OBARANJE RUSKOG AVIONA - Preokret: Turski premijer priznao da je naredio obaranje letelice! (VIDEO)

U blogu uživo na Telegrafu pratite najnovije informacije o obaranju ruskog aviona na tursko-sirijskoj granici

  • 80

Obaranje ruskog aviona koje se dogodilo na tursko-sirijskoj granici, izazvao je burne reakcije u međunarodnim odnosima svetskih sila, Rusije i članica NATO alijanse. Ovaj događaj je alarmirao sve države sveta, uzevši u obzir da je Turska članica NATO. Postavlje se pitanje - šta je sledeće i kakve će biti posledice ovog "incidenta"?

Pojavio se snimak streljanja ruskih pilota! Moskva sprema odgovor Turskoj! (VIDEO)

23:10 - TURSKI PREMIJER: Lično sam naredio rušenje ruskog aviona!

- Uprkos upozorenjima, morali smo da uništimo taj avion. Turske oružane snage su izvele napad, po mom naređenju - rekao je Ahmet Davutoglu i dodao da Rusija nije neprijatelj Turske, ali da njegova zemlja mora da štiti svoj vazdušni prostor.

22:57 - TURCI SAGLI GLAVU PRED RUSIMA: Nismo znali čiji je avion!

Turska vojska je saopštila da nisu znali čiji su bili avioni koji su leteli ka njenom vazdušnom prostoru dok su izdavali upozorenja. Oni su pozvali vojne zvaničnike u Moskvi i izrazili spremnost za sve vidove saranje.

21:14 - STOLTENBERG: U BUDUĆNOSTI NE SME DA DOLAZI DO OVAKVIH INCIDENATA

- To što je Turska, članica Alijanse, oborila ruski avion "ukazuje na neophodnost jačanja mehanizama kojima bi se u budućnosti izbegli takvi incidenti - rekao je generalni sekretar NATO-a u uvodniku koji bi sutra trebalo da bude objavljen u nekoliko evropskih listova.

Incident oko obaranja ruskog aviona zahteva smirenost i diplomatiju. Taj incident je ukazao da je potrebno unaprediti sporazume da bi se garantovao najviši stepen transparentnosti i predvidljivost vojnih aktivnosti u Evropi.

- To nije novi Hladni rat, već poziv za buđenje - rekao je šef NATO-a i naveo da je realnost da je pravilnik o evropskoj bezbednosti zastareo.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

20:32 - OLAND: MORAMO DA RADIMO NA SMIRIVANJU SITUACIJE I SPREČAVANJU POGORŠANJA ODNOSA IZMEĐU RUSIJE I TURSKE

- Svi moramo da radimo na smirivanju situacije - rekao je francuski predsednik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkle, koja je u poseti Parizu.

EU mora da pruži dodatnu podršku Turskoj po pitanju zbrinjavanja izbeglica koji beže iz ratnih područja. Nemačka kancelarka je rekla da taj incident ne bi trebalo da utiče na diplomatske napore za rešavanje sirijske krize.

ONI SU PUTINOVA NOĆNA MORA: Evo šta sve mogu TURSKI SPECIJALCI (VIDEO)

19:00 - LAVROV I KERI RAZGOVARALI O OBORENOM AVIONU

Sergej Lavrov i Džon keri su danas razgovarali telefon o turskom obaranju ruskog aviona. Ruski ministar inostranih poslova je istakao da je to velika povreda sporazuma postignutog između Moskve i Vašingtona o bezbednosti iznad neba Sirije, gde dve zemlje izvode nezavisne vazdušne kampanje.

Američki državni sekretrar je Lavrovu uputio izraze saučešće zbog pogibije ruskih vojnika u Siriji.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

17:50 POGINULI PILOT I MARINAC POSTHUMNO ODLIKOVANI

Ubijeni pilot potpukovnik Oleg Pešov je posthumno proglašen herojem Rusije, što je ujedno i najveće vojno priznanje u ovoj zemlji. Konstantinu Muratinu, preživelom pilotu, dodeljeno je priznanje za hrabrost, a Aleksandru Poziniču, marincu koji je ubijen tokom spasilačkih operacija dodeljeno je takođe priznanje za hrabrost.

17:40 - RUSKI PILOT JEDVA ČEKA DA SE VRATI NA RATIŠTE

- Radujem se trenutku kada ću biti pušten iz bolnice i povratku među vojnike - rekao je preživeli pilot, pa dodao:

- Tražiću dozvolu da ostanem u vazduhoplovnoj bazi. Imam dug prema mom komandantu koga su ubili ekstremisti na zemlji pošto se katapultirao iz aviona.

16:55 - TURSKI I RUSKI ZVANIČNICI SE SASTAJU U BEOGRADU

Očekuje se da sastanak šefova diplomatija Melvuta Čavušoglua i Sergeja Lavrova bude održan 3. ili 4. decembra na 22. Ministarskom savetu OEBS-a u Beogradu.

16:00RUSKE TURISTIČKE AGENCIJE IZBACUJU TURSKU IZ PONUDE: Zbog obaranja aviona, izgubiće MILIONE!

Printskin: gorod48.ru Printskin: gorod48.ru

Lavrov je u obraćanju novinarima u Sočiju savetovao Ruse da ne putuju u Tursku i rekao da opasnost od terorizma u toj zemlji nije ništa manja nego u Egiptu, gde je prošlog meseca podmetnuta bomba u ruski putnički avion.

15:55 - LAŽNA UZBUNA U ANKARI - "Raša tudej" objavila je kako je u Ankari odjeknulo nekoliko eksplozija i da je u pitanju gas. U prvi mah se nije znalo šta je uzrok, pa su se ljudi uspaničili. Međutim, ispostavilo se da je vest lažna pa je demantovano.

15:47 - "TURCI NAS NISU UPOZORILI PRE NEGO ŠTO SU PUCALI": Preživeli pilot otkrio detalje obaranja ruskog aviona

Preživeli pilot je istakao da nisu dobili nikakvo vizuelno ili radio upozorenje pre nego što je pucano na njih.

- Ne, to ne dolazi u obzir, to se nije dogodilo ni na sekund jer smo bili na visini od 6.000 metara, vreme je bilo čisto s vidljivošću "milion" što u našem žargonu znači više od 10 kilometara - rekao je on za televiziju Rosija 1.

15:24 - Ovo je PRAVI RAZLOG zbog čega su Turci oborili ruski avion? (FOTO) (VIDEO)

Da li su Turci morali da obore ruski avion? Odgovor na ovo pitanje niko ne zna. Odnosno, ko god da zna, o tome još uvek ćuti. Spekuliše se da su Turci obaranjem ovog aviona direktno pomogli Islamskoj državi u borbi protiv Rusije. Ipak, ruski pilot je isključio bilo kakvu mogućnost da je ruski Suhoj narušio turski vazdušni prostor.

15:20 - KURDI SPREMNI DA SE UDRUŽE SA RUSIMA U BORBI PROTIV TERORIZMA - Sirijski Kurdi su spremni da započnu saradnju sa Rusijom u borbi protiv terorizma u zemlji, kako tvrdi lider Kurdske demokratske zajednice partija Salih Muslim Muhamad.

- Dosad nismo imali priliku da uspostavimo saradnju sa Rusijom. Ali bilo bi nam drago ako se pojavi takva prilika. Rusija još nije prišla našem regionu jer je aktivna na Zapadu. Mislim da ćemo u budućnosti biti u stanju da uspostavimo dijalog o vojnoj saradnji - rekao je.

15:11 - HAOS U MOSKVI: Gađaju jajima i kamenjem ambasadu Turske! (FOTO)

Nekoliko stotina mladih aktivista bacalo je kamenice i jaja na ambasadu Turske u Moskvi, na protestu dan posle obaranja ruskog aviona.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

14:06 - LAVROV NE ŽELI DA SE SASTANE SA ČAVUŠOGLUOM - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov nije se složio da se sastane sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom. Lavrov nije prihvatio jednu od brojnih ponuda za održavanje susreta, tokom telefonskog razgovora koji je vodio sa Čavušogluom, prenosi Rojters.

13:53 - OSVETA ZA SRUŠENI AVION: Ruski bombarderi razaraju oblast u kojoj su Turci oborili Suhoja (VIDEO)

Ruski ratni avioni izveli su snažne vazdušne udare u provinciji Latakija na severu Sirije, dan nakon što je Turska oborila jedan avion Rusije na tom području, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava. Ruski avioni su izveli najmanje 12 vazdušnih udara, ali nema podataka o žrtvama, rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

13:34 - Ukrajina ZATVORILA vazdušni prostor za RUSKE AVIONE!

Ukrajina je zabranila svim ruskim avionima prolazak kroz njen vazdušni prostor, saopštio je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

13:03 - Ovo je RUSKI HEROJ koji je preživeo napad Turske i pad aviona! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin je potvrdio da je sirijska vojska spasila pilota Aleksandra Akhmadulina posle obaranja aviona na tursko-sirijskoj granici.

12:20 - "OBARANJE RUSKOG AVIONA JE PLANIRANA PROVOKACIJA": Lavrov poručio da Rusija nije u ratu sa Turskom (VIDEO)

- Turski ministar uveravao me je o nameri Ankare da očuva prijateljske odnose, i iznova i iznova ponavljao da Turska ima pravo da napadne svakog ko naruši njen vazdušni prostor - rekao je Lavrov.

12:12 - TURCI SU 10 PUTA UPOZORILI RUSKE PILOTE DA SU UŠLI U NJIHOV PROSTOR: Ovaj snimak to i dokazuje! (VIDEO)

- Ovde turska avijacija. Približavate se vazdušnom prostoru Turske. Promenite svoj kurs momentalno - čuje se na snimku.

12:10 - PREMIJER TURSKE: RUSIJA JE NAŠ PRIJATELJ I SUSED - Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je danas da njegova vlada ne želi da podstiče rast tenzija sa Rusijom, nakon što su turski lovci iznad tursko-sirijske granice oborili ruski vojni avion.

- Nemamo nameru da pogoršavamo odnose sa Ruskom Federacijom. Rusija je naš prijatelj i naš sused - rekao je Davutoglu u obraćanju članovima vladajuće stranke AKP u turskom parlamentu.

11:59 - OVAKO JE IZGLEDALO SPASAVANJE RUSKOG PILOTA: Asadova vojska ga izbavila iz kandži pobunjenika (VIDEO)

Televizija ANNA-News objavila je, navodno, ekskluzivan snimak spasavanja ruskog pilota, koji je uspeo da pobegne džihadistima.

11:50PUTIN I ERDOGAN NISU BILI U KONTAKTU POSLE OBARANJA AVIONA

Nakon što su turski lovci oborili ruski borbeni avion Su-24, nije bilo kontakata između predsednika dve zemlje, Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana, izjavio je danas Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov.

11:20 - PUTIN: LIDERI TURSKE SU OHRABRIVALI ISLAMIZACIJU TURSKOG DRUŠTVA

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da su turski lideri ohrabrivali islamizaciju turskog društva, što je okarakterisao kao problem, izvestile su ruske agencije.

- Problem nije tragedija čiji smo svedoci bili juče. Problem je mnogo dublji. Mi primećujemo... da sadašnje tursko rukovodstvo tokom značajnog broja godina sledi smišljenu politiku podrške islamizaciji svoje države - istakao je Putin.

11:00 - PILOT SE OSEĆA DOBRO - Dopisnik RT-a Roman Kosarev je uspeo da stupi u kontakt sa drugim pilotom ruskog aviona koji je oboren u Siriji. Medicinsko osoblje je pregledalo pilota u vazdušnoj bazi u Latakiji. On tvrdi da se "oseća dobro".

- Pilot je doveden u bazu preko noći. Videli smo se na doručku. Vizuelno izgleda dobro. Doktori su rekli da je njegovo zdravstevo stanje van opasnosti - rekao je dopisnik.

10:40 - PUTIN: PILOTU HEROJ RUSKE FEDERACIJE - Pilot koji je nastradao kada je Turska oborila ruski avion, biće posthumno odlikovan. Njemu će posthumno biti dodeljen orden Heroj Ruske Federacije, koje važi za najviše počasno zvanje u Rusiji. Drugi pilot kojeg je spasila Asadova vosjka će takođe biti odlikovan.

Putin poziva Ruse da nakon obaranja aviona ne posećuju Tursku.

PUTIN PILOTU OBORENOG AVIONA dodeljuje Zvezdu Heroja posthumno!

10:25 - PAKLENA OSVETA: Posle obaranja aviona, Rusija šalje u Siriju BROD UBICU! (FOTO) (VIDEO)

Ministarstvo odbrane Rusije je donelo odluku da pruži dodatnu pomoć Vojno-kosmičkim snagama Rusije u vazduhu, pa je u priobalno područje Latakije upućena krstarica „Moskva“.

Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives, AP/Tanjug Foto: Profimedia/Zuma Press - Archives, AP/Tanjug

10:11 - PREŽIVELI RUSKI PILOT STIGAO u rusku bazu u Siriji!

- Spasilačka operacija je uspešno završena. Pilot je doveden u bazu. Živ je i zdrav - rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

On je istakao da je operacija spasavanja trajala 12 sati i dodao: "Zahvaljujem se svim našim ljudima koji su čitavu noć radili na ovome, uz velike rizike."

09:54 - ERDOGAN: Mi samo branimo našu braću, ne želimo tenzije u odnosima sa Rusijom!

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da njegova zemlja ne želi eskalaciju tenzija u odnosima sa Rusijom zbog obaranja ruskog aviona, ali je istakao da će uvek braniti turske granice.

- Nemamo nameru da izazovemo eskalaciju tenzija oko ovog incidenta. Mi samo branimo našu bezbednost i pravo naše braće - rekao je Erdogan u Istanbulu, a prenela agencija AFP.

09:40 - RUSIJA POSTAVLJA RAKETNI SISTEM ODBRANE U BAZI U SIRIJI - Rusija postavlja odbrambeni raketni sistem u vazdušnoj bazi Kmemim u Siriji.

Ruska vazdušna baza u Latakiji biće ojačana sistemom S-400 koji će uskoro biti tamo raspoređen, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

09:37 - RUSKI DIPLOMATA: RUSIJA ŽELI ALIJANSU PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE - Rusija bi bila spremna na "osnivanje zajedničke komande" za borbu protiv Islamske države, u sklopu koje bi zvanična Moskva sarađivala sa Francuskom, SAD-om, pa čak i Turskom, izjavio je danas ambasador Rusije u Francuskoj Aleksandar Orlov.

- Spremni smo da planiramo zajedničke napade na pozicije IS i da osnujemo zajedničku komandu sa Francuskom, Sjedinjenim Američkim Državama, svim onim zemljama koje žele da budu u toj koaliciji - rekao je Orlov.

09:18 - RUSKI AMBASADOR TVRDI: Jedan pilot je ubijen, drugi je uspeo da pobegne džihadistima!

Aleksandar Orlov, ruski ambasador u Francuskoj, za radio "Europe 1" progovorio je o sudbini dvojice pilota koje su Turci srušili na sirijsko-turskoj granici. Iako je prva informacije bila da su oba pilota ubijena, čini se da ta informacija nije sasvim tačna.

- Jedan je sigurno mrtav. Ranili su ga dok se spuštao padobranom, a potom je divljački ubijen na teritoriji koju drže džihadisti. Drugi pilot je uspeo da pobegne. Zadnje informacije koje imamo su da je čovek živ i da ga je pokupila sirijska vojska. Uskoro bi trebao doći do naše baze u Latakiji - rekao je Orlov.

08:32 - MEDVEDEV: Turska je počinila ZLOČIN, svojim akcijama podržava Islamsku državu (FOTO) 

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da su neki turski zvaničnici imali "direktne finansijske interese" u trgovini naftom sa teroristima iz Islamske države.

- Turske akcije su usmerene prema odbrani Islamske države. Za nas to i nije preveliko iznenađenje uzevši u obzir njihove dogovore s ISIS-om oko transporta i prodaje nafte. Ovo što Turci rade je čisti kriminal i oni su jedini odgovorni za opasnu eskalaciju sukoba između Rusije i NATO -  rekao je Medvedev.

08:30 - RUSKI GENERALŠTAB: RUSKE BOMBARDERE PRATIĆE LOVCIRuske bombardere, koji će izvoditi anti-terorističke operacije u Siriji, uduće će pratiti lovci, izjavio je načelnik ruskog generalštaba Sergej Rudskoj novinarima, nakon što su Turci oborili ruski avion na granici Sirije sa Turskom. Rudskoj je istakao da je rusko Minsistarstvo odbrane preduzelo dodatne mere bezbednosti nakon tog incidenta, preneo je TAS S. Prema njegovim rečima, prva mera je da će ruske bombardere tokom akcija pratiti ruski lovci.

08:23 - Ovo je snimak koji dokazuje da li su TURCI S PRAVOM OBORILI RUSKI AVION (VIDEO)

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je u utorak snimak koji potvrđuje da ruski avion Su-24 ni u jednom trenutku nije napustio sirijski vazdušni prostor. Kako je preneo Sputnjik, letački podaci koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane, pokazuju da Su-24 ni u jednom trenutku nije ušao u turski vazdušni prostor i da je napadnut dok je izvodio legitimne manevre iznad Sirije.

Youtube/RT

08:10 - AMERIČKI ZVANIČNIK: RUSKI AVION JE OBOREN U SIRIJSKOM VAZDUŠNOM PROSTORU - Sjedinjene Američke Države veruju da su turski lovci gađali ruski vojni avion dok se on nalazio u sirijskom vazdušnom prostoru, a nakon što je na kratko ušao u vazdušni prostor Turske, izjavio je danas za Rojters jedan američki zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman. On je naveo da je ta procena donesena na temelju podataka o količini infracrvene energije koju emituje avion, prenela je britanska agencija. Rojters je sinoć preneo izjavu još jednog neimnovanog američkog zvaničnika, koji je rekao da SAD veruju da je upad ruskog vojnog aviona u turski vazdušni prostor trajao tek nekoliko sekundi, nakon čega su ga turski lovci oborili.

Pročitajte još:

OBAMA I ERDOGAN: Smanjiti napetosti nakon obaranja ruskog aviona!

PAKLENA OSVETA: Posle obaranja aviona, Rusija šalje u Siriju BROD UBICU! (FOTO) (VIDEO)

UBILI SMO OBA RUSKA PILOTA I POKAZAĆEMO NJIHOVA TELA: Sirijski pobunjenici tvrde da su oni ubili Ruse (VIDEO)

(Telegraf.rs/ Izvor: rt.com/ theguardian.com/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bez cenzure...

    25. novembar 2015 | 09:18

    pa gde je islam nego u turskoj, verujem da je tamo i sediste ISISA, TREBA IH SRAVNITI SA ZEMLJOM

  • Nex

    25. novembar 2015 | 10:13

    Alo bre ljudi dali ste normalni vidite da je ocigledno da turska pomaze dzihadistima swe u swemu rade zajedno radi zajednickih interesa budite uz rusiju swima ce biti bolje !!!

  • Жељко

    25. novembar 2015 | 16:22

    Ердоган изгледа није укапирао да Руси нису ни Курди ни Јермени. Он још спава у "отоманском" сну. Буђење би могло да буде изузетно болно.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA