Danas je OBAVEZAN POST, jer je jedan od NAJTUŽNIJIH DANA U PRAVOSLAVLJU!

Udarite me, pljujte me, stavite mi trnov venac na glavu, napojte me žučem, na krst me raspnite i kopljem probodite! - poručio je Epimah svojim mučiteljima i okupljenoj masi

  • 16

Danas je za pravoslavne vernike obavezan post zato što se prisećaju mučeničkih smrti 70 apostola, kao i tragičnog kraja života Epimaha, koji je rodom iz Misira, a veruje se da je potomak svetog Jovana Krstitelja.

Pravoslavci danas slave SVECA koji je RATOVAO i dobijao BITKE u ime SRBIJE!

Epimaha su Rimljani 250. godine osudili na mučenje i smrt zbog toga što je širio hrišćanstvo. Kada su počeli da ga muče, on je pred rimskim vojnicima i okupljenom masom uzviknuo:

Da li ste znali da PRAVOSLAVCI danas slave SVETU PETKU?

- Udarite me, pljujte me, stavite mi trnov venac na glavu, napojte me žučem, na krst me raspnite i kopljem probodite! Ako je to pretrpeo moj jedini Isus Hrist, izdržaću i ja!

ŠTA SU SODOMA I GOMORA? Hteli su da SILUJU DVA ANĐELA pa ih je Bog uništio (FOTO)

Predanje kaže da je tokom odsecanja delova tela Epimaha kap njegove krvi pala slučajno na jednu slepu ženu, te da je ona istoga trenutka uspela da progleda. Žena je navodno tog trenutka uzviknula: "Veliki je Bog", a masa se u besu sukobila sa rimskim trupama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Za Epimaha je nažalost već bilo kasno, ali predanje kaže da su njegove kosti čudotvorno lečile dugo posle smrti.

Priča o Epimahu samo je najpotresnija, a ništa manje teške nisu ni besede o svakom od 70 mučenih apostola, zbog čega se današnji dan smatra jednim od najtužnijih u pravoslavlju i hrišćanstvu uopšte.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djordje

    13. novembar 2015 | 09:41

    A zar je neki petak mrsan? Koliko ja znam sredom i petkom se posti, glupo da je nekad obavezno a nekada nije bitno. Ako već hoćemo da se pridržavamo crkvenih, verskih, pravoslavnih (druge vere svoje) običaja onda treba kako treba. Podsetio bih da od 28.og novembra počinje BOŽIĆNI POST.

  • ivan

    13. novembar 2015 | 10:28

    za pravoslavne vernike,post je obavezan samim tim sto je sreda...

  • Yamaha

    13. novembar 2015 | 08:35

    SLAVA IM I MILOST!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA