TESLA "OSVANUO" U DOBOJU: Prelepi mural krasi centar grada! (FOTO)

- Mural ukrašava prostor oko sebe i uklanja mrtve odraze sivila starih fasada. Pored reklame, koja je na ovaj način najjeftinija, uvek se nađe prostor i za lep crtež po slobodnom izboru - kaže Božić

  • 0

Umetnik Deni Božić izradio je mural velikog naučnika Nikole Tesle na fasadi zgrade u centru grada u Doboju.

OVO JE NAJVEĆI MURAL NA SVETU: I njega ne može da vidi baš svako (VIDEO)

- Radio sam reklamu na zgradi i fasada je jednostavno vapila za muralom Nikole Tesle. Video sam ga i pre početka slikanja. Jednostavno je morao da bude tu - kaže Božić.

ŠARENI GRAD: Da li je ovo najveći mural na svetu? (FOTO)

On pojašnjava da je to samo jedan od murala koji je poklonio svom gradu, te da na našim prostorima profesionalno bavljenje ovim poslom još nije dovoljno cenjeno. Ipak, smatra da ćemo prateći svetske trendove, sve više ceniti murale.

- Mural ukrašava prostor oko sebe i uklanja mrtve odraze sivila starih fasada. Pored reklame, koja je na ovaj način najjeftinija, uvek se nađe prostor i za lep crtež po slobodnom izboru - dodaje Božić.

Denija je angažovala i Turistička organizacija Doboja, tako da je pre nekoliko meseci na zidovima stambenih zgrada crtao simbole grada. Reč je o srednjevekovnoj tvrđavi Gradina i legendarnom vozu, Ćiri.

- Ponosni smo na saradnju sa takvim umetnikom, koji je svojim muralima ovekovečio simbole grada železničara, ali i najznačajnije turističko-istorijske građevine, tvrđave Gradina - kaže Mitra Đuričić, direktor turističke organizacije.

Foto: Čitalac Telegrafa Foto: Čitalac Telegrafa

Ona navodi da će grad naredne godine angažovati Božića kao moderatora na radionicama sa temom "Kako urediti prostor", koje će biti organizovane u saradnji sa gradskim odeljenjem za urbanizam. Ove radionice biće besplatne i dostupne svim zainteresovanima.

Foto: Yaplakal.com Foto: Yaplakal.com

- Murali i grafiti su zapravo duh veliki gradova, koji dolazi i u Doboj, urbanizujući ovu sredinu na neki novi način i sa novim pravilima - navodi Đuričićeva.

Ona dodaje da su mnogi bili podozrivi prema "šaranju" grada, ali da su Božićevi murali svojom lepotom razuverili sve "neverne Tome".

- Svaki crtež na fasadi je umetnost - smatra Deni Božić. Mural je međutim daleko teže napraviti od grafita.

- Potrebna je vežba i dosta prakse za oba načina izražavanja, da bi finalni efekat bio izazivanje pažnje i ugodnog osećaja kod slučajnog prolaznika - objašnjava Božić.

Fotografiju možete pogledati OVDE

(Telegraf.rs / Izvor:nezavisne.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA