MISLILI SU DA JE NEUNIŠTIV, A ONDA JE SRUŠEN: Sve o ruskom avionu koji su oborili Turci! (VIDEO)

Su-24 je taktički bombarder namenjen da leti ispod radara i gađa kopnene mete sa malih visina. Vojska je želela avion sa kratkim uzletanjem i sletanjem tako da može da ga koristi i na malim aerodromima

  • 34

Ruski avion Suhoj Su-24, koji je turska avijacija oborila na tursko-sirijskoj granici jedan je od najnaprednijih jurišnih aviona, a razvijen je u bivšem Sovjetskom Savezu.

KO BI POBEDIO AKO SE ZARATI NA NEBU IZNAD SIRIJE? Ruski "suhoj" ili britanski "tornado"? (FOTO) (VIDEO)

Avion se još uvek koristi u Rusiji, kao i u zemljama koje su nastale raspadom SSSR-a.

(LIVESTREAM) (UŽIVO) OBARANJE RUSKOG AVIONA - Lavrov: Ovo je planirana provokacija! (FOTO) (VIDEO)

Su-24 je taktički bombarder namenjen da leti ispod radara i gađa kopnene mete sa malih visina. Vojska je želela avion sa kratkim uzletanjem i sletanjem tako da se može koristiti i na malim aerodromima.

Raniji prototip imao je četiri turbomotora dopunjen sa dva glavna motora tokom uzletanja. Ispostavilo se da je ovo vrlo neefikasno, pa su dizajneri promenili izgled.

Avion je prvi put ušao u službu ranih sedamdesetih godina prošlog veka. Deset godina kasnije unapređenija varijanta Su-24M sa drugačijim radarom i opremom za ciljanje meta, a predstavljeno je i novo oružje.

Ovaj model je okosnica ruskih taktičnih bombardera. Suhoj nastavlja nadogradnju ovih aviona.

Osnovni podaci

Posada: 2 člana

Proizvođač: Biro Suhoj, Rusija

Prvi let: 1977.

Početak proizvodnje: 1985.

Dimenzije: Dužina 24,53 m

Razmak krila 17,63/10,36 metara

Visina 6,19 metara

Površina krila 55,17/51,02 metara kvadratnih

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    26. novembar 2015 | 00:47

    Sta pricaju svasta,pa ovo je bombarder a ono lovci,uporedjenje kao kad bi se trkali sportski auto i natovareni tetetnjak. Ne moze se to uporedjivati.

  • Pop K.M.

    26. novembar 2015 | 00:58

    Čuj, mislili da je neuništiv!? Pa i Amerika je mislila da F-117a nevidljiv, pa eto delova u Buđanovcima! Rusi, kao i Srbi imaju tu osobinu da su neoprezni. Sloveni, šta ćeš... al' naši su brate! A kome smeta, može samo da se ljuti!

  • Pera

    26. novembar 2015 | 00:01

    Kao prvo ovaj avion uopste nije predvidjen za borbu sa avionima lovcima! Rusi da su znali da u vazduhu imaju neprijatelja(turke)oni bi poslali avione lovce da stite ovaj avion!!! Ovaj model aviona pokazao se odlicno u praksi za posao koji je konstruisan(bombarder)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA