"ŽIVOT U VUKOVARU JE VEOMA, VEOMA TEŽAK": Evo kako žive Srbi u Hrvatskoj

Srbi su se suočavali sa lomljenjem ćiriličnih tabli, a pre nekoliko dana učenike Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu kamenjem je napala grupa njihovih vršnjaka iz obližnje zagrebačke škole

  • 25

Vukovar je pre 20 godina razoren i u njemu sada živi više od 9.000 Srba, što je više od 30 odsto ukupnog stanovništva. Srbi tvrde da im je teško jer posla inače nema, a za njih pogotovo, kako prenosi B92.

SRBI NISU DOBRODOŠLI: Šta Hrvati poručuju ukidanjem ćirilice u Vukovaru?

- Život u Vukovaru je veoma, veoma težak - rekao je vukovarski lekar Vojislav Stanimirović.

Na prvom mestu su im mir i bezbednost. Baš zato, iako u srpskoj kafani, sagovornika je teško naći. Ipak, nezvanično poručuju - voleli bi da Vladu formira SDP koji moze da računa i na 3 mandata koliko su Srbi kao manjina osvojili na izborima. To potvrđuje i potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke.

- Srbi obično kad i konkurišu, onda se traže prava branitelja, pa pripadnost stranci, pa onda kvalitet i stručnost na trećem i četvrtom mestu - rekao je sagovornik za B92.

Na srpskim lokalima u Vukovaru ispisani grafiti MRŽNJE!

- Za Srbe najbolje da postoji vlada koja će poštovati načela tolerancije, manjinska prava i posvetiti se razvoju i napretku odnosa u regiji - kaže Milorad Pupovac.

Foto: Profimedia/Corbis Foto: Profimedia/Corbis

Da podsetimo, Srbi su se suočavali sa lomljenjem ćiriličnih tabli, a pre nekoliko dana učenike Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu kamenjem je napala grupa njihovih vršnjaka iz obližnje zagrebačke škole.

- Sa našom decom koja uče gimnaziju nije urađeno mnogo da bi se ublažile tenzije i stekla praksa o višem smislu zivota - kaže arhimandrit Danilo Ljubotina, duhovnik preobraženskog hrama u Zagrebu.

Za to vreme u Vukovaru srpski đaci odvojeno pohađaju nastavu od svojih hrvatskih vršnjaka. Jedan od razloga, kažu, rane jos nisu zarasle i istorija se različito tumači.

(Telegraf.rs/ Izvor:B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljuba

    12. novembar 2015 | 09:45

    Ne treba se cuditi. Zna se da su hrvati jedni od najneobrazovanijh na Balkanu. U proseku imaju skoro dve godine manje obrazovanja, od slovenaca recimo. Za srbima takodje mnogo zaostaju. Naravno u samom su dnu sa albancima.

  • Boki

    12. novembar 2015 | 09:40

    Sad ce da nam bude tek teško! kad krenu njihove kolone sjećanja,pa kad počnu veličati svoje domoljublje i priceati o tome kako je to bilo 91! Srbi su ubili,Srbi su ovo oni su ono uradili jedno te isto !!! Dodje mi da preselim na mesec samo da nisam ovde!!!

  • eto

    12. novembar 2015 | 10:02

    da grad i tvornice nisu porušene, bilo bi posla za sve

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA