OVO DANAS NIKAKO NE SMETE DA RADITE: Počeo je VELIKI BOŽIĆNI POST!

Telesni post je uzdržavanje od hrane, ali duhovni post je bitniji. On služi da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi nešto dobro, napisao je patrijarh Pavle u knjizi "Molitve i molbe"

  • 20

Vernici Srpske pravoslavne crkve, Svete gore, Jerusalimske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve danas započinju Veliki post koji će trajati do Božića, odnosno 7. januara 2016. godine.

KAKO SE PRAVILNO POSTI? Evo šta smete, a šta ne smete da jedete!

Osnova svakog posta u hrišćanstvu, a samim tim i Božićnog, sastoji se u suzdržavanju od mrsne hrane, loših dela i misli. Međutim, veroučitelji naglašavaju da mnogi pravoslavni vernici pogrešno shvataju smisao posta u kome ne treba umirivati svoje telo već i strasti.

LEŠINARI: Srpski prodavci podigli cene posne hrane na pijacama (VIDEO)

Hrišćansko učenje navodi da je u postu najbitnije odreći se gordosti, koja se smatra jednim od najvećih grehova i korenom zla. Post je najbitniji u duhovnom smislu, a sam čin telesnog posta i po knjizi patrijarha Pavla "Molitve i molbe" nije presudan.

SUTRA POČINJE VELIKI BOŽIĆNI POST: Nemojte da pogrešite! Ovo obavezno MORATE DA ZNATE!

- Telesni post je uzdržavanje od hrane, ali duhovni post je bitniji. On služi da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mestu posadi nešto dobro - napisao je patrijarh Pavle.

Mnogi vernici ne znaju da je post u stvari stvar slobodne volje i da će za Božić pričest dobiti i oni koji se nisu uzdržavali od pojedinih vrsta hrane. Srpska pravoslavna crkva je čak i propisala da ne treba da poste trudnice, deca do 14 godina, starci i svi oni kojima je lekar zbog zdravstvenog stanja prepisao da se hrane mesom ili drugim namirnicama koje nisu posne.

Vernici ponekad post prekrše i nesvesno (na primer: čokoladne bananice sadrže želatin koji sadrži životinjske kosti), ali ni to nije razlog za sekiraciju jer je, kao što je već rečeno, post prvenstveno stanje duhovne svesti.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Najbitnije je da u narednih 40 dana, kao što je patrijarh Pavle savetovao, ne psujete, nemate loše i pogane misli, ne ponašate se nedostojno, ne budete gordi i egoistični, saslušate svakoga i pomognete svakome ko traži vašu pomoć.

Za one koji se potpuno pridržavaju telesnog posta bitno je da znaju da je takozvano pošćenje na vodi (bez ribe) obavezno samo u poslednjih sedam dana, a ne ranije.

Ono što svakako danas nikako ne smete da radite, bez obzira na to da li ste vernik ili ne, jeste da nikome ne mislite zlo, ne budete ljubomorni i ne svađate se. Uzdržite se danas od strasti, jer se (barem prema narodnoj tradiciji) veruje da oni, koji su na prvi dan velikog posta umereni i blagonakloni, svojim ponašanjem obezbeđuju prosperitet svoga doma.

Evo kako da OČISTITE RIBU od kostiju za jedan MINUT! Ali stvarno... (FOTO) (VIDEO)

Napišite nam u komentarima da li se i vi pridržavate pravila koja su vezana za Božićni post?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    28. novembar 2015 | 10:13

    Neka su post i molitva na zdravlje i spasenje . Postila sam i pricescivala se ovoga puta necu moci iz zdravstvenih razloga i zao mi je .

  • Kivi

    28. novembar 2015 | 12:25

    Ja ne postim ali sve ovo drugo sto je napisano u ovom clanku radim prema tome nije vernik samo onaj sto posti nego i onaj sto je posten i pozitivno misli i koji nikom ne zeli zlo !

  • Срб

    28. novembar 2015 | 10:14

    Срећан почетак Божићног поста !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA