SVET STREPI OD PUTINOVE OSVETE: Turska je oborila ruski avion, šta će raditi Rusija i NATO?

Na osnovu člana 5 NATO saveza, sve zemlje su dužne da pomognu bilo kom drugom članu koji je napadnut. Međutim, očekuje se i Putinov odgovor

Turske oružane snage su navodno oborile ruski avion u blizini granice sa Sirijom. Rusko Ministarstvo odbrane je potvrdilo da je srušen jedan od njihovih aviona, ali da se to dogodilo na sirijskoj strani granice. Na snimcima je prikazano kako avion udara u brda u ovom regionu, ali još uvek nijedna informacija nije potvrđena. Da li se sve ovo dešava po precizno smišljenom planu ili je sve samo slučajnost?

(LIVESTREAM) (UŽIVO) TURCI OBORILI RUSKI AVION, JEDAN PILOT MRTAV: Drugi je možda već pao u ruke DŽIHADISTA (VIDEO)

Na osnovu člana 5 NATO saveza, koji uključuje 28 članica među kojima su SAD i Velika Britanija, sve zemlje su dužne da pomognu bilo kom drugom članu koji je napadnut. Napad na jednu članicu NATO smatra se napadom na celu Alijansu. Postavlja se pitanje, da li ovo samo početak sukoba i da li će udarac biti uzvraćen i na koji način?

(UZNEMIRUJUĆI FOTO I VIDEO) Sirijski pobunjenici opkolili mrtvog ruskog pilota!

Da podsetimo, ruski ratni avioni su se približili vazdušnom prostoru NATO alijanse više puta tokom leta. Međutim, ova situacija ipak predstavlja eskalaciju događaja, jer je ovo prvi put da je ruski avion oborila NATO članica. Prošlog meseca, turski avioni su oborili neidentifikovani dron koji je navodno prešao u vazdušni prostor Turske.

RUSKI AVION OBORILI TURCI: Neverovatan snimak pada vojne letelice na tursko-sirijskoj granici (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP/Haberturk TV Foto: Tanjug/AP/Haberturk TV

Rusija obavlja svoju intervenciju u vidu vazdušnih napada na ciljeve islamista u Siriji, ali je Turska upozorila prošle nedelje da bilo kakvo narušavanje njenog prostora može da izazove "osvetu".

- Mi sprovodimo istragu o okolnostima nesreće ruskog aviona. Ministarstvo odbrane želi da naglasi da je avion bio iznad sirijske granice tokom leta - tvrdi portparol ruskog ministarstva.

U međuvremenu, predsednik Rusije Vladimir Putin navodno se sprema da da izjavu povodom obaranja ruskog bombardera. Na državnim televizijama, bilo je malo diskusije o turskim tvrdnjama da su oborili avion uz spekulacije da su Su-24 mogli da sruše i pobunjenici. Rusko Ministarstvo odbrane insistira na tome da je avion oboren sa zemlje, što protivreči turkoj izjavi da je F-16 i njihove avijacije srušio ruski bombarder.

Foto: Tanjug/AP/Haberturk TV Foto: Tanjug/AP/Haberturk TV

Inače, i Evropska komisija pomno prati situaciju nakon obaranja ruskog borbenog aviona u Siriji i pokušava da ustanovi činjenice, rekao je danas novinarima predstavnik EK Aleksandar Vinterštajn.

Stručnjak za bezbednost Nihat Ali Ozcan iz Ankare strahuje od oštrog odgovora Rusije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- To je veoma loša vest za Tursku da je ruski avion oboren. Putin će odgovoriti, postoji nekoliko načina, kao što je ukidanje snabdevanja Turske prirodnim gasom preko zime. On takođe može da izabere da odgovori kao što je i u sličnom agresivnom maniru uradio u Siriji. Jedna stvar je sigurna: Putin neće trpeti ovo, teški dani su pred nama - istakao je.

Pročitajte još:

POČEO JE RAT ZBOG SRUŠENOG AVIONA: U toku je diplomatsko bombardovanje između Rusije i Turske! (FOTO) (VIDEO)

URLAJU "ALAH AKBAR" DOK U VATRI GORE RUSKI PILOTI: Stravičan snimak pada Putinovog aviona (VIDEO)

PUTIN ZAGRMEO ZBOG PADA AVIONA: Ovo je napad na Rusiju, ZABILI SU NAM NOŽ U LEĐA! (VIDEO)

Da li je ovo početak novog rata? Ostavite odgovore u komentarima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Meeetuu

    24. novembar 2015 | 14:20

    R.I.P Turska. Sad mozete samo iza evropske suknje da se krijete...

  • xy

    24. novembar 2015 | 14:14

    Žao mi samo u svemu ovome Pravoslavne braće Rusa koji su pomalo naivno prihvatili da je Isis samo u Siriji do granica Turske, ne braćo Isis je i sa druge strane u Turskoj i to dosta bolje organizovan i moćniji!

  • gale

    24. novembar 2015 | 14:31

    Mislim da Turci nisu toliko tupavi da su to uradili "samovoljno",vec pritisnuti Nato-m,...,sada bata Putke odradi ovo promisleno i pametno!Najmanji je problem da za 24h napravis poljanu od neke drzave to je jednostavno kada si super sila.Sada im diplomatski preti,zagrmi,prestravi ih sve,pozavrci im ventile,a ako jos naprave i jednu malu gresku vrati im.Ovo je ocigledno zacikavanje Rusije od strane Nato-a a izvrsni organ im je Turska

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA