SRBIJA ZATVORILA GRANICE ZA EKONOMSKE MIGRANTE: Prolaz oslobođen samo izbeglicama iz ratnih područja!

Od prekjuče u Srbiju mogu da uđu samo izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana, dok će takozvani ekonomski migranti iz Afrike i ostalih zemalja Azije biti vraćeni

  • 4

Srbija je zatvorila granice za sve migrante koji nisu izbeglice sa ratnih područja, poručili su srpski zvaničnici.

BALKAN ĆE BITI IZOLOVAN: Makedonija diže žičanu ogradu na granici sa Grčkom!

Od prekjuče u Srbiju mogu da uđu samo izbeglice iz Sirije, Iraka i Avganistana, dok će takozvani ekonomski migranti iz Afrike i ostalih zemalja Azije biti vraćeni, prenosi Blic.

Istu odluku donela je i Slovenija, dok Hrvatska, osim iz tri navedene zemlje, propušta još i migrante iz Palestine. Makedonija ne propušta građane Maroka, Sudana, Liberije, Konga, Šri Lanke i Pakistana.

- U Srbiju iz Makedonije ne mogu da uđu ekonomski migranti, odnosno migranti iz zemalja za koje su u Hrvatskoj i Sloveniji odlučili da ne mogu da uživaju njihovo gostoprimstvo, jer nisu ugroženi ratom. Moramo da zaštitimo zemlju i zato smo primenili recipročne mere prema onima za koje u Hrvatskoj i Sloveniji smatraju da za njih nema mesta - rekao je ministar rada Aleksandar Vulin.

DEVENPORT: Nisu zatvorene granice za migrante

Portparolka UNHCR Melita Šunjić rekla je da je Srbija prekjuče počela da vraća u Makedoniju sve koji nisu iz pomenute tri zemlje. Ona je dodala da je Makedonija juče oko tri sata posle ponoći zatvorila granice, pa je oko 100 ljudi ostalo zarobljeno na ničijoj zemlji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Moramo da zaštitimo zemlju i zato smo primenili recipročne mere prema onima za koje u Hrvatskoj i Sloveniji smatraju da za njih nema mesta- rekao je Aleksandar Vulin, ministar rada.

Prvi podatak govori da se posle ove mere priliv migranata u Srbiju neće mnogo smanjiti. Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić rekao je da od oko 5.000 migranata koji su juče ušli u Srbiju njih 600 nisu sa ratom zahvaćenih područja.

Kada je reč o ekonomskim migrantima koji su već ušli u Srbiju, a sada iz nje ne mogu da izađu, Cucić je naveo da će oni ići u prihvatne centre gde će sačekati političku odluku. Cucić tvrdi da takvih nema više od 1.500.

Izveštač Bete iz Preševa naveo je da oko 1.000 migranata juče nije pušteno u Srbiju iz Makedonije. Šef delegacije EU u Beogradu Majkl Davenport ponovio je da granice za prolazak migranata nisu zatvorene, već da su samo neki migranti vraćeni.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djovani

    20. novembar 2015 | 10:42

    Srbijo vracajte muskarce koji su zdravi i sposobni da se bore za svoju zemlju protiv IS,a pustite stare ljude ,zene,decu i bolesne da prodju. Na ovaj nacin zastiti ce mo se od teora i pomoci ?

  • SRS Dr: Šešelj

    20. novembar 2015 | 14:23

    to je trebalo uraditi u početku.

  • AGA

    20. novembar 2015 | 14:40

    Nece isis (amerika) nista srbima..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA