ali human nikada nije bio, niti je delio narodu bilo kakvo blago, a po najmanje zlato. Malo vise znanja o istoriji sopstvene zemlje ne bi vam skodilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA